2 évnél régebbi cikk

Polgári repülő, egy szelet a történelemből
·Életmódszabadidő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Modellfutár
Polgári repülő, egy szelet a történelemből
·Életmódszabadidő·Utolsó frissítés: undefined

Egy polgári repülő modell összeszerelése felejthetetlen élmény, különösen azoknak, akik mindig is elmélkedve merültek bele a történelem eseményeibe. Ezáltal újraélhetik az akkori időket, megalkothatják az eredeti gépek kicsinyített mását a saját otthonukban.

Melyek a választás főbb szempontjai? 

Elsőként azt érdemes eldönteni, hogy a régi idők klasszikus modelljeiből választanánk vagy modernebb típust szeretnénk. Ezáltal meglesz a főbb irányvonal, ami támpontként szolgálhat. Egyesek a nagyobb utasszállítókért, mások inkább a kisebb darabokért rajonganak.

A Modellfutár oldalán mindenki meglelheti a számára leginkább szimpatikus, régóta vágyott makettjét. Az oldal jobb felső sarkában lévő rendezés funkció rendkívül megkönnyíti a weboldal használatát, mellyel azonnal kilistázhatók a különböző típusok. Érdemes egy kicsit elidőzni, és alaposan áttanulmányozni az egyes repülők főbb jellemzőit, melyek megtekinthetők az adatlapokon. 

A méret fontossága a makettezésben 

Fontos szem előtt tartani, hogy milyen méretarányú a vágyott polgári repülő, ugyanis minél magasabb a kicsinyítés mértéke az eredetihez képest, annál bonyolultabb az összeállítás. Emiatt érdemesebb nagyobb maketteket választani a kezdeti időszakban, később viszont egy rutinosabb modellező könnyedén megbirkózik egy komplexebb, aprólékosabb darabbal is. A fokozatosság elvét követve garantáltan örömteli időtöltés lesz ez az elfoglaltság.

A választásnál nagy segítség lehet az is, ha megkérdezzük egy makettező ismerősünket, hogy annak idején milyen modellt választott elsőként, melyiket ajánlja, és hogyan fejlesztette magát az évek folyamán. Mely gépek jelentettek számára nehézséget, mire a legbüszkébb.

A polgári repülők összeállításának eszköztára 

A modell kiválasztása után gondolni kell a szereléshez szükséges céleszközökre is. Speciális szerszámok nélkül igencsak nehéz egy komplex makett megalkotása. Ezeket a kiegészítőket érdemes már a legelső rendelésnél kiválasztani. A Modellfutár oldaláról minden eszköz beszerezhető. Ehhez elég csupán a menüsorban lévő kategóriák egyikére kattintani, és máris elérhetők a kiegészítők. Célirányos kereséssel időt spórolhatunk meg, és sokkal könnyebbé válik a böngészés. 

Nosztalgikus élmények

Történelem iránt rajongóként egy ilyen repülőmakett összeállítása lehetőséget teremt elmélyedni a gondolatainkban. A háborút megélő idős ember számára a makettezés lehet egyfajta nosztalgikus élmény is, még ha nem is volt egyszerű túlélni akkoriban. Minden korban van nehézség, és talán ezek a makettek emlékeztetnek minket arra is, hogy küzdeni mindig nagyon fontos, és időt tölteni a szeretteinkkel a lehető leglényegesebb. Meg kell ragadni az alkalmat, ameddig csak lehetséges.

A közös makettezés új színeket vihet a napjainkba, s egy ilyen hobbi mesteri szinten való űzése még több önfegyelemre, kitartásra ösztönöz. A modellezés csodálatos, és a lehető legtöbb embernek érdemes megismerkednie vele.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek