5 évnél régebbi cikk

Amikor a frakk a nyerő - április 25. a pingvinek világnapja
·Kultvilágnap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Amikor a frakk a nyerő - április 25. a pingvinek világnapja
·Kultvilágnap·Utolsó frissítés: undefined

Csak nem gondoltátok, hogy mindenki kedvenc totyogós madarai ne kapnák meg a maguk kis napját? Április 25-öt évek óta a pingvinek világnapjaként tartják számon, amit - valljuk be - meg is érdemelnek, ugyanis az állatkertek sztárjai fura mozgásukkal és kedves kis frakkjukkal emberek millióinak szívébe lopták be magukat.

Manapság már mindennek van világnapja, kezdve az olyan jópofáktól, mint a kézmosás világnapja, a parkettacsiszolás világnapja vagy a törölközők világnapja. Így figyeltem fel a pingvin-tudatosság napjára (Penguin Awareness Day), amely január 20-a, és a pingvin világnapra (World Penguin Day), amely pedig április 25-re esik. A pingvin-tudatosság napja elsősorban erkölcsi ünnep, amely a pingvinek életét állítja példaképül az emberek elé, míg a pingvin napon egyszerűen csak megünnepeljük az elegáns állatkákat.

Az ünneplők ezen a napon fekete nadrágot és fehér inget öltenek, piros nyakkendővel megspékelve. Ételük pedig nem is lehet más, mint sushi, garnélarák és tintahal, illetve tipegve járnak, mint a pingvinek.

Kezdésnek: mit kell tudni a pingvinekről?

A pingvin egy szárnyas, ám repülni képtelen aranyos madárka, aki - mint tudjuk - mindig az alkalomhoz illően öltözik. A pingvinalakúak rendjének tizenhét faja az Egyenlítőtől a Déli-sarkkörön túlig népesíti be bolygónkat, legtöbbjük a mérsékelt égövön él. A legnagyobb méretű a százötven centiméteres magasságot is elérő császárpingvin, de akadnak negyven centiméteres egyedek is - írja a Wikipédia.

Sarló alakú, hegyes szárnyuk jobban hasonlít a halak vagy a delfinek uszonyára, mint más madarak szárnyára. Négyujjú, rövid, durva úszóhártyás lábuk annyira hátul van, hogy a szárazon csaknem egyenesen állnak. Nincs térdük, ezért nem tudnak ülni, így állva, a farkukra támaszkodva pihennek.

Orsó alakú testükkel szárazon eléggé nehézkesen mozognak, viszont a víz alatt óriási előny rendkívüli áramvonalasságuk. A közegellenállás csökkentését szolgálják rövid, lapos, testük teljes felületén növő tollaik is. Ez a tollazat a hőt rosszul szigeteli, ezért a pingvinek bőre alatt vastag zsírréteg található. Szárnyukon nem nőnek evezőtollak, hasuk fehér, hátuk pedig fekete. Khm... mint egy frakk.

Érdekességek a pingvinekről

Halálos iramban

Biztos sokan láttatok már vízből kiugráló pingvineket, ám nem nagyon tudtatok mit kezdeni a dologgal. Nem, nyilván nem repülni akarnak. A pingvinek azért ugranak ki a vízből, hogy ezáltal felgyorsuljanak. Mivel a levegőnek kisebb az ellenállása, mint a víznek, az ugrálás segít abban, hogy kevesebb energia felhasználásával nagyobb sebességet érjenek el.

Fészek vagy nem fészek? - Ez itt a kérdés

A pingvinek általában hatalmas kolóniákban fészkelnek. Néhány faj csupán egy gödröt ás a földbe, míg mások kavicsokból alakítanak ki fészket a tojásaik számára. Persze vannak olyan fajok is, amelyek egyáltalán nem építenek fészket.

Pingvinóvoda

Az eleségért induló szülők olykor magukra hagyják a parton úszni még nem képes kicsinyeiket. Az apróságok nagy csapatokba tömörülnek, és néhány felnőtt felügyel rájuk, mint egy oviban.

A búvárkodás császárai

A császárpingvin a legmélyebbre merülő madár. Egy levegővétellel tizennyolc percig is a víz alatt maradhat, és képes akár kétszázhatvanöt méter mélyre is lemerülni.

Az udvarlás mesterei

A pingvinek udvarlási szokásai között talán az a legelbűvölőbb, hogy a pingvinfiúk képesek kilométereket totyogni, hogy megtalálják a tökéletes ajándékot a kiszemeltnek. Csakis a legszebb kavicsot kaphatja élete szerelme, és itt a sírig tartó szerelem nemcsak szófordulat.

Híres pingvinek

Pingu

A Pingu 1986 és 2006 között bemutatott gyurmafilmsorozat. Pingu imádni való, huncut kis pingvin, aki egy lépést sem tesz barátai és családja nélkül, hiszen így sokkal gyorsabban telik az idő, és senki sem marad ki a játékból.

Mr. Popper pingvinjei

A Mr. Popper pingvinjei 2011-ben debütáltak a mozikban, és Jim Carreynek köszönhetően igencsak pofás vígjáték kerekedett ki belőle. A címszereplő Thomas Popper Jr. egy szamárpingvint örököl apjától, amihez a későbbiekben további öt csapódik. Mr. Popper első körben meg akar szabadulni a cuki kis lényektől, ám gyerekei unszolására mégis maradnak a pingvinek.

A Madagaszkár pingvinjei

Na, őket aztán senkinek sem kell bemutatnom: Kapitány, Rico, Kowalski és Közlegény a Madagaszkár című animációs filmnek köszönhetően lettek népszerűek, így megkapták maguk kis spin-off történetüket, amely egészen a kezdetekhez kalauzol el bennünket.

Topi - Táncoló talpak (Happy Feet)

A császárpingvin-kolóniában minden pingvinnek ki kell alakítania saját, egyedi dalát, hogy megtalálja lelki társát. Norma Jean és Memphis egymásra lelnek és tojást raknak. Minden rendben zajlik, mígnem egyszer Memphis elejti a tojást és kigurul a fagyba. A kibújó csibe, Topi botfülű lesz és képtelen az éneklésre. Ezzel indulhat is a tánc!

Nils Olav

A Norvég Királyi Gárda tábornokává léptette elő az Edinburgh Állatkert egyik királypingvinjét. A Nils Olav nevű állat a skót nagyvárosban rendezett Katonazenekarok Nemzetközi Fesztiválján részt vevő Norvég Királyi Gárda több mint ötven tagja előtt kapta meg a rangját jelző váll-lapot az állatkerti ünnepségen. A ceremóniának, több mint negyven­éves hagyománya van, ugyanis a királypingvin 1972 óta a Norvég Királyi Gárda kabalája.

Cody Maverick - Vigyázz, kész, szörf! (Surf''''''''''''''''''''''''''''''''s Up)

Na, már most az a helyzet, hogy a pingvinek nemcsak énekelni és táncolni tudnak, hanem bizony szörfözni is. A történet Dérvidéken játszódik, ahol is egy fiatal pingvin, Cody Maverick nem egészen úgy képzeli el a jövőjét, mint társai: minden álma, hogy példaképe, Nagy Zé nyomába léphessen és profi szörfös legyen.

Oswald Cobblepot - Batman

Ezzel el is érkeztünk az utolsó híres pingvinhez, Batman egyik legádázabb ellenségéhez, Oswald Cobblepothoz, a Pingvinhez. Persze nem klasszikus értelemben vett élőlényről van szó, ám mozgása és külleme erősen hajaz az Antarktiszon élő egyedekhez. Mit is mondtam az elején? Biztos, a frakk teszi. Újabban a Gotham című Batman-előzménysorozatban rémisztgeti a népet, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

 

Végezetül: boldog pingvin napot!

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek