4 évnél régebbi cikk

Játszótéri etikett felnőtteknek
·Életmódjátszótér·Utolsó frissítés: undefined
Játszótéri etikett felnőtteknek
·Életmódjátszótér·Utolsó frissítés: undefined

Amióta világ a világ, a szülők vezetik be az élet rejtelmeibe csemetéiket, többek között, hogy bizonyos helyeken és helyzetekben hogyan viselkedjenek. Legyen az eseményen való részvétel, vagy a mászókák közötti zsibongás. Na, de mi a helyzet a felnőttekkel?

Bár még nincs lurkóm, tisztán emlékszem, hogy gyerekkoromban bárhova mentünk, előtte alaposan átbeszéltünk mindent lépésről-lépésre: kit látogatunk meg, miért kell nekem ott lennem, mit szabad ott csinálnom, mikor jövünk el, mit vegyek fel stb. Tiszta sor, hogy a szülő mindent megbeszél a gyerekével, és megpróbálja felkészíteni az új helyzetekre és váratlan eseményekre.

Ilyenkor sokszor megfordult a fejemben, hogy - nyilván akkor még nem fogtam fel, hogy az óvintézkedések az én érdekemet képviselték - miért csak nekem kell betartanom a szabályokat? Egyáltalán, én miért nem mondhatom meg a szüleimnek, hogy mikor menjenek dolgozni? Gyerekfej.

A minap érdekes posztra (vagy inkább képre) bukkantam, amelyet a Vörösmarty Rádió osztott meg, és a Regio Játék játszótéri szabályzatát tartalmazza. Nem ragadnék ki belőle részleteket, inkább egy az egyben belinkelem a posztot, amelyből kiderül, hogyan illik viselkedni a szülőknek a dühöngőknél (Székesfehérvár legjobb játszótereiről mi is készítettünk listát).

Utánalesve kiderült, hogy nemcsak egyszerű felhívóplakátról van szó, hanem konkrét játszótéri kampányról, amelyet május 19-én a Regio Játék és a Hintalovon Alapítvány indított útjának: első lépésként a szülői figyelem fontosságáról tájékoztatnak játszótéri plakátok segítségével. A rövid - öt pontos -, szülőknek szóló játszótéri 1x1 olyan alapvető, de mégis fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet, hogy miért figyeljünk oda a gyerekre, miért fontos hogy ne kiabáljunk, miért éri meg, ha letesszük egy időre a mobiltelefont?

Az akció üzenete a konkrét felvetéseken túl arról szól, hogy a szülőség nem velünk született képesség, hanem tanulható készség, amiben mindig van lehetőségünk fejlődni, új ismereteket, módszereket megtanulni.

A játszótéri kampánnyal és a plakátokkal elsőként Budapest első és tizenkettedik kerületének játszóterein találkozhattok, ám a kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Elég csak kinyomtatnotok a fentebb is látott képet (ide kattintva PDF-formátumban is elérhetitek), majd minél több szülőhöz juttassátok el az üzenetet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek