5 évnél régebbi cikk

Cigirágó, téli fagyi és Dunakavics - 10 retró édesség a múltból
Fehérvár Médiacentrum fotójaCigirágó, téli fagyi és Dunakavics - 10 retró édesség a múltból

Retró sorozatunkat folytatva ezúttal gyerekkorunk finomságai kerülnek terítékre, azon belül is azok az édességek, amelyek szinte biztos vagyok benne, hogy uralták a grundokat és titkos zugevéseket. Nosztalgiából sosem elég, így többek között itt lesz a golyórágó, a Dianás cukorka és világ legmenőbb édessége, a cigirágó is. Neked melyik volt a kedvenced?

Cigirágó

Bár az édességek királyának ízére már nem nagyon emlékszem, de nem is az volt a lényeg. Szánkba téve a rágócsodát, majd a benne lévő port fújkodva egy-egy pillanatig mi is felnőttnek érezhettük magunkat. Mert ugye, akkor még azt gondoltuk, hogy a dohányzás menő. Pedig, pedig...

Téli fagyi

Mit egyen a gyerek, ha beüt a tél és a klasszikus gombócok már túl hidegnek bizonyulnak? Hát téli fagyit, mi mást? Persze nem volt kötelező a télen való fogyasztása, de valahogy mindig belekerültek a Mikulás-csomagokba. Jellegzetes ízét egyhamar biztos, nem fogom elfelejteni, és nem feltétlenül jó értelemben.

Dunakavics - Franciadrazsé

Na, ezek a finomságok aztán abszolút a kedvenceim közé tartoznak a mai napig, és bár két különböző cukorkáról beszélünk, sokan mégis egyként emlegetik őket. Míg a mogyoróval kibélelt és durvább felületű dunakavicsot - méretéből is adódóan - egyesével majszolgattam, addig a franciadrazsé kis csokis golyóit már csakúgy öntöttem magamba. Ismerős?

Dianás cukor

Na, itt van a másik klasszikus édesség, a "helyimenőcsávó" kezdőszett elengedhetetlen kelléke: a Dianás cukor. A cigirágó mellé természetesen alkohol is dukált, így alig vártuk a suliból hazafelé, hogy bevásároljunk a sósborszesszel töltött cukorkából. Az más kérdés, hogy a cucc egyáltalán nem gyereknek való és az íze sem volt valami kellemes. De, ha menő akartál lenni...

Limó italpor

Létezett egyáltalán valaki, valaha, aki ezt a finomságot beleöntötte a vízbe? Kinyalogattuk, na! 

Krumplicukor

Ez az egyetlen olyan édesség, amelyet egyszerűen nem tudok megmagyarázni, hogy miért szeretem. Az első néhány találkozásunkkor szó szerint irtóztam tőle: hogyan lehet krumpliból cukrot csinálni? Ezt az álláspontot a kóstolás után is tartottam, aztán történt valami, ugyanis akárhányszor elém kerül, szó nélkül eltüntetem az egész pakkot. 

Golyórágó

Nem volt annál nagyobb öröm, mint amikor egy egész csomag golyórágóval állított haza a rokonság. Persze ezeket a színes gömböket sokszor egyesével kaptam meg, ám ünnepekkor egy teljes sort sem sajnáltak tőlem. Az más kérdés, hogy ezeket a rágókat gyorsabban fogyasztottam, mint ahogy kibontottam, de volt abban valami magasztos, amikor az egész csomagot a számba tömtem.

Zi-zi

A mindenféle színű, ám azonos ízű Zi-ziket tisztán emlékszem, hogy csak és kizárólag (ne tagadd!) marokszámra ettük. Nem volt itt finnyáskodás és egyesével való csipegetés. Vagy az egész zacskót toltad vagy egyet se. A sulik utáni összeröffenések kötelező kelléke, és olyan is akadt, hogy egy az egyben kifosztottuk a boltok Zi-zi-készletét.

Bohóc, Szamba, Lottó...

Tudod tovább? Jó, jó, segítek: kimaradt még a buliból az Autós és a Kapucíner, nem beszélve az örök klasszik Sport szeletről és kicsit felnőttesebb Vadászról, amely enyhe alkoholos beütése - mondanom sem kell - külön csábító volt. A lájtosabb bolti bevásárlásokat simán elvállaltam, tudván: a felsorolt csokik közül kerül ki a jutalmam.

Turbo rágó - Donald rágó

Az utolsó kettős már-már legendának számít, ugyanis a Pokemon Tazók és a Mini-Beybladek előtt is kellett valamit gyűjteni, nem de? Erre remek példák voltak a Turbó és Donald rágóban található képek: a Turbóból adja magát, hogy autókat, míg a Donaldból képregényrészleteket gyűjthettünk. Mondanom sem kell, hogy bár felvettük a készletet, sosem volt meg az összes, mindig jött valami újdonság.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek