4 évnél régebbi cikk

Online programok a hétvégére: Andrea Bocelli koncert, húsvét a Skanzennel, PagonyFeszt, netes borkóstolás és Münchausen báró kalandjai
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Andrea Bocelli
Online programok a hétvégére: Andrea Bocelli koncert, húsvét a Skanzennel, PagonyFeszt, netes borkóstolás és Münchausen báró kalandjai

Mivel a legtöbbeknél húsvétkor az a szokás, hogy összegyűlik a nagycsalád, ezért arra kérlek titeket, ettől tekintsetek most el, és saját otthonaitokban ünnepeljétek meg a nyuszi eljövetelét. Hogy kicsit megkönnyítsem a dolgotokat, ezúttal is számos online programmal készültem nektek: többek között megleshetitek Andrea Bocelli koncertjét, ámulhattok a Vaskakas Bábszínház Münchausen báró kalandjai című előadásán, részt vehettek a PagonyFeszten online, vagy bulizhattok a Maradj Otthon! Fesztivál előadóival.

Fesztivál: Maradj Otthon! Fesztivál - YoulÏ, NEO és sokan mások
Mikor?: Március 22-től
Hol?: Maradj Otthon! Fesztivál Facebook-oldalánFacebbok-eseményénél

Mivel most az a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebbet mozduljunk ki otthonról, létrejött egy olyan fesztivál, amely az elmaradt bulik és konceretek által keletkezett űrt kívánja betölteni. A szervezők arra buzdították a fesztiválok, klubok legnépszerűbb fellépőit (zenészeket, popsztárokat, előadókat), hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a Maradj otthon! kampányban, így közösen elindították a virtuális Maradj Otthon! Fesztivál, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

A szervezők száznál is több hazai zenekart, előadót kértek fel, hogy a közös cél érdekében a saját felületeiken rendszeresen nyilvánuljanak meg posztokkal, filmekkel, közönségtalálkozókkal, ezeket a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook-oldalán is követhetik a rajongók. Ugyanez az oldal figyelemmel kíséri, és ajánlja azokat a házi koncerteket, amelyeket az előadók otthonról, stúdióból közvetítenek, ezzel elviselhetőbbé téve a bezártságot.

 

Kiállítás: Karantén
Mikor?: Április 8-tól
Hol?: OPLA hivatalos oldalán

Otthon vagyunk, de mégis olyan, mintha elvesztettük volna egy időre az igazi otthonunkat, a világunkat, a Földet, egymást. Olyan helyzetbe kerültünk, ami elgondolkodtat, és talán meg is változtat minket. Erre a megváltozott helyzetre 29 meghívott alkotó és az OPLA csapata plakátokkal kedveskedik: online kiállítás nyitottak az OPLA kedvenc kiállító- és törzshelyén, a Szimplában, de a körülményekre való tekintettel, hogy az embereknek ne kelljen kimozdulniuk, létrehozták a Szimpla Kert 3D Plakátfalát, amelyet a hivatalos oldalra kattintva bárki megtekinthet.

 

Irodalom: Posztolj verset online!
Mikor?: Április 8-11., csütörtök-szombat
Hol?: Posztolj verset online! eseményénél

Április 11-e a magyar költészet napja, ezen a napon évek óta gerillaként posztolnak verseket az utcára azok, akik szívükön viselik a költészetet, mivel azonban erre idén nincs túl sok lehetőség, marad a lépcsőház és az online tér. Posztoljunk hát verset az interneten, osszátok meg itt bejegyzésként kedvenc verseiteket a Posztolj verset online! eseményhez. Feltölthetitek simán szövegben, lapra leírva és lefotózva, képre szerkesztve, de akár videóban, szavalva is. Jöjjenek a kreatív megoldások, vasárnapig pedig osszunk meg minél több költészetet a kibertérben!

 

Irodalom: Vers csak neked
Mikor?: Április 9-21., csütörtök-kedd
Hol?: Örkény Színház hivatalos oldalán

Az április 11-i költészet napja alkalmából indítja el az Örkény Színház új, Vers csak neked elnevezésű akcióját. Bár a nézőtér zárva, szeretnék, ha személyesen adhatnának valamit: szeretnék enyhíteni a bezártság élményét, oldani a magányt.

A Vers csak neked felhívására a színház honlapján jelentkezhettek: itt kell kiválasztanotok a költőt, akitől verset szeretnétek, és meghagyni neveteket, telefonszámotokat, és az időpontot, amikor hívhatnak titeket. Amikor csörög a telefon, a társulat egy tagja keres majd benneteket, és elmondja kedves költőtök egy versét.

Az online jelentkezés kezdete: április 9. 19:00 óra. A telefonos jelentkezéseket április 10-én 14 és 16 óra között fogadják. Az akció június 21-ig tart, addig a társulat 25 tagja mindennap telefonál, így 2500 magányos, vagy csak élő szóra vágyó embert érnek majd el akciójukkal. A költőket, verseket a társulat tagjai maguk választották. A sikeres jelentkezésről és a hívás pontos dátumáról e-mailben tájékoztat a színház.

 

Húsvét: Határtalan Húsvét
Mikor?: Április 11-13., szombat-hétfő
Hol?: Szentendrei Skanzen Facebook-oldalán

Online tartja meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik legnépszerűbb és sokéves hagyományra visszatekintő húsvéti programsorozatát, a Határtalan Húsvétot, így segítve az otthon töltött idő alatt az ünnepre való hangolódást. A Skanzen az eredeti esemény fellépői és közreműködői, valamint a múzeum munkatársai kézműves foglalkozásokkal, mesékkel, locsolóvers-faragó versennyel várják az érdeklődőket az intézmény Facebook-oldalán.

Szombattól hétfőig üzenetekkel, játékokkal, receptekkel is készülnek: többek között többféle ünnepi kalácskészítési módszerrel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Szó lesz a húsvéti hagyományokról, a gyerekeknek mesékkel készülnek, valamint kiderül, hogyan kell tojást berzselni vagy írókázni, a gyerekek a családdal együtt ujjbábot, zokninyulat és más játékokat is készíthetnek.

Húsvéthétfőn a locsolás sem marad el, a múzeum karantén locsolóvers-faragó versenyt hirdet és várja a látogatók kreatív ötleteit arra, hogyan lehet locsolkodni ebben a rendkívüli helyzetben.

 

Gyerekek: PagonyFeszt Otthon
Mikor?: Április 11., szombat 10:00-16:30
Hol?: Pagony hivatalos Facebook-oldalán

Mivel elmaradt a várva várt mesevilágot a látogatók elé táró PagonyFeszt, a szervezők úgy döntöttek, hogy húsvéti ajándékként megrendezik az elmaradt bulit online az érdeklődőknek. A nap folyamán többek között Mórocz Adrienn fogja nektek felolvasni a Pagony legújabb könyveit, Irisz Agócs élőben tart róka rajzolós foglalkozást és Dániel András - író, illusztrátor is rengeteg meglepetéssel készül nektek! Hajrá, hajrá!

 

Gasztro: Hilltop online kóstoló
Mikor?: Április 10., péntek 20:00
Hol?: A Zoomon keresztül

Úgy néz, hogy a borok szerelmesei sem maradnak ki az online-mókából: április 10-én Kis Sándor Miele séf és Herczeg Ágnes borszakértő lesznek Kamocsay Ákos, a Hilltop főborászának vendégei. Az est során a következő borokat fogjátok együtt meg kóstolni: Hilltop Királyleányka, Merlot Rosé és Merlot. Ha aktívan szeretnétek részt venni a borkóstolásban, akkor regisztráljatok a Zoomban, majd péntek este kattints erre a linkre: https://zoom.us/j/129838531, vagy a számítógépre már letöltött programot nyissátok meg és írjátok be a 129 838 531 Meeting ID-t. Jó kóstolást!

 

Színház: Vaskakas Bábszínház - Münchausen báró kalandjai
Mikor?: Április 12., vasárnap 11:00 
Hol?: Vaskakas Bábszínház YouTube-csatornáján

Münchausen báró, a híres utazó, gyorsan belopta magát a szívünkbe, ismert és elismert lett az egész világon. Olyan kalandokon ment keresztül, amilyeneken még senki más: beutazta az egész világot, sőt, még a világűrt is, találkozott a holdbéli emberekkel, akik le tudják venni a fejüket, és anélkül tudnak járni-kelni a világűr sötétségében.

A csatákból is kivette a részét táltos paripájával, és veszélyes kalandokba keveredett. Fogságba esett, ahonnan ügyesen meg is szabadult. Járt a sajtszigeten, sőt, egy olyan ágyúval is volt dolga, mely 1100 font súlyú golyót tudott kilőni. Szóval Münchausen báró csodálatos ember volt. Sok-sok kalandot élt át, melyeket barátainak, borozgatás mellett mesélt el – olyan meggyőzően, hogy egyik-másik kalandról még az is elképzelhető, hogy igaz volt.

 

Koncert: Andrea Bocelli
Mikor?: Április 12., vasárnap 19:00
Hol?: Andrea Bocelli YouTube-csatornáján

A hétvége szenzációja pedig nem más lesz, mint Andrea Bocelli húsvéti koncertje, amely nem marad el a koronavírus miatt - persze az előzetes tervekhez képest lesz egy apróka változtatás: az olasz tenor az üres milánói dómban fogja szabadjára ereszteni legendássá vált hangját. Milánó legnagyobb és leghíresebb egyházi építményének orgonistája, Emanuelle Vianelli kíséri a koncerten, amely során többek között az Ave Maria és Mascagni Sancta Maria is elhangzik majd. A Bocelli: Music for Hope (magyarul: Zene a reményért) című előadás magyar idő szerint vasárnap este 7 órakor kezdődik és Andrea Bocelli hivatalos YouTube-csatornáján csodálhatjátok majd meg.

 

Állandó programok:

Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek