5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Péterfy Bori & Love Band és Mary Poppins visszatér
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Advent, Péterfy Bori & Love Band és Mary Poppins visszatér

Idén valami brutálisan gyorsan repül az idő. Nemrég írtam advent első hétvégéjéről, most meg már ott tartunk, hogy néhány nap, és beköszönt a várva-várt karácsony. Persze mielőtt belevetnénk magunkat az ajándék- és kajatengerbe, nyugodtan merészkedjünk ki a biztonságot jelentő kuckóból, és még egyszer adjuk át magunkat a fehérvári forgatagnak. A szokásos adventi programok mellett többek között fellép a Bohemian Betyars, karácsonyi koncertet ad az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és még a legendás Mary Poppins is visszatér a mozikba.

Fehérvári Advent 2018
Mikor?: November 30-tól
Hol?: Belváros

Utolsó hétvégéjére készül a 2018-as Fehérvári Advent, ennek megfelelően pedig számos ünnepi programmal örvendeztetik meg a kilátogatókat. Bár hó - ahogy sajnos, manapság megszokhattuk - nem nagyon van, de azért az egy hete leesett porhó is hangulatossá tudja varázsolni a Fő utcát. Hogy séta közben ne unatkozzunk szombaton a Corpus Rézfúvós Quintet karácsonyi örökzöldjeit hallhatjuk, vasárnap pedig a gyertyagyújtás után a Beatlehem zenekar szolgáltatja a talpalávalót. A teljes adventi programot itten találjátok.

Koncert: Bohemian Betyars
Mikor?: December 21., péntek 19:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A Bohemian Betyars nem a legmegszokottabb módon alakult meg: az eset 2009-ben történt, amikor is két gitáros egy hegedűssel kiegészülve átpálinkázta és átborozta az éjszakát. A szakadó eső miatt aztán egy könyvesbolt lépcsőjén kötöttek ki, ahol a szesztől befolyásolva kiagyalták, hogy ők bezony zenekart csinálnak. Azóta - saját elmondásuk szerint - speed-folk, freak-punknak utaznak: a zúzós punkot, pattogó skát, sodró pszichedéliát vagy éppen a melodikus témáikat megfűszerezték magyar, balkáni és cigány dallamokkal. Én ki nem hagynám.

Koncert: Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertje
Mikor?: December 21., péntek 19:30
Hol?: Szent Imre-templom

Ha valaki a hétvégén egy jó kis karácsonyi muzsikára vágyna, könnyen megtalálhatja számítását, ugyanis az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertet ad a Szent Imre-templomban. A több, mint száz éves múltra visszatekintő zenekar 2015-ben vált önálló intézménnyé, amelynek köszönhetően lehetősége nyílt intenzívebben tevékenykedni a magyar kulturális élet sokszínűségéért. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar december 21-én (pénteken) este Arcangelo Corelli olasz barokk zeneszerző, hegedűművész Karácsonyi concerto grossójával kezdi a sort, majd utána jön csak a java...

Koncert: Péterfy Bori & Love Band
Mikor?: December 22., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A karácsony előtti utolsó napokban sokak kedvence, Péterfy Bori & Love Band is beugrik, hogy őrült bulival hangolódjanak a szintén a nyakunkban lihegő szilveszterre. Péterfy Bori a színészkedés mellett az 1994-ben alakult Amorf Ördögök zenekar tagja volt, akik a saját maguk által kitalált kacat-pop stílus követői voltak. 2007-es feloszlásuk után újra összeállt a brigád, és még abban az évben berobbant a Pétery Bori & Love Band a köztudatba. Azóta öt albumot és számos koncertet tudhatnak maguk mögött, többször jelölték őket Fonogram-díjra, legutóbbi lemezük pedig 2017-ben jött ki Bori X néven.

Mozi: Mary Poppins visszatér
Mikor?: December 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

Sokakat meglepetésként érhetett a hír, miszerint a Disney szeretett filmjét, a Mary Poppins-t újra mozivászonra akarja varázsolni. Hogy ez most folytatás vagy reboot nem nagyon lehet tudni, ám az alkotás történetét olvasva sokkal inkább mindkettő. Mutatom is miért: a Mary Poppins visszatér a '30-as évekbeli Londonban játszódik, huszonnégy évvel az első rész után.

A korábban megismert Michael Banks (Ben Winshaw) már felnőtt, és három gyermekével, illetve házvezetőnőjével, Ellennel (Julie Walters) még mindig a Cherry Tree Lane-en lakik. A kis Jane Banks (Emily Mortimer) sem olyan apró már, anyja nyomdokába lépve áll ki a munkavállalók jogaiért.

Bár külön élnek, Jane és Michael jó testvérekhez méltóan mindig összetartanak, így együtt keresik az apjuk részvényeiről szóló dokumentumokat is. Egy idő után már-már úgy érzik, szélmalomharcot vívnak a világgal, amikor egy váratlan vendég toppan be hozzájuk. Igen, ő lenne Mary Poppins (Emily Blunt)...

Mozi: ŰrDongó
Mikor?: December 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

Ez a mozi is tipikus esete annak, amikor Hollywood kifogy az ötletekből, ám nem akarnak elengedni egy unalomig pörgetett szériát, gondolván, szüksége van a népeknek egy sokadik robbanásokkal telepakolt robotos filmre. Pedig nem. Még úgy sem, hogy az utolsó Transformers-t viszonylag rég (ja, nem) láthattuk, bár így sem sok minden maradt meg belőle. Egyedül arra emlékszem, hogy Mark Wahlberg volt a főszereplő. És ez nem túl sok.

Az ŰrDongóval valószínűleg újra fel akarják lobbantani azt a bizonyos lángot, ami az első Transformers után gyúlt az emberekben, ám megmondom őszintén, nem sok sikert jósolok neki. Ettől független a közönségkedvenc ŰrDongó előzménymozija még üthet, de el kéne már engedni ezt a szériát.

De mivel ajánlanom kéne ezt a mozit, lássuk mit is kapunk a pénzünkért: 1987-ben járunk, amikor is ŰrDongó menekülni kényszerül a Cybertronról. Mit ad isten, éppen a Földön, egy kaliforniai kisváros roncstelepén talál menedékre. Mozink főszereplője, Charlie (Hailee Steinfeld) talál rá az ütött-kopott autobotra, és kezdetét is veszi a buli...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek