4 évnél régebbi cikk

5+1 tipp azért, hogy ez legyen a legjobb nyarad
Fehérvár Médiacentrum fotója
tokkoro.com
5+1 tipp azért, hogy ez legyen a legjobb nyarad

A nyár karácsonya a szabadság. Erre a pár hétre mindenki alaposan rágörcsöl ahelyett, hogy felhőtlenül élvezné. Pedig ha elengedjük a feszülést, csak élvezzük a jó időt, a családot, a barátokat és tényleg részesei vagyunk az élményeknek, akkor töltődünk fel igazán. Van néhány tippünk arra, hogyan tudod ezt megvalósítani.

Hallottál már az a Párizs-szindrómáról? Ez az, amikor valamire nagyon készülünk, nagyon sokat várunk tőle, és csalódunk, mert a valóság végül más lesz. Bár számomra Párizs soha nem volt kiábrándító (sőt!), de simán el tudom képzelni, hogy a szerelem, a kultúra, a divat és az ízek fővárosa címek túlzott elvárásokat ébresztenek.

Azt viszont elképzelnem sem kell, hisz pontosan tudom, hogy a túlzott elvárások milyen fájdalmas űrt tudnak teremteni maguk körül. Tapasztaltam én is, hogy milyen frusztrálóan kínzó a nyomukban járó csalódás: amikor a tökéletes karácsony nagyon is emberire sikerül, amikor a hétvége, amiben egy egész havi feladatot akarunk belepréselni nem hagyja magát, vagy amikor a nagy gonddal tervezett program unalomba fullad.

Ugye ezek után sejted, hogy mi a ránk leselkedő Párizs-szindrómás helyzet mostanában? Igen: a szabadság!

Amikor egyszerre szeretnénk a legjobb anyák, a legjobb párok (szeretők) és a legjobb önmegvalósítók is lenni. Amikor be akarunk hozni mindent, amit a hétköznapokban kihagytunk, és közben felhőtlen boldogságot akarunk érezni. Tudod, azt, ami a jól megkomponált instaképeken olyan kézzel foghatóan valóságosnak látszik.

Utálsz, ha azt mondom, hogy ez nem biztos, hogy sikerülni fog? Sőt! Szinte biztos vagyok benne, nem fog sikerülni. Lehet, hogy egyetlen tökéletes kép sem készül majd rólatok, és jó eséllyel sok-sok emberi pillanatból áll majd ez a néhány nap vagy hét. Hát utálj! De ha kiutáltad magad, akkor próbálj ki néhány örömet (nem felhőtlen boldogságot!) generáló tippet, amik ráhangolnak az elvárások nélküli laza létezésre. Nem csak a szabadság alatt! Nekem be szoktak jönni.

1. Légy nyugodtan tökéletlen - a nyaralás alatt (is)!

Pont így vagy OK! Pont így vagy egyedi! A legtöbb ember szerint a tökéletlenség sokkal szexibb, mint a steril, megkomponált hibátlanság. Sokan kínosan és feszélyezetten érzik magukat a legapróbb részleteiben is kidolgozott helyzetben, otthonban, programon. Tudod, Mr. Darcy hogyan szerette Bridget Jonest? Úgy, ahogy volt. Nyugi! Nem slamposságra vagy ápolatlanságra biztatlak, csak a laza természetességre. Végül is a leglazább évszak a nyár. 

2. Ha belejöttél a tökéletlenségbe, akár ki is nevetheted az elfuserált helyzeteket

Tudod, ha már egyszer elfuserálódtak, legalább tegyék ezt vidáman! Igaz, az már a haladó szint, de kis gyakorlással egészen hamar el lehet ide jutni. A nevetés pedig gyógyító és felszabadító erejű.

3. Fogadd el azt, ami van!

Akkor sem lesz jobb, ha harcolni kezdesz ellene, ha dühöngsz. Ettől csak frusztrált és fáradt leszel. Tudom, ez néha irtó nehezen megy, hiszen az érzelmi vihar képes egy villanásnyi idő alatt elröpíteni minket a józan ész birodalmából. Nekem többször segített már a „Pont így akartam!” varázsmondat. Próbáld ki te is, aztán nézd meg mi változik a nyomában. Biztosan nem áll el tőle az eső, nem tűnik el a fagyifolt a fehér pólóról, de a morcosság-faktor jelentősen csökkenthető. Jobb érzelmi állapotban a megoldásokat is hamarabb megtaláljuk! Tudom, ez már az extrahaladó szint, de gyakorlással működtetheted.

4. Légy ott, ahol vagy, légy jelen a pillanatban!

Ne fényképezz, és naná, hogy ne mobilozz, csak légy jelen! Figyelj arra, hogy mit érzel! Milyen érzés a nap melege a karodon, a víz vagy az erdő illata az orrodban, a fagyi íze a szádban? Ha csak pár pillanatra is, de sikerül befogadnod a jelent, akkor a nyomában valami csodaklassz öröm és lazaság árad majd szét benned.

5. Állj meg időnként, és keress apró csodákat magad körül!

Bármi lehet csoda, ami megérkezik a szívedbe. Egy kis napsütésfolt az ágyon, egy isteni illat a konyha felől, árnyék a tűző napon, jeges limonádé, hűtött dinnye, hűsítő pancsolás. A gyerekek remek csodavadászok. Vond be őket a játékba! Ha megvan a csoda, álljatok meg egy pillanatra, és élvezzétek ki, örüljetek neki.

+1. Tanulj meg hálát adni azért, amid van!

A néha idegesítő családodért, a néha zajos gyerekeidért, a néha türelmetlen vagy épp elkéső párodért, a rumliért. A napsütésért, a nyugis pillanatokért, a nevetésért, az ölelésekért, a feltöltő látványért. Bármiért, hiszen amíg erre képes vagy: ÉLSZ! Ez pedig a legklasszabb dolog, ami csak történhet veled.

* * *

A helyzeteket nem mindig tudjuk megváltoztatni. Azt, ahogy gondolkodunk róluk, és ennek nyomán azt, ahogy érzünk, viszont megváltoztathatjuk! A boldogságot örömteli pillanatokban, jó érzésekben mérik. Lehet, hogy csupán ennyi kell a tökéletes nyaraláshoz?

Egy próbát megér!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek