5 évnél régebbi cikk

Lessük meg a Marsot!
Fehérvár Médiacentrum fotójaLessük meg a Marsot!

Legutóbb 15 éve járt ilyen közel hozzánk szomszédunk, a Marsot július utolsó hetében szabad szemmel is megcsodálhatjuk az éjszakai égbolton.

A 2003-as év kiemelkedően fontos volt a csillagászok és a tudomány kedvelői számára. Nem véletlenül, abban az évben ugyanis olyan közel volt a Földhöz a Mars, mint az azt megelőző 60 ezer évben egyszer sem, így gyakorlatilag a ragyogó vörös foltot szabad szemmel is látni lehetett az égbolton. A csillagászok most ismét izgatottak, ugyanis hasonló helyzet állt elő.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei szerint bár olyan közel nincs a Mars hozzánk, mint 2003-ban, de az elmúlt 15 évben nem volt ennyire közel egymáshoz a két bolygó. Emiatt az esti égbolton ismét szabad szemmel láthatóvá vált a szomszédos planéta, amely természetesen vöröses színben tündököl.

A Mars napnyugta után a Bak csillagképben bukkan fel az égbolton. Ha tiszta az ég, az egész pályáját végig lehet követni, ahogy délkelet felől délnyugat felé "mozog". A legmagasabban éjfél körül jár. A Mars fokozatosan közeledik hozzánk, a legközelebb pedig a számítások szerint július 31-én lesz majd.

Néhány nappal korábban, július 27-én pedig épp olyan pozíciót vesz majd fel a bolygó, hogy az égbolton épp "szemben áll" a Nappal. Ennek köszönhetően sokkal fényesebb lesz, mint az év bármely másik részében.

Persze két bolygó közelsége földi léptékben még így is meglehetősen nagy távolságot jelent. A Mars–Föld-távolság átlagosan 224 millió kilométer. A legkisebb távolság 54,24 millió kilométer lehetne, ám a szakemberek szerint ilyen még nem fordult elő a történelemben. A legközelebb eddig 2003-ban voltunk a vörös bolygóhoz, akkor 55,7 millió kilométer választott el bennünket egymástól. Ezúttal 57,8 millió kilométer lesz a távolság.

A NASA számításai szerint, hacsak nem történik valami kozmikus katasztrófa, akkor a 2003-as, rekordot jelentő közelség megdöntésére 2287. augusztus 28-ig kell várni, ekkor csupán 55,36 millió kilométer messze lesz majd a vörös bolygó.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek