1 hónapnál régebbi cikk

A kínai agyagkatonák már megérkeztek Gorsiumba
·KultKína·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
A kínai agyagkatonák már megérkeztek Gorsiumba
·KultKína·Utolsó frissítés: undefined

A Szent István Király Múzeum újabb nagyszabású kiállításra készül, melynek helyszíne ezúttal a Gorsium Régészeti Park. "Az Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei" című nemzetközi tárlat április 25-én nyit meg. Mintegy félszáz agyagkatona és két ló is látható lesz a kiállításon.

A legendás kínai agyagkatonákról bizonyára a legtöbbünk már hallott. Felfedezésük kalandos története bejárta a világot, a huszadik század egyik legjelentősebb régészeti felfedezése egy véletlennek köszönhető. A kínai fővárostól mintegy 1000 kilométerre, 1974 márciusában lelt rá egy helyi földműves a Kínát egyesítő első császár, Csin Si Huang-ti elveszett sírját őrző terrakotta hadsereg első hírnökére.

Mára kiderült, hogy mintegy 2200 éve összesen négy árkot ástak az agyaghadsereg számára, melyekben a becslések alapján nagyjából 8000 szobor fekhet – a régészeti feltárások napjainkban is folynak. A föld alá temetett hadsereg, amely életnagyságú 184-197 centiméter magas katonákból áll, a Kínát egyesítő első császár Csin Si Huang-ti (u. Kr. e 246- Kr. e- 210) parancsára készült. 

A kiállításon közel félszáz anyag- és mérethű agyagkatonát és két lovat mutatnak be Gorsiumban, a fogadóközpont kiállítótermében. A tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum közreműködésével valósul meg. Emellett a látogatók megismerhetik a kínai császárság korát, az agyagkatona hadsereg történetét.

A különleges szobrok az ókori darabok pontos másolatai, még az agyag is ugyanaz, mint amiből az eredetiek készültek, a sírhely közelében ugyanis megtalálták az agyagbányát. Az agyagkatonák szállítása igen nehéz feladat, mert egy-egy szobor 130-140 kilós, egy cserép-ló súlya pedig 300 kiló is lehet. A szobrok egyik különlegessége, hogy látható, a testük a lábuktól a fejük felé haladva egyre alaposabban kidolgozott.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek