5 évnél régebbi cikk

5 tipp, hogy támogassanak a szokásaid
Fehérvár Médiacentrum fotója
Allergic to Sound
5 tipp, hogy támogassanak a szokásaid

Eltelt egy hónap az évből, az újévi fogadalmak jó részét eddigre már megszegték. Te is a többséghez tartozol? Ne aggódj, bármikor újrakezdheted, és gyengeségeidből akár előnyt is kovácsolhatsz. Csak figyeld magadat és használd jól a szokásaidat!

Emlékszel még azokra a másodpercekre, amikor az óraütéseket számolva vártad az újév beköszöntét? Eltelt egy hónap az új évből. Mit gondolsz, milyen lesz ez az éved, ha úgy folytatódik, ahogy kezdődött? Az újévi fogadalmakban nem hiszek, de abban igen, hogy felelősek vagyunk magunkért. Hiszem, hogy van lehetőségünk változtatni, változni, fejlődni és ezáltal alakítani a sorsunkat, jövőnket. 

Az emberek nem döntenek a jövőjükről. A szokásaikról döntenek, és a szokások döntenek a jövőjükről.
(F.M. Alexander)

A szokásaink döntenek a jövőnkről, terelnek vagy épp elterelnek minket az utunkról. Nem könnyű kialakítani, és nem könnyű lecserélni őket. Észrevétlenül uralkodnak rajtunk, stressz, vagy nyomás hatására például könnyen visszacsúszunk a régi mintákba. Meglehetősen nagy tudatosságot, odafigyelést igényel, ha változtatni akarunk rajtuk, de megéri a munkát! 

5 tipp, hogy a szokásaid a barátaid legyenek:

1. Gondold végig, hogy a vágyott, megálmodott jövődben élő énednek milyen szokásai vannak. Milyen ember ő, aki megvalósította azt ami felé te még úton vagy? Hogy él, mit csinál, vagy épp nem csinál rendszeresen?

2. Ha beazonosítottad azt a szokást, ami a leggyorsabban repít majd a célod felé, érdemes elképzelni, hogy milyen érzés lesz ha már tiéd a szokás! Mit ad neked, hogyan változik meg általa az életed? Érdemes vizualizálni a jövőbeli éned, akár naponta többször is. Én például kis kártyákat is szoktam írni magamnak a vágyott énemről. Kijelentő módban és jelen időben írom, mert ez segíti legjobban a bevésődést. (Emlékszel, amikor gyerekkordban leszidtak, és beléd programozták, hogy milyen rossz is vagy? Biztosra veszem, hogy kijelentő módban és jelen időben minősítettek akkor is. Most ezt a folyamatot írjuk felül.) Ha a kezembe kerül a nap folyamán ez a kis kártya, akkor ha csak tehetem, újra és újra elolvasom, és hagyom, hogy hasson rám. Elképzelem, hogy mindaz amit olvasok rajta már valóság, és érzem az örömöt és az elégedettséget. 

3. Hatásos gyakorlatom az is, hogy látom magam, ahogy örömmel, lazán haladok. Ilyenkor nem a végállomásra gondolok, hanem arra, hogy élvezem az utat, a fejlődést. Mert őszintén hiszem, hogy csak örömteli utazás után érkezhetek örömet adó célba!

4. Figyelem, hogy mik azok a gyakorlatok amik támogatják a szokásom - például egy mozdulattal elérhetem az angol szókártyáimat. És figyelem, hogy mi az, ami gátol a jó szokásom kialakításában - például keresem azt az edzésidőpontot, amit rendszeresen be tudok tartani. Ha néhány hétig sikerül kitartanom, akkor már könnyebben merítek erőt a sikerből, akkor már nem akarom elengedni, amit elértem. Ezért aztán vezetek szokáskövetőt is a határidőnaplómban. Irtó jó látni, ahogy gyarapodnak a pipák.

5. Egy kilengés, kihagyás még nem ok arra, hogy veszni hagyjak mindent! Jobb folytatni, mint újrakezdeni, mert az újrakezdéshez hajlamosak vagyunk valami misztikus dátumra várni (hétfő, hónap első napja vagy január). Várakozás közben pedig elvész a lendület! Szóval menj tovább, ha kis kilengésekkel is, de menj! Ne újrakezdj, inkább folytasd! Okkal kezdted el, hát ne hagyd magad eltántorítani!

* * * *

Tudod már milyen szokás támogat az utadon? Akkor kezd el a kialakítását! Ne várj, nincs tökéletes pillanat, csak a most! Használd ki az erőt, ami a jelen pillanatban rejlik! Kezdd most! Ott, ahol vagy, azzal, amid van!

Hajrá!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek