3 évnél régebbi cikk

A takarításon nem lehet lazítani - hogyan befolyásolta a járvány a fehérvári társasházak életét?
A takarításon nem lehet lazítani - hogyan befolyásolta a járvány a fehérvári társasházak életét?

Napi szinten fertőtlenített lépcsőházak és rendhagyó lifthasználat – utána jártunk, hogy a fehérvári társasházak életét hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány.

Hipós vízzel átmosva

Schmöltz Miklós számos társasház közös képviselője elmondta, hogy a járvány kitörése óta mindenhol legalább kétnaponta hipós vízzel takarítják a lépcsőházak fogadószintjeit, és ha van, akkor a liftet, valamint a nyomógombokat is.

„A tízemeleteseknek- mivel ott jóval nagyobb az emberforgalom - alapesetben is naponta legalább egyszer felmossák, felsöprik a padlóját, ott most napi szinten fertőtlenítenek is. E mellé jön kétnaponta a plusz fertőtlenítés” - mondta el Schmöltz Miklós.

Nem kötelező a lépcsőházakban a maszk

A közös képviselő kiemelte, a napi takarítás önmagában nem elégséges. A jelenlegi álláspont szerint a vírus órákig életben marad a különböző felületeken, például a kilincseken.


„Igazából az lenne a hatékony megoldás, ha minden ember, aki belép a lépcsőházba, maga után fertőtlenítené például azokat a nyomógombokat, amiket megnyom. De még ez sem jelentene száz százalékos védelmet, hiszen a lépcsőházakban a mai napig nem kötelező a maszkhasználat.”

Lifthasználat járvány idején

Schmöltz Miklós hozzátette, a rendszeres takarításon kívül arra kérték a lakókat, hogy aki megteheti, ne használja a liftet. Ha valaki ezt nem tudja megoldani, akkor vegyen fel maszkot, lehetőleg ne dőljön neki a falnak, és ne kézzel, hanem tárggyal, például kulccsal, könyökkel nyomja meg a gombot.

„Ahol át lehetett programozni a lifteket nem gyűjtősre, ott megtettük. Ez azt jelenti, hogy csak oda megy a lift, ahova hívják, a közbülső szinteken nem áll meg.”

A koronavírus-járványnak a társasházak szempontjából volt még egy érdekes hozadéka. Április 10-én jött ki egy kormányrendelet, amelynek értelmében a társasházi közgyűléseket a veszélyhelyzet után kilencven napon belül kell megtartani. Nem lehet közös képviselőt leváltani és újat kinevezni.

De mi történik akkor, ha a közös képviselő úgy megbetegszik, hogy elérhetetlenné válik?!

A rendelet értelmében a számvizsgáló bizottság elnöke veszi át a feladatait. Ha kiesik, akkor jönnek a tagok, utánuk pedig bármelyik lakó. Schmöltz felvetette: ez utóbbi esetben ki dönti el, hogy képviselje a társasház ügyeit, ha közgyűlést a veszélyhelyzet miatt nem lehet tartani?!

Hosszú távon szükség lesz pandémiás tervre?

A közös képviselő elképzelhetőnek tartja, hogy a következő társasházi közgyűléseken (akár pandémiás szakértő bevonásával) pandémiás tervet is kidolgoznak a lakóközösségek, amelyben meghatározzák többek között a takarítás rendjét; a közös képviselő járvány alatti pótlását és a különböző jogosultsági szinteket.

„Érdekes felvetés lehet, az egyes bejáratok lezárása is. Minél több helyen lehet bemenni egy lépcsőházba, annál kevésbé hatékony a takarítás. Ha csak egy helyen, akkor ugyanannyi pénzből sokkal többször lehet fertőtleníteni a fogadószintet.”- fejtette ki Schmöltz, aki szerint a közös képviselőnek veszélyhelyzetben vannak bizonyos jogai, de az ilyen jellegű kérdéseket szerinte a közgyűléseken kellene tisztázni.

A közös képviselő hozzátette, a május 4-i vidéki lazítás után is ugyanúgy fertőtlenítenek, mint eddig, mert egyre nagyobb lesz a lépcsőházakban a mozgás.

Lakók is fertőtlenítenek

Kucserák Ferencné, Gertrúd két lépcsőház közös képviselője a Manczon, aki a napi szintű fertőtlenítést már februárban elkezdte, miután a felette lévő lakásban a gyerekeknek több napig nagyon magas lázzal küzdöttek.

„Február 20-a óta minden reggel fél hatkor maszkban a saját vizemmel, fertőtlenítőszereimmel kitakarítom a lépcsőházat. A liftet kívül-belül, a kaputelefonokat, a postaládákat és a kilincseket is töményen lemosom” - emelte ki Gertrúd.

A társasházba alapesetben hétfőn, szerdán és pénteken jön a takarító. A vírus miatt viszont nem mindig ért oda, ezért „szállt be” a közös képviselő is a fertőtlenítésbe. Sőt! A lakókat is arra kérte, amikor a lakásban takarítanak, akkor a legalább az ajtójuk előtti részt is mossák fel.

 Futárok kesztyű nélkül és hajléktalanok

A közös képviselő szerint a fertőzés szempontjából problémát jelentenek a kesztyűt, maszkot nem viselő futárok és a besurranó hajléktalanok.

„Két hete vasárnap újra kellett fertőtlenítenem az egyik lépcsőházat, mert bejött egy hajléktalan, aki állítólag valamilyen fertőző betegséggel küzd. Felment a kilencedikre, elszívott két doboz cigarettát, ráfeküdt egy lábtörlőre, majd végiglötykölte egy flakon tablettás borral a lépcsőt. Végül a rendőröknek kellett elvinniük.” Kucserák Ferencné hozzátette, hiába indult meg vidéken az élet, továbbra is ugyanúgy felkel reggel és fertőtleníti a lépcsőházat, mert számára a lakók biztonsága a legfontosabb.

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek