4 évnél régebbi cikk

Kellene vizsga a kutyatartáshoz? A székesfehérvári szakember így látja!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kutyabarathelyek.hu
Kellene vizsga a kutyatartáshoz? A székesfehérvári szakember így látja!

Több fórumon indulatokat kavart a Bécsben a kutyatartóknak kötelezően bevezetett négyórás tanfolyam. Megkérdeztük Nyakas Gábor kutyatrénert hogyan látja: itthon szükség lenne hasonló gyakorlatra?

Júliustól kötelező a bécsi gazdiknak egy minimum négyórás tanfolyamon részt venni ahhoz, hogy kutyájuk lehessen. Bár négy órában a világot nem lehet megváltani, de a 40 eurós kurzuson alapvető ismereteket kapnak a kutyatartásról, az állatok neveléséről és gondozásáról. Kibúvó nincs: minden bécsi számára kötelező tanfolyam, aki július 1-től szeretne kutyát, és korábban nem tartott két évnél tovább.

Ha van terület, ahol komoly viták tudnak a két tábor között fellángolni, akkor a kutyatartók és a nem kutyatartók mindenképpen ott vannak a pályán. A masszív és sokszor megingathatatlannak tartott érvek között persze vannak olyanok is, amelyek igazságát valóban nem lehet elvitatni, így nem véletlen, hogy a fenti hír több fórumon is komoly indulatokat kavart.

Nyilván, volt, aki a "kutyajogosítvány" szükségessége mellett érvelt, és persze olyanok is akadtak, akik azonnal egyszerű pénzlehúzást, vastag bizniszt kiabáltak. Ugyanakkor a magyarországi általános helyzet azt mutatja, a rögzült szokásokat igen lassan lehet csak a közgondolkodásban megváltoztatni, hogy csak két területet említsek: kötelező chip, láncon tartott kutya. 

De mi a kutyás szakember véleménye, kellene vagy felesleges a tanfolyam Magyarországon? És mi az, amit a legfontosabb lenne megtanulnia minden kutyásnak, arról Nyakas Gábor kutyatrénert kérdeztük meg.

„Szerintem leginkább azt kell megtanulniuk a gazdáknak, hogy figyeljenek a környezetükre. Ez a legfontosabb. A nem kutyatartóktól vagy nem kutyaszeretőktől nem várható el, hogy értsék és ismerjék a kutyákat. Jogukban áll félni egy kutyától, akár egy adott fajtától vagy egy adott egyedtől. Én ezt tanítom minden gazdának, hogy minden helyzetben úgy kell viselkedni, hogy a környezete, ha rá néz, akkor ne a veszélyt lássa benne meg a kutyájában, hanem azt lássa, hogy igenis egy fegyelmezett gazda és egy fegyelmezett kutya áll vele szemben. Minden mozdulattal és a kutya minden mozdulatával is azt kell sugallnia, hogy nem jelent veszélyt a környezetére. Persze van olyan is, hogy igen, de akkor pedig azt kell jelezni, közvetíteni, hogy a kutya esetleg lehet veszélyes. Erre is több megoldás van, hiszen ott a szájkosár, illetve a nemzetközileg elfogadott jelzés, a sárga szalag. Azt már kevesebben tudják, hogy a zöld szalag éppen az ellenkezőjét jelzi: azt, hogy félős a kutyánk. Összességében azt mondhatom, igenis jó dolog lenne, ha tanfolyamhoz kötnék a kutyatartást. Én pont erre találtam ki a Dog Licenc kutyajogosítványt, aminek éppen az a lényege, amiben én hiszek: hogy nem szankcionálni kell a kutyatartókat, hanem előnyökhöz juttatni, ha rendelkeznek jogosítvánnyal.” - mondta el kérdésünkre Nyakas Gábor

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek