5 évnél régebbi cikk

Így kereshetsz vagyonokat régi LEGO-készletekkel
Így kereshetsz vagyonokat régi LEGO-készletekkel

Egy ideje visszaálltam a LEGO-gyűjtők sorába, és miután felszállt a rózsaszín köd, ráeszméltem, hogy egy-egy készlet nemcsak a polcon mutathat jól, hanem beszerzésükkel hosszútávon a pénztárcám is elégedetten csettint majd. Utánajártam, hogyan érdemes okosan pénzt fektetni LEGO-ba.

A LEGO-őrület - mint szinte mindenkit - gyerekkoromban fertőzött meg, és tisztán emlékszem, hogy már az óvodában is az apró darabok rakosgatásával nyomultam (nem tudom, miért maradt meg, de rögtön első nap egy csíkos ruhás rabot sikerült összefabrikálnom). Gyorstalpalóként alább láthatod a LEGO rövid történetét.

Első készleteim között a kalózos szettek voltak a nyerők, majd ahogy kijött a Star Wars I. rész: Baljós árnyak, azonnal Anakin podracerével akartam röpködni. Így aztán szépen lassan összeállt a brigád, és igencsak impozáns gyűjteményre tettem szert, amelynek utolsó készlete a Harry Potter és a Tűz Serlege víz alatti jelenete volt a cápafejű Viktor Krummal és sellővel (azért emelem ki, mert ezek egyedi darabok, így az évek során megemelkedett az áruk).

Majd hosszabb kihagyást követően pár éve visszataláltam a LEGO-gyűjtők kockákkal bélelt útjára, amikor is olyannyira megtetszett egy Marvel-szuperhősös darab - a szellemlovassal az élen -, hogy újra belecsaptam a lecsóba. És azóta sem sikerült lassítanom a tempón. 

Legújabb készletem a nagyon ritka LEGO Ideas-szettek közé tartozik, egy The Flintstones-csomag, amely a két kőkorszaki szaki összes jellegzetes ketyeréjét tartalmazza (Frédi, Béni, Irma, Vilma és a lábmeghajtásos csodajárgány). Hogy miért is említem mindezt? Mert pár év múlva akár a vételár tízszereséért is tovább lehetne majd passzolni a ritkaságot.

Hogy is néz ki a LEGO-biznisz?

A képlet - mint bármilyen befektetés esetén - egészen egyszerű: megveszed a kiszemelt árut, majd miután megemelkedett az ára, tovább passzolod. Persze a LEGO-nál ez picit máshogy működik, ugyanis itt nem az értéktelen lesz értékes (a legtöbb készlet induló értéke 10-30 ezer forint között mozog), hanem ha jól választjuk meg, hogy mibe invesztálunk pénzt, akkor olyan LEGO-t kapunk, amely jó pár év múlva is egyedi lesz, így megtartja vagy növeli az értékét.

Sőt, a LEGO nem gyártja a végtelenségig a szetteket, így ha időben lecsapunk egy-egy népszerű darabra, amely tele van különleges alkatrészekkel (lásd The Flintstones), akkor várhatóan nyereséges lesz az üzlet. Ráadásul az is dob rajta, hogy valószínűleg hasonló témában nem kerülnek majd újabb dobozok a boltok polcaira.

Példának okáért ott van az Ultimate Collector''''''''''''''''s Millennium Falcon (10179), amely míg 2007-ben 499 dollárba került (a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartott akkori árfolyam éves átlagán számolva ez kb. 92 ezer forintot jelentett), addig ma 500 ezer forint körül mozog az ára, használtan. Egy bontatlan csomagolású példányért pedig az elvetemült gyűjtők akár még 1,5 millió forintot is képesek kifizetni.

Az első és legfontosabb szabály: ne vegyünk túlárazott LEGO-t!

Eleve úgy szabad belemenni a buliba, hogy kiskereskedőktől vásárolod meg a szetteket, akik leakciózzák az újonnan megjelent darabokat. Ezek ára aktualitástól vagy egyediségtől függően majd nőni fog. Persze az is tény, hogy a legtöbb LEGO-készlet ára idővel csak veszít és veszít az értékéből. Szóval azért eléggé oda kell figyelni, mikor mit veszünk. Segítségül mutatom, melyek a legfontosabb tanácsok a kezdő LEGO-befektetőknek:

  • Olyan szetteket vásárolj, amelyek ritka darabokat tartalmaznak, ezekre könnyebben kattannak rá a gyűjtők.
  • Mindenképp limitált kiadású, sokdarabos szettekbe fektesd a pénzed! Az évek során ezek tartják, illetve növelik leginkább az értéküket.
  • Bármit is vásárolsz, lehetőleg a nagyobb franchise-okból (Harry Potter, Star Wars, Marvel, DC) válassz. A későbbiekben ezek térülnek meg leginkább: ha bővül a franchise, megnő a kereslet a régebbi LEGO-készletek iránt.
  • Illetve akad még egy: senki ne vágjon bele úgy a LEGO-befektetésbe, hogy adott szett közel áll a szívéhez, esetleg gyűjtőként (mint ahogy jelenleg nálam is), mert benne van a pakliban, hogy nem fog túladni rajta.

Az utolsó szempont azért is nagyon fontos, mert a legjobban a bontatlan csomagolású, hiánytalan készletekkel lehet növelni vagyonunkat. Nyilván ha gyűjtő vagy, akkor kibontod, összerakod, elhelyezed az általad összeeszkábált LEGO-faluban, és gyönyörködsz benne, onnantól kezdve pedig veszít az értékéből (már nem a nézésétől, hanem hogy így már használtnak minősül). Viszont az is igaz, hogy a gyűjtők értenek a legjobban LEGO-trendekhez, így a potenciális vevők fejébe is könnyebben beleláthatnak. Ördögi egy kör.

Nekem egyelőre nagyon is nehezemre esne, hogy elpasszoljak egy-egy darabot, ám idővel még az is előfordulhat, hogy majd befektetői szemmel pásztázom a boltokat, és az online-kereskedők kínálatát, ekkor szenvedélyes gyűjtőként már egy fokkal könnyebb dolgom lesz. Addig is, LEGO-ra fel!

(Forrás: Pénzcentrum, wealthsimple.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek