Cloudy0 °C
2020. január 18. szombat Piroska
Menü

Szép volt, jó volt, de ideje szögre akasztani az íjat - Rambo V.: Utolsó vér kritika

Szép volt, jó volt, de ideje szögre akasztani az íjat - Rambo V.: Utolsó vér kritika
Rambo már nem az a harcos, akit megismertünk (Fotó: ew.com)

Rambo, Rambo, Rambo. Mikor akarsz végre visszavonulni? Ja, és ha már elhatároztad magad, akkor magaddal vihetnéd Rockyt is, mert a nosztalgiával keveredett bőrlehúzás kezd kicsit sok lenni. Nem azt mondom, hogy felesleges a régi filmeket szépen beosztva előkapni a sufniból, de amit manapság Hollywooddal műveltek, több mint botrányos. A számos értelmetlen reboot/remake/folytatás következő áldozata lettél, ám remélem (bármennyire is örültem neked), most már tényleg utoljára láthattalak a mozivásznon. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Rambo V.: Utolsó vér! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Amúgy tényleg úgy érzem magam, mint akit szinte minden héten nyakon öntenek valami ragacsos és fűszeres nosztalgiaszósszal, amely markáns ízvilágával egyenesen visszarepít a gyerekkoromba, és bár eleinte ínycsiklandozó volt, már kezd kicsit sok lenni. 

De nagyon úgy néz ki, hogy ezzel csak én vagyok így, ugyanis amíg dől a lé, addig nem fogják lecsapni a futószalagot. Persze fura ez az egész, mert itt összevissza károgok, közben meg én is beülök minden egyes retrómozi folytatására, ám valahol mégis azt érzem, hogy ez nem helyes. Lehet, hogy velem van a baj, és csak élveznem kéne, amit látok, de az a legbosszantóbb az egészben, hogy nagy százalékban nemcsak újra feldolgoznak sikeres szériákat, hanem úgy elrontják őket, hogy a kasszáknál behúzott siker ellenére lógva maradnak a levegőben, és így a legtöbbjük olyan méltatlan lezárást kap, amilyet egy filmsorozat sem érdemel.

Persze van egy-két kivétel (pl. Barátom, Róbert Gida vagy a Toy Story 4.), de összességében a kukában landolnak a legendás nevek, hogy aztán pár év múlva újra előkotorják őket, amellyel újabb pénzeket tudnak szakítani.

Szóval Rambo V.: Utolsó vér: Sylvester Stallone szépen lassan minden sikersorozatát újragondolja (egyes pletykák szerint a Tango és Cash is a célkeresztben van), a következő áldozat pedig nem más, mint a híresen hírhedt John Rambo, aki visszatér az utolsó (???) bulira, hogy végleg leszámoljon ellenségeivel.

Sztori

Tizenegy évvel járunk a 2008-as Rambo-mozi után, amikor is az öreg John arizonai farmon tengeti mindennapjait házvezetőnőjével, Maria Beltrannal (Adriana Barraza) és annak unokájával, Gabrielle-lel (Yvette Monreal).

Egy szép napon a lány információkat kap egyik barátnőjétől, Jezeltől (Fenessa Pineda) biológiai apja hollétéről, így a nyomába erednek, a szálak pedig egészen Mexikóig vezetnek, ahol apartmanban találnak rá a gondatlan apára, Miguelre (Marco de la O).

Miután Miguel felfedi a szörnyű igazságot Gabrielle-nek, a lány bárban köti ki, ahol előbb bedrogozzák, majd elrabolják a mexikói kartell emberei. Na, több se kell az öreg, de még mindig szikár Rambónak, aki a hír hallatán azonnal délre utazik, hogy rendet tegyen a gengszterek között és megmentse a lány életét.

Karakterek

A Rambo V.: Utolsó vér bár bővelkedik érdekes karakterekben, egyik sem kap túlontúl meghatározó szerepet, így nem nagy meglepetésre csak és kizárólag a címszereplőre, John Rambóra, alias Sylvester Stallone-ra koncentrálok.

Az öreg Sylvester játéka az utóbbi esztendőkben nem sokat változott. Úgy is fogalmazhatnék, hogy minden egyes mozijában szinte ugyan azt a figurát hozza: morcos verőlegény, aki mindenem és mindenkin átgázol, hogy aztán jellegzetes grimaszaival nyugtázza, hogy ki az úr a vásznon - ezalól talán a Creed-filmek kivételek, annyi különbséggel, hogy a bunyós mozikban nem csak ő játssza a kiöregedett faszagyereket, hanem mellette még tanítja is, hogyan kell az lenni.

Nos, a Rambo V.: Utolsó vérben sem kell számítani világmegváltó manírokra, Sly ugyanúgy üt, vág, rúg, csíp, harap, mint korábbi akcióiban, csak kicsit lassabban, kicsit öregesebben, ennek köszönhetően pedig sokkalta realisztikusabban ábrázolják a nyugdíjaztatás előtt álló fenegyereket, mint valaha. Piros pont.

Összegzés

Minden borúlátásom ellenére a Rambo V.: Utolsó vér meglepően korrekt alkotás lett. Nincs új Hold a Nap alatt, ne várjatok csodákat, de az eredeti Rambo-mozikhoz és a 2008-as szörnyűséghez képest igencsak más, de közben friss filmet kaptam, amely bár igyekszik megőrizni az eredeti Rambo-koncepciót, sokkal inkább hasonlít vadnyugatos, agyonvontatott mentőakcióhoz, mint pörgős dzsungelharchoz.

Tényleg? Hiszen Arizonában és Mexikóban játszódik (gondolhatnátok), de nemcsak emiatt, hanem a készítők sokkal lassabban és melankolikusabban tálalják a cselekményt, mint a nagy elődök, így kicsit olyasmi érzésem támadt, mint az igencsak sikeres Logan - Farkas nézése közben. Ami nem feltétlenül rossz, sőt, ha ezt a mozit szánták az akcióhős hattyúdalának, akkor hibátlan az elgondolás, de mindent összevetve nem ilyennek ismertük meg Rambót.

Persze nem kell megijedni, akadnak itt kőkemény, vérben úszó, rambós momentumok is, de kevésbe lesznek meghatározóak, mint a korábbi filmekben. Ha pedig egyszer beindul a buli, akkor működik csak igazán a nosztalgiafaktor, amely egészen a Rambo V.: Utolsó vér végéig nem is ereszt. Aztán várjátok ám meg a végefőcímet, ugyanis - főleg a keményvonalas rajongóknak - garantáltan tetszeni fog a látvány.

10/6 - Nem váltja meg a világot, de azért van még vér Rambo pucájában

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Gumicsónakkal próbált Magyarországra jutni öt szír határsértő
  Gumicsónakkal próbált Magyarországra jutni öt szír határsértő
 • A Dunából mentettek ki egy nőt a fővárosban
  A Dunából mentettek ki egy nőt a fővárosban
 • Miniszterelnökség: emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány
  Miniszterelnökség: emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány
 • Továbbra is szeretnek a magyarok a horvát tengerparton nyaralni
  Továbbra is szeretnek a magyarok a horvát tengerparton nyaralni
 • Lezárult az óbudai trükkös csaló elleni nyomozás
  Lezárult az óbudai trükkös csaló elleni nyomozás
 • Szarvast láttak az M1-es autópálya mellett
  Szarvast láttak az M1-es autópálya mellett
 • Mérgező szójapelyhet hívott vissza a Rossmann
  Mérgező szójapelyhet hívott vissza a Rossmann
 • Egyedülálló japán festménygyűjtemény Gúttamásiban
  Egyedülálló japán festménygyűjtemény Gúttamásiban

Eseménynaptár

 • Magyar Kultúra Napja verssel, zenével, képekkel
  Magyar Kultúra Napja verssel, zenével, képekkel
 • Lavinában tűnt el több hegymászó a nepáli Annapurnánál
  Lavinában tűnt el több hegymászó a nepáli Annapurnánál
 • Kétszeres emelkedést mutatnak a székesfehérvári térségben az influenzás megbetegedések száma
  Kétszeres emelkedést mutatnak a székesfehérvári térségben az influenzás megbetegedések száma
 • Tízszázalékos illetményemelést kapnak a fegyveres testületeknél szolgálók
  Tízszázalékos illetményemelést kapnak a fegyveres testületeknél szolgálók
 • Tüntetők miatt kellett sietősen távoznia a francia elnöknek
  Tüntetők miatt kellett sietősen távoznia a francia elnöknek
 • Báloznak a középiskolások
  Báloznak a középiskolások
 • Huszadik alkalommal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége a Doni Emlékmenetet
  Huszadik alkalommal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége a Doni Emlékmenetet
 • Megmutatták tehetségüket a fehérvári fiatalok a Városi Diákgálán
  Megmutatták tehetségüket a fehérvári fiatalok a Városi Diákgálán
 • Megalakult az Ifjú Gazdák Fejér megyei Gazdaköre
  Megalakult az Ifjú Gazdák Fejér megyei Gazdaköre
 • Színek és szőttesek a Kézművesek Házában
  Színek és szőttesek a Kézművesek Házában
 • Hatalmas ünnepséggel készül a brit kormány a Brexitre
  Hatalmas ünnepséggel készül a brit kormány a Brexitre
 • Tűz és víz egyszerre pusztít Ausztráliában
  Tűz és víz egyszerre pusztít Ausztráliában
 • Tízezet eurót ajánl fel Székesfehérvár az ausztrál bozóttüzek megállítására
  Tízezet eurót ajánl fel Székesfehérvár az ausztrál bozóttüzek megállítására