1 évnél régebbi cikk

Brutális büntetőkamat: mentőövet dobtak a bajban lévő CSOK-osoknak
·Gazdaságtámogatás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay.com/jahim jean-noel
Brutális büntetőkamat: mentőövet dobtak a bajban lévő CSOK-osoknak
·Gazdaságtámogatás·Utolsó frissítés: undefined

A büntetőkamat könnyítéséről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyre ijesztőbbé vált - összegez a Bankmonitor abban a cikkben, ahol forintosítja is a most megjelent rendelet hatását.

Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ez a jegybanki alapkamathoz volt kötve. Ennek mértéke mostanra már 13 százalékra emelkedett, ami brutális terhet jelent. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ez jelenleg évi 65 százalék. 

A Kormány döntése nagy segítséget jelenthet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálják - jelent meg a Magyar Közlönyben

A módosítás 2022. október 1-én lép hatályba, a támogatott lakáshitelt is érinti, és a változtatás a korábban kötött CSOK-szerződésekre is érvényben lesz. Vagyis a késedelmi kamat egységesen lesz megállapítva az új rendelet hatálybalépését megelőzően, illetve azt követően igényelt lakástámogatások esetében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek