Folytatódik a Fecskebarát Fehérvár program, újabb helyszínre telepítettek új fészkeket  
Fehérvár Médiacentrum fotója
Varju Zoltán Mihály
Folytatódik a Fecskebarát Fehérvár program, újabb helyszínre telepítettek új fészkeket  

Hétfőn délelőtt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár homlokzatára szereltek fel 28 darab, agyagból készült fészket a Városgondnokság munkatársai. A kezdeményezéssel védik a fecskeállományt és sokat tesznek a szemléletformálás terén is.

Hét évvel ezelőtt kezdődött el a Fecskebarát Fehérvár természetvédelmi, környezeti nevelési program. Az elmúlt években középületekre, intézményekre, iskolákra, óvodákra szereltek fel mintegy 100-150 fecskefészket. Hétfőn délelőtt a Gárdonyi Géza Művelődési Házra került fel újabb 28 agyagfészek, melyeket előtte sárral kentek be, hogy optikailag vonzóak, otthonosak, tetszetősek legyenek a madarak számára.

Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője elmondta, a városszerte kihelyezett madárodúk foglaltsága nagyon kedvező, a fecskefészkeké kevésbé, hiszen a fecskék kényesebb állatok, megválogatják az „albérletet”. Azonban mindig érdemes nekik segíteni, hiszen előfordulhat, hogy a műfészkek évekig üresen állnak, majd egyszer csak vonzóak lesznek, a madarak elkezdik maguk is sarazni és fészekanyaggal megtölteni.

Ezek az első mozzanatai a kolóniák létrejöttének. Sőt, nagyon sok esetben az is előfordul, hogy nem a kirakott kerámiafészket használják a madárkák, hanem közvetlenül melléjük telepítik a saját „kecójukat”. Nálunk többségben vannak a füstifecskék és a molnárfecskék, ez utóbbi szereti jobban a városias környezetet, a fészkek telepítésére pedig az áprilisi időszak a legkedvezőbb.

Csete Gábor hozzátette, hogy a Fecskebarát Fehérvár program idei folytatása a Jópont Adománybolt Székesfehérvár támogatásával valósul meg. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház kedvező helyszín, hiszen a közelben vannak vizes élőhelyek, természetes sarazó helyek, táplálkozási lehetőségek, és közvetlenül az intézmény mellett adott egy nagy zöldfelület, ahol szintén tudnak vadászni a kismadarak.

Örömteli hír, hogy a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium is fecskebarát módon újul meg. A nagyszabású beruházásnak lesz egy kiegészítő intézkedése, melyet hamarosan bemutatnak a nyilvánosságnak is. Ezen felül a Sóstó Természetvédelmi Területen, a nádi berek madármegfigyelőjére tesznek majd füstifecske fészkeket.

Március elején a Gárdonyi Géza Művelődési Ház melletti zöldterület fáira madárodúkat helyeztek ki, akkor merült fel a fecskefészkek telepítésének lehetősége. Az odúk egy részét már elfoglalták a kismadarak, remélhetőleg ez lesz majd a fészkekkel is – mondta Szilvási-Grund Helga, az intézmény igazgatója. Hozzátette, az intézményben működő gyermek és felnőtt kerámiaszakkörben is készülhetnek agyagfészkek, hogy ezzel is segítsék a Fecskebarát Fehérvár programot.

Magánházaknál is érdemes agyagfészkeket telepíteni, erről rengeteg hasznos, praktikus információt olvashatunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek