3 évnél régebbi cikk

Rákellenes világnap: mozogjatok 30 percet, és gondoljátok végig, mit tehettek a rák ellen!
·Egészségvilágnap·Utolsó frissítés: undefined
Rákellenes világnap: mozogjatok 30 percet, és gondoljátok végig, mit tehettek a rák ellen!
·Egészségvilágnap·Utolsó frissítés: undefined

A rákellenes világnapot immár 21 éve tartják minden év február 4-én. Idén van a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok és ezt teszem” (I am and I will) kampány utolsó éve. A Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy sétáljon, fusson, mozogjon velük 30 percet a rákellenes világnapon.

Ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A legfrissebb adatok szerint hazánkban 2017-ben 79 270 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és 2019-ben összesen 32 638 haláleset történt.

Ami talán ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a 2016-ban bekövetkezett nemfertőző betegségek (non-communicable diseases, NCD) okozta halálozás 41,7%-át okozták daganatos betegségek!

A halálozás vezető oka a tüdődaganat a betegek több mint negyedével (26,9%), a második leggyakoribb ok pedig a vastagbél daganat (15,4%) volt. Nem véletlen, hogy a tudományos kockázatbecslés szerint hazánkban 2016-17-ben a daganatos halálozás 34,8 százalékának a dohányzás, 11,4% hátterében pedig az alkohol állt. Elgondolkodtató az is, hogy a daganatos betegségek kialakulásának 5,6%-a már 2012-ben összefüggésbe hozható volt az elhízással.

Az egészséges életmód tehát kulcsfontosságú (nem mellesleg a friss kutatási adatok szerint a genetikai tényezők a daganatok kialakulásának maximum 10%-ában játszanak szerepet), a halálozási arány pedig nagy mértékben csökkenthető lenne korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és a szűrővizsgálatokon történő részvétellel!

2021 - a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampányának utolsó éve - megmutatja nekünk, hogy tetteinknek súlya van. Ha úgy döntünk, hogy összefogunk, elérhetjük azt, amire mindannyian vágyunk: egy egészségesebb, ragyogóbb, rák nélküli világot.

Éppen ezért sétálj, fuss, mozogj 30 percet a rákellenes világnapon, február 4-én, és gondold végig, hogy mit tehetsz a rák ellen:

  • Változtathatsz az életeden, hogy egészségesebben élj (https://eukodex.rakliga.hu/),
  • Részt vehetsz az eseményen, amivel kifejezheted együttérzésedet a daganatos betegek és hozzátartozóik iránt, felhívhatod mások figyelmét is az egészségesebb életmódra,
  • Segítheted önkéntes munkáddal egy rákellenes szervezet tevékenységét,
  • Segítheted a daganatos betegek ellátását adományoddal: (https://rakliga.hu/tamogatas/).
Az eseményen mindenki részt vehet, mozogni bármikor lehet a nap folyamán, és kérjük, regisztráld sétád, futásod, mozgásod! A regisztráció ingyenes és önkéntes, amelyet ide kattintva tudtok megtenni.

A regisztrációval vállalod, hogy legalább fél órát aktívan mozogsz a rákellenes világnapon. Sportolhatsz egyedül vagy barátokkal (mindenki külön regisztráljon!), és ha úgy döntesz, hogy családoddal, barátaiddal együtt mozogsz, viselj maszkot és tartsd meg a szociális távolságot!

Mindenki egészségére ügyelve a Magyar Rákellenes Liga nem szervez tömeges megmozdulásokat, ezért arra kérik a résztvevőket, hogy csak legfeljebb kisebb csoportokban mozogjanak, sportoljanak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek