2 hónapnál régebbi cikk

Fecskehotel a tóparton – 56 fészkes férőhelyet telepítettek a fecskék számára
Fehérvár Médiacentrum fotója
Farkas Szilárd
Fecskehotel a tóparton – 56 fészkes férőhelyet telepítettek a fecskék számára

Hivatalosan is átadták a Fecskehotel madárlakásait a Csónakázó-tónál péntek délelőtt. A fecskék dolga tehát már csak annyi, hogy belakják az impozáns környezetben létesült új otthonokat.

A Tóparti Gimnázium épületének felújításához kapcsolódva, valamint a madarak és fák napján adták át azt az ötvenhat lakásos Fecskehotelt, amely mostantól a Csónakázó-tó partján várja szárnyas lakóit.

Csete Gábor, a városgondnokság természetvédelmi vezetője szerint a Fecskehotel új élőhelyet fog teremteni, főként a molnárfecskék számára: "A kialakítás nagyon jó lett, nagyon megfelelő, jó a magasság, itt már csak tényleg azon múlik, hogy a fecskék mikor költöznek bele, mert tényleg, amint beleköltöznek ezek a fecskék és egyszer megtalálják a fészkelőterületeket, akkor utána elkezdődik a kolonizáció, folyamatosan vissza fognak járni és itt fészkelni."

A Fecskehotel saját kezűleg készített fészkei a Jópont Alapítvány felajánlásának és együttműködésének köszönhetően kerültek a tópartra, de nem csak Székesfehérvárra telepítenek ilyen otthonokat.

"Egy baracskai úriember készíti ezeket, mi tőlük vásároltuk meg, a felajánlás kétszáz fecskefészek volt. Ezek Fehérváron kívül Csákvárra és Csákberénybe mentek, tehát egész Fejér Vármegyét körbejártuk" – mondta Gulyás Judit.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a fecskehotel legfontosabb feladata, hogy visszacsábítsa a fecskéket egy olyan környezetbe, ahol jól érzik magukat, annál is inkább, mivel a Tóparti Gimnázium felújított épülete kapcsán, azelőtt annak homlokzatán fészkelő madaraknak új lakóhelyre lesz szükségük.

"Igyekszünk odafigyelni a fecskékre, a fecskefészkekre akkor, ha egy-egy beruházást megvalósítunk. Így történt most ez a Tóparti Gimnáziumfelújítása során is, ahol a hatóság helyesen előírta, hogy a felújítások miatt szükségképpen leveendő fészkek miatt, fészkek helyett valahol a fecskékre gondolnunk kell és a szakembereknek az volt a javaslata, hogy ez ne az épületen legyen, hanem közvetlenül a tó mellett a víz partján helyezzük el a mögöttem látható megoldással ezt a Fecskehotelt" – árulta el Cser-Palkovics András.

A fecskéknek tehát már csak annyi dolguk maradt, hogy lehetőleg mielőbb megtalálják és elfoglalják minden madárigényt kielégítő új otthonaikat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek