3 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb bulifilm
Fehérvár Médiacentrum fotója
mafab.hu
A 10 legjobb bulifilm

Mivel a koronavírus-járvány miatt nem igazán lehet úgy kiereszteni a fáradt gőzt, ahogy korábban megszokhattuk, ezért már egyre többen fantáziálnak arról, milyen is lesz, amikor ismét belevethetik magukat egy őrült parádéba. Hogy addig is enyhítsem a szenvedéseteket, összegyűjtöttem a 10 legjobb bulifilmet, amelytől garantáltan felpezsdül a véretek.

Az elmúlt egy évben a COVID, illetve a járvány megfékezésére irányuló különböző egészségügyi intézkedések olyannyira az életünk részeivé váltak, hogy szinte már nem is emlékszünk, milyen volt, amikor lényegében azt csinálhattunk, amit csak akartunk.

Ha reggelizni támadt kedvünk, akkor beugrottunk az egyik közeli bisztróba, ha mozizni, akkor lezötyögtünk az Alba Plaza mozgólépcsőjén, és meg sem álltunk a pénztárig, ha pedig esetleg egy hatalmasat bulizni, akkor összetrombitáltuk a spanokat, és amint beütött a hétvége, bele is vetettük magunkat a féktelen tombolásba. Régi szép idők, mi?

Így egyáltalán nem csoda, ha sokan már arról ábrándoznak, hogy milyen lesz újra meginni egy jó pofa sört valamelyik kocsma teraszán, netalántán lehúzni az utolsó lélekmelengető felest, mielőtt a táncparkettre tévedne a lábuk, hogy aztán az éjjel soha ne érjen véget.

Na, már mivel nekem is hasonló szituációk körül forognak a gondolataim, azon kaptam magam, hogy folyamat olyan mozikra keresek rá, amely nem nagyon szó másról, mint a csapatásról - hogy ez most gimis, egyetemi, vagy éppen csak egy nyári őrület, az mindegy, a lényeg, szóljon a rock’n’roll - vagy amit szerettek!

Hogy még véletlenül se felejtsétek el, hogy milyen egy igazi, eszeveszett party, összeszedtem nektek a 10 legjobb bulifilmet. Szerintem.

Amerikai Pite-filmek

Mondanom sem kell, hogy az Amerikai Pite-mozik voltak az elsők, amelyek azonnal beugrottak a téma kapcsán. Persze a pités filmek nem feltétlenül a bulizásról szólnak, ám minden epizódban akad olyan parádé, amelyben jól megrázzák magukat a legendás csajozógépek. Ami utána jön, az már csak extra ráadás...

 

Project X - A buli elszabadul

Egészen addig fogalmam sem volt, hogy milyen érzés egy filmet teljes extázisban végigülni, amíg meg nem kukkantottam a Project X - A buli elszabadulnak elnevezett őrületet. Aztán, hogy még véletlenül se illanjon el a varázs, a végefőcím után meg sem álltunk az első sörözőig, ahol megpróbáltuk a moziban látott jeleneteket reprodukálni. Beteg egy este volt, annyi szent.

 

Másnaposok-filmek

Hát én életemben nem szakadtam annyit a röhögéstől, mint a Másnaposok első két részén összesen - sajna a harmadik etap inkább kínos volt, mint vicces. Ennek örömére szinte minden buli előtt vagy után benyomom Phil, Stu, Doug, és az utánozhatatlan Alan elmebeteg kalandjait, amelyek őrült hangulatát egy lájtos koccintás alapozta meg. Aztán másnap volt ám meglepetés...

 

A Wall Street farkasa

Szinte biztos vagyok benne, hogy a legtöbb bulizós brigád már legalább egyszer bedobta a közösbe a hosszasan elnyújtott Steve Madden, vagy a ritmusos Jordy, Jordy! csatakiáltásokat, netalántán a tündérpor okozta hümmögések. Ugye, hogy ugye? Ha nem, akkor még párszor pörgessétek le A Wall Street farkasát, mert erős hangulatjavító hatással bír a film.

 

Cool túra

Fiatalkoromban az Amerikai Piték mellett a Cool túra volt a másik klasszikus alkotás, amelynek rafkós és sokszor szaftos egysorosaival szinte megállás nélkül osztottuk az igét. És nem, nem Sean William Scott, alias Stifler miatt, hanem mert a film olyan hangyás utazásra invitál, amelyet garantáltan nem fogtok elfelejteni.

 

Rossz szomszédság-filmek

A Zac Efron fémjelezte Rossz szomszédság 2014-es megjelenésével a legfiatalabb mozi a listámon, ám ettől függetlenül pár röpke év alatt is képes volt arra, hogy igazi klasszikus váljon belőle. Olyannyira, hogy a szomszédok közötti adok-kapokból egy második felvonás is készült, amelyben még több elmebajt és bulit csíphet el a nagyérdemű.

 

Buli az élet

Bár a Buli az élet plakátja erősen az Amerikai Pitékére hajaz, nem sok hasonlóság van a két alkotás között - vagyis ha jobban belegondolok, akkor mégis: fiatalokról szól, akik az igaz szerelmet keresik, és eközben eszeveszettül szétcsapják magukat. Nem mellesleg az egész mozi egyetlen érettségi banketten játszódik, ahol aztán tényleg bármi megtörténhet...

 

Buliszerviz

Ryan Reynolds fiatalabb korában sem volt százas, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint például a Buliszerviz című mestermű, amelyben kedvenc mókamesterünk egyszerűen nem akar felhagyni az egyetemi élettel. Hiszen mihez is kezdene a fékevesztett bulik, piák és csajok nélkül? Mondjuk Deadpoolnak áll, aki lényegében ugyanúgy falja az életet, mint fiatalabb kollégája, csak piros gúnyával és szamurájkarddal felszerelkezve.

 

Diszkópatkányok

Egyszerűen nem tudtam kihagyni a buliból minden idők legstílusosabb mozgáskultúrával rendelkező trióját, akik nem akartak mást, mint beszabadulni a méltán híres Roxbury Klub táncparkettjére. Majd miután sikerült nekik, egyszerűen nem tudták abbahagyni a bólogatást. What is love? Baby don’t hurt me...

 

Superbad - avagy miért ciki a szex?

Újabb tiniknek szóló darab, amely a szexualitás felfedezése körül forog. Ennek fényében nem maradhatnak el össznépi zúzások sem, ahol egy pályafutása előtt álló fiatalnak valamiért könnyebb leszólítania egy leányzót, mint mondjuk a suli folyosóján. Sosem értettem, de ha ez a menő, akkor azt az akciót bizony jól meg kell tervezni, mert ha valami balul sül el, az egész iskola rajta fog nevetni. Na, az a ciki!

 

+1. Torrente-filmek

És ha már bulifilmek, akkor nem maradhat ki a szórásból a mikrós virsli és a száraz pizza mellett az aftereink állandó résztvevője, Torrente, aki nélkül szinte el sem tudom képzelni, mihez kezdenék magammal egy hibátlanra sikeredett görbe este után. Cs..., Cs..., Csillagom...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek