3 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron működteti első Zeiss Sigma FESEM laborját a cég, amely Magyarország első magán műholdja, az ATL-1 akkumulátorcella szigetelésének fejlesztésében is részt vett
·Gazdaságtudomány·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
semlabor.hu
Székesfehérváron működteti első Zeiss Sigma FESEM laborját a cég, amely Magyarország első magán műholdja, az ATL-1 akkumulátorcella szigetelésének fejlesztésében is részt vett
·Gazdaságtudomány·Utolsó frissítés: undefined

Az anyaghiba a gyártócégek nagy mumusa - sokan talán nem is tudják, hogy a H-ion Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft. székesfehérvári laborja olyan topkategóriás, téremissziós pásztázó elektonmikroszkóppal felszerelt, amelyik pótolhatatlan segítséget nyújthat a cégeknek.

Ha arról olvasunk, hogy űrminősítésű anyagok, az európai fúziós reaktor (ITER) egy tesztlaborjának építése és üzemeltetése, vagy téremissziós pásztázó elektonmikroszkóp, nem valószínű, hogy Székesfehérvár, de talán még az sem, hogy Magyarország ugrik be elsőként helyszínnek.

Pedig ezúttal mégis itthon vagyunk, sőt, olyannyira, hogy a H-ion Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft. Székesfehérváron is üzemeltet egy SEM Labort, ahol nagyon különleges és drága Zeiss mikroszkópot működtetnek.

De hogy kerül egy ilyen kaliberű cég Székesfehérvárra? Mi motiválja a vezetőit, hogy városunkban Zeiss mikroszkópot működtessenek, és azzal szolgáltatásokat kínáljanak? - tettük fel a kérdéseket Komáromy Attilának, a cég értékesítési és marketing igazgatójának.

- Cégünk alapítójának régi álma volt, hogy rendelkezzünk saját pásztázó elektronmikroszkóppal. Tevékenységünk jelentős része kapcsolódik anyagtudományi kutatáshoz, illetve fejlesztéshez, amely során rengeteg olyan probléma adódik, ahol szükségünk van elektronmikroszkópos képalkotásra.

Az így kapott képek segítenek felderíteni az anyagok mikroszkopikus szerkezetét, ami sok esetben erősen befolyásolja az anyagok, majd a belőlük készülő különböző féltermékek és késztermékek tulajdonságát, végső soron pedig hasznosíthatóságukat.

Ezen túl a gyártás, illetve a használat során felmerülő hibák/meghibásodások is kiválóan feltérképezhetők egy ilyen készülék segítségével.

Jópár, saját fejlesztésű anyagunk topkategóriás téremissziós pásztázó elektonmikroszkóp (FE-SEM) nélkül nem vizsgálható, így mindenképpen egy ilyen készülékre volt szükségünk. Ha pedig már itt volt, akkor adódott, hogy a készülék kihasználatlan kapacitásait és a használat során megszerzett tapasztalatot külső mérési szolgáltatásként kínáljuk partnereink számára.

Székesfehérvár van annyira erős, hogy egy ilyen gép kihasználatlan kapacitását hasznosítani tudják? Megéri egy ilyen SEM Labort éppen Székesfehérváron, a Seregélyesi út 113. szám alatt a Vállalkozói Központban működtetni?

- Azért céloztuk meg Székesfehérvárt mert ez a város köztudottan vállalkozó és vállalkozásbarát település. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a városba és köré települt műszaki vállalatok száma kiemelten magas, ez pedig minket is arra bátorított, hogy itt több megrendelőnek lehetünk szolgálatára, mint bárhol máshol Magyarországon.

Itt gondolunk többek között gépipari, műanyagipari és természetesen autóipari beszállító vállalatokra. Ezeknél a speciális vállalkozásoknál nagyon nem mindegy az, hogy milyen minőségű alapanyagot vásárolnak, és majd abból a saját nevük alatt, milyen minőségű végterméket fognak eladni a világ különböző pontjaira.

Elég csak arra gondolni, hogy egy anyaghiba mindent tönkretehet.

Tehát jobb megelőzni a bajt, és az elektronmikroszkópunk segítségével megbizonyosodni arról, hogy egy új beszállító terméke 100 százalékban megfelel-e a felé támasztott minőségi követelményeinknek. És ha igen, csak akkor érdemes belevágni hosszútávú, sok évre szóló szerződésekbe, tömeggyártásokba.

Egy ilyen vizsgálat költsége ugyanis rendkívül elenyésző ahhoz képest, hogy hosszútávon mennyi bajt, pénzt és bosszúságot spórolhatunk meg, mielőtt tömeggyártásra adjuk a fejünket egy kétes minőségű félkész vagy késztermék esetében - akár önhibánkon kívül is.

www.semlabor.hu oldalunkon egyébként mindenki könnyedén tájékozódhat a szolgáltatásunkról és árainkról is. De tudunk egyénre szabott árakat is meghatározni.

Arra a kifejezésre, hogy téremissziós pásztázó elektonmikroszkóp, legtöbben csak kapkodjuk a fejünket. Mitől más, mitől több ez a FESEM elektronmikroszkóp, mint más hasonló, Magyarországon elérhető berendezés?

- Tudomásunk szerint Magyarországon az elérhető elektronmikroszkópok többsége hagyományos wolfram katódos elven működik, ahol a képalkotás minősége limitált.

Az elérhető FESEM készülékek szinte kizárólag akadémiai szférában működő intézmények (egyetemek, kutatóintézetek) tulajdonában vannak: jellemzően leterheltek, és a szolgáltatások igénybevétele tapasztalataink szerint sok adminisztációval jár.

Ezzel szemben véleményünk szerint mi - mint a versenyszférában működő cég - jobban tudunk alkalmazkodni a megrendelői igényekhez. Meglátásunk szerint egy másik nagyon fontos tényező a szakértelem. A megfelelő tudású készülék egy jó alap, de megfelelő szakértelem nélkül csupán "fehér doboz".

Sok esetben egy nagyobb vállalat megvásárol egy készüléket, de idő és kapacitás hiányában a hozzáértő kezelést már nem sikerül elsajátítani. Vagy a másik véglet, amikor valaki mindent tud az utolsó anyag-elektron kölcsönhatásig, de elveszik a részletekben és nem sikerül a vizsgálati mintát megfelelően jellemezni.

Meggyőződésünk, hogy a napi szintű használatból adódó jártasságon túl csapatunk széleskörű K+F+I tapasztalata elősegíti a felmerülő kérdésekre a megfelelő válaszok megtalálását.

Említette a Fehérvárra és környékére települt, magas számú műszaki vállalatokat, amelyeknek a H-ion nagy segítséget tud nyújtani. De konkréten, mely vállalatokat tekintik igazi célcsoportnak, aki a szolgáltatásaikat igénybe veszik?

- Elsősorban gyártócégek megkeresésére számítunk. Segítséget tudunk nyújtani (alapanyag, közti és végtermék) minőségellenőrzésben és gyártás során felmerülő hibák felderítésében egyaránt. Gyorsan tudunk reagálni a felmerülő igényekre, szükség esetén akár még aznap el tudjuk végezni a kért vizsgálatokat.

A minősítésben segítségünkre van a mikroszkópunkba épített elemanalizátor.

Az elemanalizátorok között piacvezető EDAX cég legújabb fejlesztésű detektorát használjuk, amivel akár másodpercek alatt információt kaphatunk a minta összetételéről. Ez nem csak a minősítésben, de a hibaanalízisben fontos lehet.

Példának okáért, ha egy repedés mentén eltérő anyagi összetételt látunk, akkor az előrehaladott szegregációs folyamatokra utal, és könnyen lehet belőle fáradásos törés.

A gyors mérési szolgáltatás mellett (sokévnyi piaci K+F+I tapasztalatunkat hasznosítva) szívesen részt veszünk kutatási és fejlesztési projektekben akár hosszabb távú együttműködés keretében is.

A bevezetőben már említettük a világ legkisebb műholdjának szigetelését vagy az európai fúziós reaktort. A kutatás-fejlesztés egy nagyon izgalmas terület, ahol ráadásul a H-ion Kft. is komolyan letette már a névjegyét. Milyen egyéb tevékenységeik és kutatási, innovációs eredményeik vannak?

- Tevékenységi körünk két fő területre oszlik. Egyrészt az anyagtudományi területek széles palettájával foglalkozunk (fémek, kerámiák, rétegszilikátok, kompozit anyagok), amelyek közül kiemelkedik az extrém magas hőmérsékletekig használható alumínium-oxid alapú szigetelőanyagcsalád fejlesztése.

Anyagaink hőszigetelő képességét az ATL-1 kisműhold fedélzetén világűri környezetben is teszteltük, így elmondhatjuk, hogy anyagaink űrminősítéssel rendelkeznek.

Az anyagtudományi tevékenységünkhöz kapcsolódóan nyitottak vagyunk új dolgokra: már a korábbiakban is több esetben végeztünk partnereink számára receptúrakutatást és optimálást.

Az anyagtudományon túl a kémia üzletágunk flow, avagy áramlásos kémiai berendezések fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Folyamatosan bővülő termékpalettánk elsősorban gyógyszeripari cégek számára érdekes, de a területen szerzett kiemelkedő tapasztalatunk egyéb területeken is hasznosul.

A tavalyi év során az Energiatudományi Kutatóintézettel karöltve elnyertük az európai fúziós reaktor (ITER) egy tesztlaborjának építését és üzemeltetését.

A tesztek esetén a mi gázadagoló rendszereink működhetnek egy európai gigaprojektben, ami igazán kevés kis cégnek adatik meg szerte Európában.

 

Mit tartanak a jövőben fontosnak, milyen irányban kívánnak kutatni illetve fejleszteni?

- Szeretnénk tovább haladni a megkezdett úton. Az utóbbi évek sikerei igazolják, hogy ha néha rögös és kihívásokkal teli is, de érdemes az akadályokat leküzdeni és nem megkerülni. Az anyagtudományi területen a szigetelőanyag családunk előállításának léptéknövelése a kiemelt célunk, de emellett nyitottak vagyunk külső megkeresésekre is.

Kémia üzletágunknál a megrendelések kielégítése mellett a termékpaletta szélesítését valósítjuk meg. Emellett továbbra is tervezünk és építünk berendezéseket egyedi igények alapján is.

Továbbá dolgozóink külföldön és belföldön eltöltött sok-sok éves kutatói, tudományos vagy éppen multinacionális tapasztalata kapcsán vállalunk befektetők részére befektetési pályázatok értékeléséhez szakértői tevékenységet, de cégeknek, start-up vállalatoknak mentori tevékenységet is kínálunk kutatás, fejlesztés és innováció területeken.

Hol és hogy lehet az új SEM Labort és szolgáltatásaikat elérni?

Személyesen Székesfehérváron a Seregélyesi út 113. szám alatt a Vállalkozói Központban, Fő épület Fsz. 3. Nyitva vagyunk H-P 8-16 óráig. E-mail útján a Semlabor@h-ion.hu elérhetőségen, ahol lehetőség van online ajánlatkérésre is, illetve telefonon: +36 22 200 096 számon.
Lehetőség van 1-2 napon belül, illetve expressz szolgáltatásunkat igénybe véve még aznap eredményt kapni!
És minden fontos információ elérhető rólunk a weboldalunkon is: www.semlabor.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek