1 évnél régebbi cikk

Még drágábbak lettek az albérletek - ötezer forint egyetlen négyzetméterért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ingatlan.com
Még drágábbak lettek az albérletek - ötezer forint egyetlen négyzetméterért

Felgyorsult a drágulás az albérletek országos piacán: havi szinten 2,6 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak májusban, szemben az áprilisi 2 százalékkal A fővárosban 2,5 százalékos volt a növekedés.

Országosan 20,8 százalékkal, a fővárosban pedig 21,4 százalékkal drágultak az albérletek tavaly májushoz képest.

A júniusi kínálat alapján Budapesten 190 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Az V. kerületben pedig elérte a havi 5 ezer forintos szintet az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, amire korábban soha sehol nem volt példa.

A megyeszékhelyeken 92,5-150 ezer forintért kínálták az albérleteket júniusban.

 A legdrágább városok közé sorolható többek között Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár.

Tempót váltott az országos és a fővárosi albérletpiac, májusban a korábbinál gyorsabb ütemben drágultak az albérletek - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adataiból.

Az országos albérletpiacra jellemző átlagos bérleti díjak májusban 2,6 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál, a fővárosban pedig 2,5 százalékos volt az emelkedés havi szinten. Ez az áremelkedés gyorsulását mutatja, mivel áprilisban az előző hónaphoz képest 2-2 százalékos volt a drágulás. Éves összevetésben a bérleti díjak országosan 20,8 százalékkal, Budapesten pedig 21,4 százalékkal nőttek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A legfrissebb adatok passzolnak az eddigi trendbe, azaz folyamatosan növekednek a bérleti díjak. A drágulást tompíthatná a kínálat bővülése, ám az csak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt, július közepén várható. Hozzátette: A lakbérindex adatai szerint a különböző régiókat nézve az Észak-Alföldön volt a legjelentősebb az éves szintű áremelkedés, meghaladta a 22 százalékot. A legvisszafogottabb áremelkedés pedig Pest megyét és a közép-dunántúli térséget jellemezte, utóbbiakban alig több mint 14 százalékos volt az áremelkedés.

 

Ötezer forint havonta egyetlen négyzetméterért

A lakbérindex eredményeiből látható drágulással összhangban vannak a júniusi kínálati adatok is. Az ingatlan.com összefoglalója szerint Budapesten 190 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. “A legdrágább városrész a II. kerület, a maga 330 ezer forintos átlagos bérleti díjával. “Bár az V. kerület a 312 ezer forintos albérletárával a második, az egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj ebben a városrészben elérte az 5 ezer forintos lélektani határt, amire korábban sehol nem volt példa egy kerületben sem.” - emelte ki Balogh László. A legnagyobb kínálattal rendelkező két kerületben, a XI.-ben és a XIII.-ban 196 és 174 ezer forintra rúgtak az átlagos bérleti díjak.

A fővároson kívüli piacon pedig az látszik, hogy a megyeszékhelyeken 92,5 és 150 ezer forint között szóródnak a bérleti díjak. A legdrágább városok közé sorolható Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár. Továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik Kaposvár, Salgótarján és Szekszárd, utóbbi városokban 100 ezer forint alatt maradt az átlagos bérleti díj.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek