4 évnél régebbi cikk

Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
·Programoktöklámpás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
·Programoktöklámpás·Utolsó frissítés: undefined

Tavaly kezdtük, idén folytatjuk: ha halloween előtti utolsó vasárnap, akkor töklámpás fesztivál Székesfehérváron. Ráadásul idén duplán is megéri tököt faragni, ugyanis aki a Városháza téren véget érő mustra után töklámpással érkezik az Zichy ligethez, ingyen vagy kedvezménnyel ülhet fel az óriáskerékre.

Csak egy tök, egy éles kés és egy pár strapabíró cipő - nagyjából ennyi kell a hétvége szerintünk legjobb bulijához, a II. Fehérvári Töklámpás Fesztiválhoz. A helyszín ezúttal is Székesfehérvár szíve, vagyis a Városház tér, ha úgy jobban tetszik, akkor az Országalma és környéke lesz. Az időpont is a tavaly megszokott, azaz a halloween előtti utolsó vasárnap, csak most kicsit tovább lehet tökörészni, ezúttal két helyszínen is.

A fesztivál október 27-én, vasárnap 17 órakor kezdődik a Városház téren, egészen 18 óráig lehet itt kipakolni az otthon elkészült faragványokat. Ezután ízlés szerint egyénileg vagy csoportosan átvonulunk a Zichy ligethez, ahol szintén lapakoljuk a tököket, majd jön a bónusz: az óriáskerékre ingyen felülhet valamennyi töklámpással érkező 140 centiméter alatti fesztiválozó, az ennél magasabb töktulajdonosok pedig kedvezményes összegért (1000 Ft) nézhetik meg a várost felülről, egészen 19:30-ig. Fontos: az óriáskeréknél tűzvédelmi okokból minden mécsest díjmentesen LED-lámpásra cserélnek a kerék munkatársai. 

Tökkel vagy tök nélkül jöjjek?

Mindkét megoldás elfogadható, de persze tökkel sokkal jobb. Ez ugyanis egy olyan fesztivál, ahol mi magunk állítjuk elő a produktumot. Vagyis minél többen jönnek tökkel, annál több lesz a látnivaló. Ha sok töketlen ember lesz, akkor maximum egymást tudjuk nézni, az meg milyen már? Szóval senki ne szégyellje az otthoni faragványt, hozza el nyugodtan, itt tényleg minden tök számít. Ráadásul a tökkel kedvezményes az óriáskerekezés, és még nyerni is lehet vele. A tököket a szokásoknak megfelelően a Városház tér fontosabb csomópontjain tegyétek le (Országalma körül, a Nemzeti Emlékhely kőpillérén, a Városháza előtt járda peremére - ezeket a lenti térképen be is jelöltük), de ha ott már tele lesz minden, akkor ízlés szerint legyetek kreatívak. 

Tökszépségverseny?

Lesz. A tavalyihoz hasonlóan idén is csak annyi a feladat, hogy a tökfesztivál valamelyik helyszínén (Városház tér vagy óriáskerék) készíts minél jobb minőségű képet a saját töklámpásodról, majd küldd el a fotót az fmc.hu Facebook-oldalának legkésőbb október 28-án, hétfőn 16 óráig. A határidőig elküldött képeket posztoljuk az oldalra, és az október 29-én, kedden 18 óráig legtöbb lájkot gyűjtő töklámpás tulajdonosa a Fehérvár Médiacentrumtól ajándékcsomagot, a Karma Productiontől pedig egy családi belépőt kap az óriáskerékre. 

Na és az időjárás?

Egyelőre úgy néz ki, hogy jó lesz. A mértékadó időjárási portálok szerint kellemes kora tavaszi időnk lesz, így késő ősszel: 16-20 fokot és maximum felhős időt jósolnak, csapadék szinte egyáltalán nem valószínű. A naplemente 16:38-ra várható, vagyis a 17 órás kezdésre már szürkület lesz, szép sárgás fényekkel. Ne felejtsd el, hogy szombatról vasárnapra virradó éjszaka óraátállítás lesz, vagyis hajnali 3-kor 2-re kell visszaállítani az órát!

Mi lesz a tökökkel a fesztivál végén?

A legjobb, ha hazaviszed és otthon még használod halloweenig. Ha inkább nem vesződnél ezzel, akkor akár Zichy ligetnél is hagyhatod, ahol az óriáskerék környezetében direkt a töklámpásoknak kialakított helyen lehet majd gyönyörködni minden otthagyott narancssárga tökfejben egészen október 31-ig. Persze idén is lehetőség van a töklámpások örökbefogadására: minden fehérvári vendéglátóhely belátása szerint kérhet az óriáskeréknél a magányos, szomorú, de még néhány napig lelkiismeretesen pislákoló tökökből, hogy inkább náluk teljesítsen szolgálatot, minthogy idő előtt az enyészeté legyen. 

Mibe kerül ez az egész?

Semmibe. A rendezvény továbbra is ingyenes, és ha csak rajtunk múlik, ez így is marad egy jó darabig. Ha akarsz óriáskerekezni és 140 centinél magasabb vagy, legyen nálad (fejenként) egy ezres. A helyszínen tökfaragásra idén sem lesz lehetőség, ez a kész munkák gyűjtőhelye. 

További részletek és néhány fontos szabály a fesztivál hivatalos Facebook-eseményénél, valamint a Fehérvári Töklámpás Fesztivál Facebook-oldalán olvashatók. 

Ha még nem jártál a Fehérvári Töklámpás Fesztiválon, kedvcsinálónak itt egy videó a tavalyiról:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek