6 hónapnál régebbi cikk

Két új hulladékkezelő központ, nyolc új hulladékudvar: megújult a hulladékgazdálkodás rendszere Fejérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Két új hulladékkezelő központ, nyolc új hulladékudvar: megújult a hulladékgazdálkodás rendszere Fejérben

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás beruházásában két új hulladékkezelő központ, valamint nyolc új hulladékudvar épült Fejér vármegyében, ezek a fejlesztések hosszú távon is fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer jelentenek.

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás száznegyvenhárom település összefogásával merőben új, komplex hulladékgazdálkodási rendszert hozott létre. A tizennégy és fél milliárd forint Európai Uniós támogatású projektnek köszönhetően a begyűjtött hulladék kezelésére Székesfehérváron és Adonyban megépült két hulladékkezelő központ, Budakeszi, Dunaföldvár, Dunaújváros, Gárdony, Mór, Oroszlány, Polgárdi és Székesfehérvár településeken pedig új hulladékudvarok épültek.

A fejlesztések bevezetésével a Társulás minden településén kétedényes gyűjtési rendszer működik. 

„Ez a sikeres projekt Magyarország szempontjából is fontos lépés a körforgásos gazdaság irányába, a körforgásos gazdaság pedig azért létszükséglet hazánk szempontjából is, mert globálisan ugyan, de minden termelési és fogyasztási szokásunkkal egyre erőteljesebben igénybe vesszük a föld erőforrásait, ezek az erőforrások pedig végesek. És ha tudatában vagyunk annak, hogyha erre együtt vigyázunk, akkor ez egy hosszú közös projekt lesz az emberiség részéről, a most megvalósított projekt pedig hozzájárul mindehhez” – hangsúlyozta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára a projekt zárórendezvényét Polgárdiban.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnökeként kiemelte, hogy nagy összefogás eredménye a sikeres projekt megvalósulása. 

"Nemcsak létrejönnek ezek a fejlesztések, hanem működtetni és üzemeltetni is képesek leszünk azokat. Bízom benne, hogy ezeknek a településeknek sok egyéb kérdésben is lesz módjuk és lehetőségük ebben a formában együtt működni” – fogalmazott Cser-Palkovics András.

Nyikos László, Polgárdi polgármestere örömét fejezte ki, hogy a projekt húsz évvel ezelőtt polgárdiból indult, és a zárórendezvénynek is a település adhatott otthont. 

"A továbbiakban azon dolgozunk, hogy a fenntartási időszakban is megfeleljünk azoknak a vállalásoknak, amelyeket a hulladékgazdálkodás területén kitűztünk magunk elé, és a jövőben megvalósítsuk azokat a célokat, melyek tovább szolgálják a térségünk fejlődését" – mondta el Nyikos László.

Az elkészült fejlesztésekkel tehát a munkának még távolról sincs vége, hiszen innentől kezdve a projekt a mindennapi feladatok még hatékonyabb elvégzésével fog folytatódni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek