Clear sky3 °C
2020. január 21. kedd Ágnes
Menü

Rocky Balboa után újra szabadon - Creed II. kritika

Rocky Balboa után újra szabadon - Creed II. kritika
Bunyó van, babám! (Fotó: time.com)

El sem tudom mondani, hogy hány imát mormoltam el azért, hogy végre valahára pontot tegyenek Rocky Balboa történetének végére. Aztán ahogy lezárták, rögtön kitaláltak egy újabb sikersztorit, a Creed: Apollo fiát, amely ugyan nem a rosszarcú bokszolóról szól, de mentorként ő is jelen van a filmvásznon. 2018-ban jött is a folytatás, amelynek már egyáltalán nem értem a létjogosultságát. Kell ez nekünk? Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Creed II.! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Mivel a Creed II.-vel eléggé kusza lett a Rocky-filmek sorrendje és sztorija, tegyük egy kicsit helyre az idővonalat. Tehát Rocky Balboával (Sylvester Stallone) először 1976-ban találkozhatott a nagyérdemű, a bokszoló története (és legendás zenéje) azonnal magával ragadta a közönséget.

A nagy sikerre való tekintettel 1979-ben jött is a folytatás, a Rocky II, amely tovább mélyítette az őrületet. Az 1982-es Rocky III is ütős lett, bár itt már érezhető volt, hogy ha így folytatják tovább, gyorsan el fog fáradni a sorozat. Éppen ezért a Rocky IV keményen beújított, és behozta a bivalyerős Dolph Lundgrent is a buliba. Az 1990-es Rocky V-nél már elkezdődött az apa-fia vonal kialakítása, ám itt tökéletesen megérezték a készítők, hogy el kell engedni a karaktert, ennek megfelelően méltóképpen sikerült elbúcsúztatni a legendás bajnokot.

A könnyes búcsú után aztán kiagyalták a nagymenők, hogy mi lenne, ha még több bőrt húznának le egy hibátlanul lezárt szériáról. Kell a pénz, az emberek meg biztos, hogy imádni fogják. Ja. Így született meg a 2006-os Rocky Balboa, aminek semmi, de semmi értelmét nem láttam. Tudjátok, még egy utolsó bunyó és végleg visszavonul. Ezután egy jó időre ismételten megnyugodhattak a rajongók, és nosztalgiától fűtötten tolhatták az Eye of the Tigert edzéseik közben. A 2010-es évek elején aztán váratlan hír rázta meg a mozis társadalmat: Rocky visszatér! 

Persze ezúttal nem ő fog bokszolni, hanem a legnagyobb ellenfelének fia, Adonis Creed (Michael B. Jordan), akit maga a legenda fog felkészíteni a meccsekre. Micsoda kreativitás! Szerintem jobban jártunk volna, ha inkább Sly ragad újra kesztyűt egy reboot formájában, legalább jókat derültünk volna.

2015-ben kijött a Creed: Apollo fia, és egész korrekt alkotás lett, ráadásul a befejezést pofásan lekerekítették, így nem vártam folytatást hozzá. Kis naiv. Pár évre rá meg is érkezett a Creed II., amelynek számozott címét látva már most félek, hogy hol lesz a vége. Legalább Stallone és egy újabb nagy ellenfél bosszúszomjas fia is előkerült, máskülönben senki nem nézné meg. Ugye, Hollywood?

Sztori

A Rocky, akarom mondani a Creed újabb fejezetében Adonis ezúttal egy olyan ellenféllel néz szembe, aki apja, Apollo Creed (a korábbi filmekben Carl Weathers) haláláért volt felelős. Nem másról beszélek, mint a félóriás Ivan Dragóról (Dolph Lundgren), akit miután Rocky a földbe döngölt, arra tette fel az életét, hogy revansot vegyen legyőzőjén.

Igen ám, de miután már ő is félúton van az idősek otthonába, szeretett fiát, a szépen megtermett Viktor Dragót (Florian Munteanu) küldi harcba, akinek pont kapóra jön Adonis világbajnoki öve, így ringbe hívásával méltó módon tudja lezárni az évtizedek óta húzódó bosszúhadjáratot.

Karakterek

Aki a Creed második felvonásától egy vegytiszta sportfilmet vár, az nagyot fog csalódni. Lesz itt dráma dögivel. Sylvester Stallonénak jól áll ez a  sokadkori kivirágzás, ám karakterének a Creed II.-ben már nagyon nem tudták összehozni a motivációját, így sokszor fura és értelmetlen közhelytengerben hömpölygött. Hozta a tőle megszokott idős és (vas)kalapos Balboát, ám tetteinek miértjét egyre nehezebb volt hihetően megmagyarázni.

A kedvencem Adonis Creed: meg akar küzdeni Viktorral, ám nem apja halála miatt, hanem azért, mert éppenséggel nincs jobb dolga. Persze Pityu! Rocky eleinte nem támogatja, mert anno nem tudott segíteni Apollónak sem, de ha most nem áll mellé, akkor tutira elkönyvelhetik Adonis vereségét. Tehát mellé áll. Rocky-féle családi dráma a köbön. Amúgy az Adonist megformáló Michael B. Jordan egész ügyes színész lett, még néhány blockbuster-szerep, és akár idővel a legnagyobbak között is helyet kaphat.

Összegzés

Végezetül csak annyit szeretnék még elmondani, hogy értem én, mire megy ki a játék az unalomig pörgetett folytatásokkal, meg rebootokkal, de akkor a készítők legalább engednék el a fantáziájukat, és olyan mozit hozzanak össze, melyre úgy csettintsenek az emberek, mint anno tették a Rocky első etapjánál.

Tudom, hogy nehéz, de hát azért kapják a pénzüket, hogy kiagyaljanak valamit, mert egy darabig működik ez a biztonsági játék, de idővel elfogy a rajongók türelme. Aztán lesz kapsz. Addig is nyugodtan nézzétek meg a Creed II.-t, mert annyira nem lett ám rossz film, mint ahogy szavaimból lejöhet (bunyóban még mindig verhetetlen), csak én már belefáradtam a filmgyár gyenge próbálkozásaiba. Még jó hogy Sly bejelentette, hogy visszavonul Rocky megformálásától. Vajon meddig?

10/6 - Jónak jó, de több kreativitást várnék Hollywoodtól

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Csökkennek a felvételi ponthatárok
  Csökkennek a felvételi ponthatárok
 • A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája miatt
  A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája miatt
 • Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában
  Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában
 • Banksy kiállítás lesz Budapesten.
  Banksy kiállítás lesz Budapesten.

A hét sztorija

 • Megkezdődött a balatoni nádaratás
  Megkezdődött a balatoni nádaratás
 • A heves viharok,jégeső és bozóttüzek is pusztítanak Ausztráliában
  A heves viharok,jégeső és bozóttüzek is pusztítanak Ausztráliában
 • Februárban lesz a házasság hete.
  Februárban lesz a házasság hete.
 • Rendkívüli viharok pusztítanak Spanyolországban
  Rendkívüli viharok pusztítanak Spanyolországban
 • Kiengedték a dunai hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt
  Kiengedték a dunai hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt
 • Január 31-ig minden nap este hatig van nyitva a parkolási ügyfélszolgálat
  Január 31-ig minden nap este hatig van nyitva a parkolási ügyfélszolgálat
 • Ingyenes vetítések diákoknak a Zsidó Kulturális Napok alatt a Barátságban
  Ingyenes vetítések diákoknak a Zsidó Kulturális Napok alatt a Barátságban
 • Vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartása és parkolás - lakossági fórum a Belvárosban
  Vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartása és parkolás - lakossági fórum a Belvárosban

Eseménynaptár

 • Három korosztályt versenyeztet az Alba Regia Táncegyüttes
  Három korosztályt versenyeztet az Alba Regia Táncegyüttes
 • A házi kovászos kenyér sokkal finomabb!
  A házi kovászos kenyér sokkal finomabb!
 • Minden eddiginél többen lesznek az idei busójáráson
  Minden eddiginél többen lesznek az idei busójáráson
 • Vádat emeltek a Pillangó utcai metróbaleset ügyében
  Vádat emeltek a Pillangó utcai metróbaleset ügyében
 • 281 éve élő hagyomány - fogadalmi szentmisét tartottak Szent Sebestyén napján
  281 éve élő hagyomány - fogadalmi szentmisét tartottak Szent Sebestyén napján
 • A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megyében
  A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megyében
 • Ismét nőtt a légszennyezettség – Fehérváron elfogadható a levegő minősége
  Ismét nőtt a légszennyezettség – Fehérváron elfogadható a levegő minősége
 • Állami támogatás - nagy segítség érkezik a meddőség kezelésében
  Állami támogatás - nagy segítség érkezik a meddőség kezelésében
 • Csapás - jégeső, villámáradás, homokvihar Ausztráliában
  Csapás - jégeső, villámáradás, homokvihar Ausztráliában