5 évnél régebbi cikk

Csináld magad! - Nyomtatható naptár akár ajándéknak is
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsináld magad! - Nyomtatható naptár akár ajándéknak is
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Lassan itt az év vége de, ami igazából a nyakunkon van, az a karácsony. Ilyenkor a legtöbben azon agyalunk, hogy kinek, mit vegyünk ajándékba. Mutatok egy ötletet, mely nem annyira újdonság, azonban a csináld magad (menő angol mozaikszóval: DIY) szekció egyik örök slágere.

Mióta a számítógép és a nyomtató már a háztartás része, azóta nem is annyira kivitelezhetetlen, hogy otthon készítsünk saját kezűleg - na jó, saját “nyomtatólag” - olyan naptárakat, amelyeket a magunk vagy a megajándékozandó ízlése szerint készítünk el.

Ehhez korábban az Excel vagy a Word volt az alap szoftver, mindenféle jobb vagy rosszabb e-mailben terjedő sablonok alapján. Emlékszem rá, 15 - 20 éve még én is így kaptam az első ilyen sablonomat, mely utólag visszagondolva nem is volt olyan menő, mint amiket mostanában lehet kreálni.

Napjainkban azonban már komplett DIY-honlaprendszerek állnak a kreatívkodni akarók rendelkezésére. Segítségükkel akár csak a magunk szórakoztatására, de akár ajándék opcióként is saját kútfőből rakhatunk össze egyedi tervezésű, otthon nyomtatható naptárakat, melyeket akár családi fotókkal is ki lehet egészíteni. Így lesz csak igazából személyes és egyedi a naptár, kerüljön az a speiz ajtajára vagy az iroda falára, de akár így lehet belőle meghitt karácsonyi ajándék is a nagyi előszobájába.

A naptárkészítés már tényleg nem ördöngösség, még csak profi tördelőnek vagy grafikusnak sem kell lennünk hozzá. Sőt, még csak méregdrága szoftverre sincs szükség hozzá. Mutatok pár weboldalt, melyek bármely menő böngészőben megnyithatók és használhatók.

Az első lehet például a TimeAndDate nevű oldal Create Printable Calendar szekciója, ahol néhány mezőt kitöltve (naptár címe), és pár opciót bejelölve (nyelv, a hét első napja, ünnepnapok, hétvégék, stb.) gyakorlatilag automatikusan dobja össze nekünk a honlap a naptárat. Kérhetünk éves (Yearly), havi (Mothly), heti (Weekly), vagy akár napi (Daily) változatot egyaránt.

Talán az egyik legnépszerűbb naptár készítő oldal. Használata ingyenes, cserébe azonban el kell fogadnunk, hogy oldalt és felül reklámokat kell nézegessünk. Nem túl drága ár azért, hogy készíthessünk egy szép naptárt.

Beállítható ezeken felül egy halom, naptárhoz illő egyéb opció is, így például választhatunk papírméretet is. Kérhetjük a holdfázisok és ünnepnapok megjelenítését, az adott hét számának jelölését, s pár naptárstílust is. A végeredmény pedig elég profi, PDF-ben letölthető naptár lesz. Az elkészült naptár nagyon szép, bár itt alapból saját fotóval nem egészíthetjük ki az anyagot, de így is ízléses és áttekinthető naptárunk lesz.

Alternatíva lehet még a PicallyCalendar oldal is, amelyen már családi fotóval is kiegészíthetjük a készülő naptárunkat. Sajnos cserébe ez a szájt nem beszél magyarul, de lássuk be, azért azt a pár napot és hónapot bárki be tudja kattintani angolul vagy németül is. Extrából itt jóval kevesebbet kapunk, de cserébe azonnal a naptárra kerül a kedvenc fotónk is.

Ha pedig még a 19-re is lapot akarunk húzni, akkor annak javasolom a CalendarLabs weblapot. Itt is saját fotóval ellátott, látványos naptárat kreálhatunk, amelyet azonnal nyomtathatunk vagy lementhetjük PNG képformátumban a gépünkre.

A bónusz tipp, hogy amennyiben tartós és minőségi naptárat szeretnénk, akkor én a nyomtatással nem is bajlódnék otthon. Kimenteném pendrive-ra vagy elküldeném mailben a kiválasztott nyomtatós cégnek, ahol akár keményebb, fotósabb papírra is nyomtatnak, és kinyomtattatnám ott. Esetleg elgondolkodnék a laminálás lehetőségén, netán, ha havi bontású naptárat választottunk, akkor ott lehet spiráloztatni is, hogy még inkább hajazzon az ajándék naptárunk egy igazi lapozós naptárhoz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek