2 évnél régebbi cikk

Már a próbaüzem zajlik a csalai hulladéklerakó új válogató és hulladékkezelő csarnokaiban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Már a próbaüzem zajlik a csalai hulladéklerakó új válogató és hulladékkezelő csarnokaiban

Várhatóan nyáron kezdhetik meg a működésüket. A cél, hogy minél nagyobb arányban, a legkorszerűbb módon kezeljék és dolgozzák fel a szelektív és a vegyes hulladékot.

A két új csarnok a „Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer” elnevezésű projekt keretében épült - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ közleményében, hozzátéve, hasonló hulladékkezelő központ készül Adonyban, illetve új hulladékudvarok épültek 8 településen. Ezeket a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás - amelyet 5 megye 143 települése alkotja, és 518 ezer lakost érint - projektje keretében építették. 

Az egyik legkomolyabb eredmény a 93 települési szemétlerakó rekultivációja, azaz hulladékmentesítése és helyreállítása, amely 2009 és 2016 között készült el. Ezt követően kezdődhetett meg a fejlesztés.

Az új hulladékkezelő központok és hulladékudvarok építésén túl a vegyes települési hulladék és az elkülönített hulladék gyűjtésére 231 000 db 120 literes hulladékgyűjtő edényt, több mint 4000 db különféle méretű és kialakítású egyéb hulladékgyűjtő edényt, 89 db hulladékgyűjtő járművet, valamint 19 db hulladékkezelést kiszolgáló munkagépet szereztek be. A projekt összköltsége 23,2 milliárd forint, a támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtja.

Szerdán bejárást tartottak a csalai lerakó új csarnokaiban.

Ezek egyike a mechanikai előkészítő részleg, ahol előaprítják és méret szerint szétválogatják a vegyes hulladékokat 80 mm feletti és alatti darabokra. Előbbi a komplex kezelőműbe kerül további feldolgozásra, míg az utóbbi, magas szervesanyag-tartalmú, úgynevezett „B” frakció, közel 1 hónapos biológiai stabilizálás után a csalai lerakóban kerül ártalmatlanításra. A másik új válogatócsarnokban kezelik majd a szelektív hulladékokat.

A bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Társulás elnöke kiemelte, az új kezelőművekkel és eszközparkkal jelentősen megemelik a hulladékok újrahasznosítását, és csökkentik – mintegy 10 százalék alá – a lerakóba kerülő, már nem hasznosítható anyagok arányát, ami nagyon komoly eredmény lesz.

Jelenleg a próbaüzemek zajlanak Csalán, és épülnek még azok az irodaépületek, egyéb közösségi létesítmények, ahova néhány hónap múlva kiköltözik a Depónia Nonprofit Kft. és a Continus Nova Kft.

A Csalán dolgozók részére biztosítják majd a buszjáratokat, melyeket a csalai lakók is használni tudnak.

Fontos azonban, hogy az ügyfélszolgálat megmarad a Sörház téren.

Ugyancsak a projekt keretében Adonyban hasonló, komplex mechanikai kezelőmű épül a vegyes hulladék kezelésére, továbbá új hulladékudvarok jönnek létre 8 településen – Székesfehérváron, Gárdonyban, Móron, Polgárdiban, Dunaújvárosban, Budakeszin, Dunaföldváron és Oroszlányban.  Itt a háztartásokban keletkező nagyobb darabos hulladékokat, azaz lomokat, a lakosságnál keletkezett veszélyes hulladékokat, egyéb speciális háztartási hulladékokat gyűjtik majd és tárolják átmenetileg, az elszállításig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek