Fair2 °C
2019. december 5. csütörtök Vilma
Menü

A Százholdas Pagony visszatér - Barátom, Róbert Gida kritika

A Százholdas Pagony visszatér - Barátom, Róbert Gida kritika
Hajnalodik, kiugrom az ágyból... (Fotó: Disney Movies)

El sem tudom mondani, hogy mennyire vártam a Barátom, Róbert Gida debütálását, ugyanis már az első előzetes is annyira magával ragadott, hogy az a pár perc is visszarepített az időben és újra gyereknek éreztem magam. Nincs mese, Micimackó és a Százholdas Pagony apró lakói visszatértek és olyan nosztalgiavonatra ültettek fel, amelyről aztán nagyon nehezen akartam leszállni. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Barátom, Róbert Gida! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Disney nagyon is belekezdett az őrületbe és rövid időn belül olyan klasszikus rajzfilmeket varázsolt a filmvászonra, mint A dzsungel könyve, a Tarzan legendája, vagy éppen A szépség és a szörnyeteg. A sikereken felbuzdulva a cég futószalagon gyártja tovább az élőszereplős egész estés rajzfilmeket, amelynek soron következő "áldozata" nem más, mint sokunk kedvence: Micimackó és vidám kis kompániája. (Zárójelben és halkan jegyzem meg, hogy 2017-ben is bedobtak egy másik micimackós filmet a Viszlát, Christopher Robint, ám mindenki a Barátom, Róbert Gidát várta, így az előbbi gyorsan feledésbe merült.)

Persze jön még a Dumbó és egy újabb kaland Mauglival, de szerény véleményem szerint ezeknek és a további rajzfilmekből adaptált filmek sorsa, a Barátom, Róbert Gida sikerén fog állni vagy bukni. Hogy miért? A válaszom egészen egyszerű: szerintem a Micimackó a Disney egyetlen olyan rajzfilmje, amelyet általánosságban még a mai világban is mindenki ismer és akkora rajongóbázissal rendelkezik, mint a többi Disney-rajzfilm együttesen. Na mármost, ha Mici a mackó bukik, akkor borul minden és onnantól kétkedve fogadnak minden élőszereplős Disney-alkotást, ha nem, akkor örül a nép és mindenki várja a többi Disney-hősből készült filmváltozatokat szépen sorban.

Hogy minden flottul menjen, segítségül hívták Ewan McGregort, akit szerintem senkinek sem kell bemutatnom és a rendezői székbe azt a Marc Forstert kérték fel, aki az Én, Pán Péterrel, a Géppisztolyos prédikátorral és A Quantum csendjével már bizonyította, hogy megbízható iparos, így elöljáróban semmi nem állhatott a Barátom, Róbert Gida sikerének az útjába. 

Sztori

Christopher Robin (Ewan McGregor), vagy ismertebb nevén Róbert Gida gyerekkora nagy részét a Százholdas Pagonyban töltötte, ahol naphosszakat lógott Micimackóval és barátaival (Malacka, Tigris, Füles, Nyuszi, Bagoly, Kanga, Zsebibaba), hogy aztán a semmittevés művészetét gyakorolva reggeltől estig az önfeledt szórakozásról szóljon az élet.

Persze, ahogy lenni szokott: minden jó véget ér egyszer, így ahogy Róbert Gida a felnőtté válás kapujába toppant, vissza sem nézett többet a Százholdas Pagony felé. Az évek során Róbert Gida felnőtt: üzletember és családapa lett, ám maradéktalanul egyik helyen sem tud megfelel, így kétségbeesetten keresi a megoldást, hogyan élje túl a felnőtt élet "viszontagságait". 

A segítség aztán váratlan helyről érkezik: rég elfeledett pajtása, Micimackó London közepén lepi meg hősünket, aminek természetesen az lesz a vége, hogy a Százholdas Pagony Gidája visszatér gyerekkori barátai közé.

Karakterek

Kicsit fura egy olyan filmben a karakterekről írni, ahol főként a CGI-jal készült Micimackó és cimborái viszik el a showt, de ha már Róbert Gidán van a fókusz, kétségkívül Ewan McGregor volt a lehető legtökéletesebb választás a felnőtt Gida megformálására. 

Azon kívül, hogy élete egyik legjobb alakítását hozza, csak úgy árad belőle a regény és a rajzfilm iránti tisztelet és szeretet, emellett pedig kitűnően működik együtt a nemlétező állatkákkal. Ja, és még Micimackót is sikerül (???) megnevelnie, úgy, hogy sem a gyerekek, sem pedig a felnőttek nem ráncolják a szemöldöküket tőle.

Ewan McGregor mellett itt van még a Carter ügynökből ismert Hayley Atwell is, aki kétségbeesett családanyaként is tökéletes és nem értem, hogy miért nem kérték még fel egy nagyobb volumenű szerep eljátszására. Mark Gatiss és Roger Ashton-Griffiths is felbukkan, ám közel sincs akkora karizmájuk, mint amit megszokhattunk tőlük.

Összegzés

A Barátom, Róbert Gida, ahogy az már a trailerekből is kiderült egy igazán felejthetetlen alkotás lett, amely hibátlanul megkomponált, Micimackóhoz hű zenével és varázslatos képekkel operál. Marc Forster szinte tökéletes munkát végzett, Ewan McGregor klasszis játékot hozott és a szinkronszínészek is kitettek magukért.

A rossz hír az, hogy az eredeti rajzfilm magyar hangjai csak részben térnek vissza: természetesen Mikó István nélkül nincs Micimackó, viszont se a Tigrist alakító Bács Ferenc, sem pedig a Malackát megszólaltató Földessy Margit nem álltak a mikrofon mögé. A megváltozott hangokat a mesékben jártas közönség simán kiszúrja, amelyek helyenként igen furcsán jönnek át, így ha valami negatívumot kell kiemeljek, akkor talán ez lehet, ugyanis a nem megszokott hangok megtörik a hamisítatlan nosztalgia illúzióját.

A Barátom, Róbert Gida nem kisebb tettet hajt végre, mint hogy visszakalauzol minket oda, ahol nagy valószínűséggel sokunk gyerekkora maradt. Tisztán emlékszem, hogy hétvégén reggelente a tv-ben Micimackóval zárult a rajzfilmmaraton. Ez úgy beleégett az emlékezetembe, hogy azóta is ha, meghallom a főcímet, Micimackó valahogy gyerekkorom utolsó védőbástyájaként ugrik be, amelyre mindig számíthatok. Na, a Barátom, Róbert Gida pont ezt az érzést adja vissza, sőt, talán egy kicsit többet is, egy olyan lezárás formájában, amelyre talán mindannyiunknak szüksége volt. Kihagyhatatlan.

10/8 - Vissza a gyerekkorba

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Ökumenikus adventi jótékonysági est Székesfehérváron
  Ökumenikus adventi jótékonysági est Székesfehérváron
 • Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben
  Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben
 • Közel két tonnás kolumbiai kokainszállítmányt tartóztattak fel Lengyelországban
  Közel két tonnás kolumbiai kokainszállítmányt tartóztattak fel Lengyelországban
 • A Joker, Az ír és a Házassági történet is az év filmjei között szerepel
  A Joker, Az ír és a Házassági történet is az év filmjei között szerepel

A hét sztorija

 • Ajándékdobozzá változott a Vörösmarty Rádió látványstúdiója
  Ajándékdobozzá változott a Vörösmarty Rádió látványstúdiója
 • Olcsóbb lesz holnaptól a benzin
  Olcsóbb lesz holnaptól a benzin
 • Fenntarthatóság, márkaépítés, regionalitás – Fehérváron a piac konyhája
  Fenntarthatóság, márkaépítés, regionalitás – Fehérváron a piac konyhája
 • Jótékonysági este a rock és a gyermekek segítése jegyében
  Jótékonysági este a rock és a gyermekek segítése jegyében
 • Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
  Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
 • Országos sztrájk kezdődött Franciaországban
  Országos sztrájk kezdődött Franciaországban
 • Adócsaló vagyonvédelmi cégek vezetői ellen indult eljárás Csongrád megyében
  Adócsaló vagyonvédelmi cégek vezetői ellen indult eljárás Csongrád megyében
 • Már több mint 26 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó adományvonalán
  Már több mint 26 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó adományvonalán

Eseménynaptár

 • Halálos csapdát jelentenek a műanyaghulladékok a remeterákokra nézve
  Halálos csapdát jelentenek a műanyaghulladékok a remeterákokra nézve
 • A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban
  A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban
 • Megválasztották az év bortermelőjét
  Megválasztották az év bortermelőjét
 • Este és éjjel is nagyobb eséllyel borult, párás időre lehet számítani
  Este és éjjel is nagyobb eséllyel borult, párás időre lehet számítani
 • Tartósélelmiszer-gyűjtést rendez a Vöröskereszt
  Tartósélelmiszer-gyűjtést rendez a Vöröskereszt
 • Segítséget kapnak a hátrányos helyzetű családok
  Segítséget kapnak a hátrányos helyzetű családok
 • Többet vásároltunk októberben mint egy évvel ezelőtt
  Többet vásároltunk októberben mint egy évvel ezelőtt
 • A Nagy Mikulás Kvíz: mennyire vagy képben a Nagyszakállúval?
  A Nagy Mikulás Kvíz: mennyire vagy képben a Nagyszakállúval?
 • Az Asszonyműhely és az Rác utcai Advent is folytatódik a fehérvári kézművesekkel
  Az Asszonyműhely és az Rác utcai Advent is folytatódik a fehérvári kézművesekkel
 • Közmeghallgatást lesz jövő pénteken a Városházán az önkormányzat működéséről
  Közmeghallgatást lesz jövő pénteken a Városházán az önkormányzat működéséről
 • Rekordévet zárhat a magyar turizmus.
  Rekordévet zárhat a magyar turizmus.
 • Gázrobbanás Lengyelországban - gyermekek is meghaltak
  Gázrobbanás Lengyelországban - gyermekek is meghaltak
 • Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban is.
  Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban is.