3 évnél régebbi cikk

Hétvégén már nem lesznek lezárva a fehérvári kutyafuttatók és előbb nyithat a strand
Hétvégén már nem lesznek lezárva a fehérvári kutyafuttatók és előbb nyithat a strand

Hétvégére megnyílnak a kutyafuttatók, egyre többet tesztelnek Fehérváron, hétfőtől minden óvoda és bölcsőde ügyeleti rendben várja a gyerekeket és többen vehetnek részt az esküvőkön, temetéseken.

Cser-Palkovics András a szerdai lakossági tájékoztatójában kifejtette, hogy megkapta a hivatalos értesítést a Semmelweis Egyetem rektorától azzal a reprezentatív szűrővizsgálattal kapcsolatban, amelyet hazánk négy, orvosokat képző egyeteme és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indítottak. Székesfehérváron 233 személyt kerestek meg, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes vizsgálaton.

Erre két napon kerül majd sor, a vizsgálatokhoz a város az Alba Regia Sportcsarnokot biztosítja.

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is adatokat kapjanak a szakemberek, így a mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

A polgármester a Fehérvár TV Híradójában úgy nyilatkozott, hogy ezzel párhuzamosan az önkormányzat is végez tesztelést elsősorban a szociális intézményekben.

Szerencsére minden eddig elvégzett teszt negatív. Emellett egy nagyobb kontingest szerzett be az önkormányzat, amely azt eredményezheti, hogy az egészségügyi és egyéb intézmények irányában, ahol ez indokolt, tudjuk a tesztelések számát növelni"- mondta Cser-Palkovics András.

Hétvégén megnyilnak a kutyafuttatók is

A polgármester az enyhítésekkel kapcsolatban megjegyezte, nem szerettek volna rögtön mindent megnyitni, ezért az élet csak fokozatosan tér majd vissza Fehérváron a régi kerékvágásba. Például a játszótereket a május 18-i nyitás előtt fertőtlenítik. A szombaton megnyíló iparcikkpiacon ugyanazok a vásárlási sávok lesznek érvényben, mint a városi piacon. Hétvégére megnyitják a kutyafuttatókat is. Az uszoda egyelőre zárva marad. A strand általában minden évben június közepétől várja a vendégeket, de elképzelhető, hogy előbbre hozzák a nyitást. 

Kinyit az összes óvoda és bölcsőde

A szerdai adatok alapján a városban nyitva tartó öt ügyeletes óvodába összesen 131, az ügyeletes bölcsődébe pedig 17 kisgyermeket vittek be szüleik, emellett a nem önkormányzati fenntartású intézményekben is fogadják a hozzájuk járó gyermekeket ügyelet keretében.

Az igények a folyamatosan nőnek, ezért az önkormányzat május 11-én, hétfőtől valamennyi bölcsődét megnyitja ügyeleti ellátás biztosítására.

Az óvodák esetében pedig hétfőtől már valamennyi székhelyintézmény nyitva lesz. Ez alól a Szivárvány Óvoda jelent kivételt, mert felújítási munkák miatt az oda járó gyermekeket a Püspökkertvárosi Tagóvodában látják el, illetve továbbra is ügyeletes marad az Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvoda, mert ott a saját növendékek mellett – a Felsővárosi Óvodával együtt – a Magyar Honvédség fehérvári alakulatainál dolgozók gyermekeit is fogadják.

Többen vehetnek a részt az esküvőkön és a temetéseken

Május 4-től az esküvőkkel kapcsolatosan is új szabályozás lépett életbe: lehetőség van arra, hogy a korábbi nagyon szűk résztvevői kört – a Hiemer-ház házasságkötő termének adottságaihoz igazítva, a másfél méteres távolságot betartva – 24 személy jelenlétére bővítik. (Aki nagyobb létszámú esküvőt szeretne, annak a Hiemer-ház báltermét tudják biztosítani, ennek egyeztetése azonban előzetesen meg kell hogy történjen.) Ezzel tartható az előírt, biztonságos távolság, és mégis több családtag be tud kapcsolódni az örömteli eseménybe. A személyes ügyfélfogadás átmenetileg szünetel az esküvőszervezéssel kapcsolatban, ezért módosítási kérelmeket csakis írásban lehet benyújtani. Teljesen új házassági szándék bejelentésére pedig egyelőre továbbra sincs lehetőség, mivel az csakis személyesen történhet.

Az új szabályozások már lehetővé teszik, hogy a kegyeleti szabályok és a biztonságos másfél méteres távolság megtartásával már korlátozás nélküli résztvevői számmal lehet temetéseket tartani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek