2 évnél régebbi cikk

Nagyot emelkedtek az albérletárak, a megyeszékhelyek közül Székesfehérvár a legdrágább
·Gazdaságalbérlet·Utolsó frissítés: undefined
Nagyot emelkedtek az albérletárak, a megyeszékhelyek közül Székesfehérvár a legdrágább
·Gazdaságalbérlet·Utolsó frissítés: undefined

Folytatódott a drágulás az albérletpiacon: 2021-ben éves szinten 13,1, százalékos drágulás történt országos átlagban, Székesfehérváron azonban 17 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

Drágulást hozott a múlt év az országos albérletpiacra - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében. Az összeállítás egyrészt ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindex decemberi eredményét, továbbá bemutatja, hogy idén januárban mennyiért kínálják kiadásra a lakóingatlanokat a tulajok.

Két számjegyű többlet éves szinten

Drágulással fejezte be a múlt évet az országos albérletpiac. Tavaly januárban mélyponton voltak az átlagos bérleti díjak, majd kisebb-nagyobb ütemben hónapról hónapra nőttek, decemberben pedig az országos árak novemberhez képest 0,6 százalékkal emelkedtek, Budapesten 0,4 százalékos volt a drágulás. Éves összevetésben két számjegyű volt az emelkedés az év utolsó hónapjában, az országos átlagos bérleti díjak 13,1 százalékkal nőttek, a fővárosban pedig 12,7 százalékkal.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: míg Budapesten több lakást kínáltak kiadásra 2021-ben, mint 2020-ban, addig a többi nagyvárosban kevesebbet. Ez is a magyarázata annak, hogy a fővárosban valamivel visszafogottabb volt az bérletidíj-emelkedés.

Összességében az országos kínálat lényegében megegyezett az egy évvel korábbival: tavaly is több mint 100 ezer lakást és házat hirdettek meg kiadásra.

"A lakbérindex hosszabb távú alakulását nézve látható, hogy a bérleti díjak 2015-höz képest 2021 decemberében 43,6 százalékkal voltak magasabban. Rekordot ez még nem jelent, ugyanis 2020 januárjában a bérleti díjak magasabbak voltak. A legtöbb helyen a lakbérek egyelőre még elmaradnak a járvány előtti szinttől, de a következő hetekben-hónapokban valószínűleg ez változni fog” – fogalmazott a szakértő.

Így indult 2022

A tavalyi albérletpiaci változások mellett az elemzés bemutatja az aktuális, azaz januári bérleti díjakat is. Budapesten 150 ezer forint az átlagos összeg havonta, ezt több mint 11 százalékos emelkedésnek felel meg a múlt januári szinthez képest.

A megyeszékhelyek piacán Székesfehérváron kínálják a legdrágábban a kiadó lakásokat a tulajdonosok, havonta átlagosan 140 ezer forintért, ami 17 százalékos éves emelkedést jelent.

Veszprém 130 ezer forintos átlaggal a második, Debrecen 120 ezerrel a harmadik, előbbi városban 8 százalékos, utóbbiban 20 százalékos volt az éves drágulás. A januári adatok szerint 100 ezer forint alatt voltak a bérleti díjak Szolnokon, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Békéscsabán, Nyíregyházán és Szekszárdon.

Borítókép: Kovács V. Orsolya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek