4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál, LEGO-kiállítás, esküvői nyílt nap és Freddie koncert
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál, LEGO-kiállítás, esküvői nyílt nap és Freddie koncert

Bár még javában tombol a vénasszonyok nyara, azért arról se feledkezzünk meg, hogy a naptár szerint már bőven benne vagyunk az őszi szezonban, és hát mi az évszak legjellemzőbb növénye? Naná, hogy a tök. A tökből pedig jópofa töklámpások is készülhetnek, amelyeket például közszemlére tehettek a II. Fehérvári Töklámpás Fesztiválon. Ezen kívül koncerteken is tombolhattok, mindjárt kettőn is, ugyanis Freddie és a BSW is Fehérvárra látogat a hétvégén. Ha pedig valami nyugisabb kikapcsolódásra vágynátok, akkor irány a Kockanapok, ahol számos LEGO-ból készült csoda várja, hogy felfedezzétek őket.

Koncert: Freddie
Mikor?: Október 25., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Fehérvári Alfréd Gábor nem csak a neve miatt lehet érdekes a fehérváriaknak, hanem népszerű slágereitől is, ugyanis a Rising Starral berobbanó énekes igencsak pofás nótákat tett le eddigi rövid pályafutása során az asztalra: például az első saját száma, a hangzatos nevű Mary Joe többször is vezette a Petőfi Rádió Top 30-as listáját, így rövid idő alatt egy ország ismerhette meg a tehetséges énekest. Freddie rövid időn belül külföldön is megmutathatta magát, ugyanis Pioneer című muzsikáját A Dal 2016-os műsorába, ahol olyan jól szuperált, hogy megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál előszobájának számító döntőt. A hatvanegyedik fesztiválon aztán a tizenkilencedik helyen végzett, azóta pedig az újabb slágerek gyártása mellett A Dal állandó műsorvezetőjeként láthatja és hallhatja a nagyérdemű.

Koncert: BSW
Mikor?: Október 25., péntek 20:00
Hol?: Fezen Klub

A hiphopban utazó Beerseewalk 2006-ban látta meg a napvilágot Gaben és Meklód közreműködésével, amikor nézeteltérések miatt kiváltak egy másik formációból. Eredetileg csak pár közös számot készítettek volna, ám olyan összhangban ment a munka (és a sörszívás), hogy Beerseewalk (beer-szívók) néven nekiálltak egy nagylemez elkészítésének. 2010-ben aztán el is készült a várva várt korong, amely P*csa LP címen futott, és hatalmas botrányt kavart a magyar zeneiparban. A BSW rövid idő alatt sokak kedvencé vált, és mind a mai napig szüntelenül gyártják a trendi nótákat.

Állatok: Tedd szebbé! - Környezetvédelmi nap a Vadmadárkórházzal
Mikor?: Október 26., szombat 9:00
Hol?: Felsővárosi Közösségi Ház

Mint sokan tudják, az enyingi Hosszú Levente SMA 2-ben (gerincvelői izomsorvadás) szenved, és két éves koráig kaphatja meg a világ legdrágább gyógyszerének számító Zolgensmát. Levi decemberben lesz kétéves, de október végéig össze kell gyűlnie a pénznek, hogy még időben el tudják kezdeni szervezetének előkészítését a speciális génterápiára. A legutóbbi beszámoló szerint nagyjából 150 millió forint már megvan a gyógykezelésre, és országszerte folyamatos jótékonysági akciókkal halad forintról forintra a gyűjtés. Legutóbb október 23-án segíthettek az emberek azzal, hogy felültek a fehérvári vagy győri óriáskerékre, majd a szervezők belépőjegy árából 150 forintot átutaltak a Hosszú Levente alapítvány számára. Szombaton a Vadmadárkórház is beszáll az akcióba, és az a kórházban élő madarakkal való ismerkedés és simogatás mellett az enyingi kisfiúnak is segíthetnek az adakozók.

Kiállítás: Kockanapok - LEGO-építmények kiállítás és játszóház
Mikor?: október 26-27., szombat-vasárnap
Hol?: Alba Regia Táncház

Másodszorra érkezik Székesfehérvárra a Kockanapok - LEGO-építmények kiállítása és játszóház, amelybe úgy fogom belevetni magam, mintha most látnék először LEGO-t. Mondanom sem kell, hogy imádom. Ez lesz a rendezvénysorozat eddigi legnagyobb kiállítása, ahol több, mint másfél millió kockából láthatnak számos egyedi építményt és különleges gyári készletet a kilátogatók. A témák igencsak változatosak lesznek, így mindenki megtalálhatja kedvencét: A Gyűrűk urától kezdve a Star Warson át a járműcsodákig mindent megtalálhatnak az építőkockák szerelmesei. És ha ez még nem lenne elég, akkor Fehérváron mutatják be először a Kockanapok eddigi legnagyobb óriás városát, saját repülőtérrel hegyekkel és vasútállomással felszerelve.

Kiállítás: Esküvői Nyílt Nap a Hiemer-házban! 
Mikor?: Október 26., szombat 10:00
Hol?: Hiemer-ház

Október 26-án bonyolítják le a Hiemer-ház ilyenkor szokásos ingyenes esküvői nyílt napját, ahol segítséget kaphattok, ha elakadtatok életetek egyik legfontosabb napjának megszervezésében. És ez csak a jéghegy csúcsa. Az ingyenes rendezvény délelőtt tíz órakor nyitja meg a kapuit, majd az esküvői szolgáltatók standjainak felfedezése után a La' Tulipe Blanche által megálmodott, illetve Nyári Szilvia sminkjeivel megspékelt menyasszonyi ruhabemutatókon is legeltethetik a szemüket a kíváncsiskodók, amelyet két részletben mutatnak be: az első tizenegy órakor kezdődik, a második előadást pedig kettő órakor leshetik meg a kilátogatók. A bemutatókon kívül a résztvevők többek között találkozhatnak éttermekkel, dekorosokkal, fotósokkal, virágosokkal, esküvői kártyakészítőkkel, valamint egy TeKereted nevű szelfiponttal is, amellyel pofás képeket készíthetnek a kilátogatók.

Sport: Jótékonysági futás Leviért
Mikor?: Október 27., vasárnap 10:00-13:00
Hol?: Szabadbattyán, Cifrakert

Mivel vészesen közeledik az SMA 2-ben szenvedő enyingi Levinek a második születésnapja (eddig kaphatja meg a világ legdrágább gyógyszerét), ezért október végéig össze kell gyűlnie a pénznek, hogy még időben el tudják kezdeni szervezetének előkészítését a speciális génterápiára. Ennek köszönhetően egész Magyarország összefogott, így számos események segíthetnek a kisfiúnak, hogy megkezdje gyógyulását. Fejér megyében is különböző helyszíneken és módon adakozhatnak az emberek, így például a vasárnapra megszervezett jótékonysági futáson is támogathatjátok Levi felépülését a következőképpen: gyertek el, fussatok vagy sétáljatok egy kört, majd a kihelyezett dobozba helyezzétek adományaitokat, amelyeket másnap az Összefogás Levente Lépteiért Alapítvány számlájára utalnak.

Fesztivál: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
Mikor?: Október 27., vasárnap 17:00-20:00
Hol?: Városház tér, óriáskerék

Csak egy tök, egy éles kés és egy pár strapabíró cipő - nagyjából ennyi kell a hétvége szerintünk legjobb bulijához, a II. Fehérvári Töklámpás Fesztiválhoz. A helyszín ezúttal is Székesfehérvár szíve, vagyis a Városház tér, ha úgy jobban tetszik, akkor az Országalma és környéke lesz. Az időpont is a tavaly megszokott, azaz a halloween előtti utolsó vasárnap, csak most kicsit tovább lehet tökörészni, ezúttal két helyszínen is.

A fesztivál október 27-én, vasárnap 17 órakor kezdődik a Városház téren, egészen 18 óráig lehet itt kipakolni az otthon elkészült faragványokat. Ezután ízlés szerint egyénileg vagy csoportosan átvonulunk a Zichy ligethez, ahol szintén lapakoljuk a tököket, majd jön a bónusz: az óriáskerékre ingyen felülhet valamennyi töklámpással érkező 140 centiméter alatti fesztiválozó, az ennél magasabb töktulajdonosok pedig kedvezményes összegért (1000 Ft) nézhetik meg a várost felülről, egészen 19:30-ig. További infókat ide kattintva találhattok.

Mozi: Jetikölyök
Mikor?: Október 24-től
Hol?: Cinema City Alba

Most, hogy túl vagyunk néhány igencsak leterhelő (Joker) vagy fárasztó (Rambo V.: Utolsó vér) alkotáson, és mielőtt ráfordulnánk az év filmes hajrájára, olyan alkotást pécéztem ki magamnak, amelynek köszönhetően pár óráig ismételten gyereknek érezhetem magam: ez a mozi nem más, mint a Jetikölyök, amelyre bár a trailerek első képkockái után igencsak furcsán néztem, ám jobban elmélyülve a kalandban, azonnal megjegyeztem magamnak, hogy ezt a mozit látnom kell. Igaz ami igaz, a történet nem a legpengésebbek közül való (gyerekekből álló vidám kis csapat egy elkóborolt jetikölyköt talál, akit a kezdeti problémák után vissza akarnak juttatni a családjához), ám a színes és látványos képek bőségesen kárpótolnak minden apró hiányosságért. Hogy milyen lett az összkép, vasárnapi kritikánkból kiderül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek