3 évnél régebbi cikk

Fehérvári és online programok a hétvégére: újra pörög az óriáskerék, 21. Jam Bory Vár, Bagossy Brothers Company, Margaret Island, Emil és a detektívek
Fehérvár Médiacentrum fotója
programturizmus.hu
Fehérvári és online programok a hétvégére: újra pörög az óriáskerék, 21. Jam Bory Vár, Bagossy Brothers Company, Margaret Island, Emil és a detektívek

Bár szépen lassan beindul az élet Fehérváron is, azért ne feledjétek, a koronavírus még nem tűnt el teljesen, így nem árt, ha a fokozatosság elvét követve tértek vissza a régi kerékvágásba. Hogy át tudjátok vészelni még ezt a rövidebb időszakot, ezúttal is számos online programmal készültünk nektek, amely könnyen elterelheti gondolataitokat a külvilágról: többek között bulizhattok a Margaret Island és a Bagossy Brothers Company dalaira, lazulhattuk a Jam Bory Vár online közvetítésére, netalántán megcsodálhatjátok az Emil és a detektíveket a Kolibri Színház előadásában.

Kiállítás: VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár virtuális kiállítása
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár oldalán

Egy virtuális kiállításra invitálja a művészet szerelmeseit a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület, akik számos közös projektet terveztek 2020-ban a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtárral. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt ezek az együttműködések új otthonra leltek a virtuális térben, így az érdeklődők a művelődési ház honlapján nézhetik meg az egyesület tagjainak munkáit.

A most megnyílt kiállításon Nemes Ferenc, Fehér Csaba, Stirbu Viktor mellett Kluge-Köves Krisztina, Szücs Istvánné, Láng György, Nemes Gabriella, Szügyi Éva, Tóth Rajmund, Szarka Pál, Harangozó Rita és Viasz Zoltán mutatkoznak be.

 

Szórakozás: újranyit az óriáskerék
Mikor?: Május 22., péntek 15:00-tól
Hol?: Zichy liget

Május 22-én 15:00-tól ismét fogad látogatókat a Székesfehérvár Óriáskerék, ahonnan közösen csodálhatjátok meg Székesfehérvár gyönyörű városát madártávlatból. A kialakult járványhelyzetre való sikeres reakciók eredményeként és köszönhetően annak, hogy az emberek összefogtak és vigyáztak egymásra, az a döntés született, hogy tovább pörög a kerék. Természetesen továbbra is fokozott figyelmet fordítanak minden látogatói és személyzeti higiéniára, hogy mindenki számára biztonságos és felejthetetlen élmény legyen a magasba emelkedés. Az óriáskerék csütörtöktől vasárnapig látogatható.

 

Színház: Emil és a detektívek
Mikor?: Május 22., péntek 15:00
Hol?: Kolibri Színház Facebook-oldalán

"Írjon olyasmiről, amit ismer! Írjon a földalattiról, szállodákról meg egyéb ilyen dolgokról! Írjon a gyerekekről, akikkel naponta találkozik az utcán, olyan gyerekekről, amilyenek mi voltunk egyszer" - Kästner megfogadta az egykori főpincér tanácsát, és emlékezve egy jegy nélkül villamosozó, bőröndös kisfiú esetére, megírta Emil és a detektívek című regényét.

Ezt a tanácsot követtük mi is, mikor eldöntöttük, hogy Horváth Péter új színpadi adaptációjában játsszuk el az évtizedek óta népszerű nyomozás izgalmas történetét, hogy abban nézőink a mai gyerekekre, a mi világunkra ismerhessenek. Kästner felfedezőútra biztat: ismerjük meg közelebbről a mai kiskamaszok, a 11+ évesek világát!

 

Kultúra: Szentendrei Skanzen-újranyitás
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Szentendre

A megszokott nyitvatartási időszakban keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között várja újra a látogatókat a szentendrei Skanzen. Az épületek egyelőre zárva tartanak, egyes épületbelsők viszont megtekinthetőek lesznek - közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

A látogatók sétálhatnak a tájegységekben, az utcákon, az épületek között, az udvarokban, portákon, kikapcsolódhatnak a múzeum 60 hektáros parkjában. Szombattól a múzeum boltjai, vendéglátóhelyei is nyitva lesznek, bicikli, kisszekér és roller is bérelhető lesz a bejárati épületben.

A látogatók csak a járványügyi és távolságtartási szabályok betartásával léphetnek a Skanzen területére. Kötelező a másfél méteres távolságtartás a nem egy háztartásban élők között, zárt térbe pedig csak védőmaszkkal szabad belépni. A biztonság érdekében javasolják az online jegyvásárlást, a zárt terekbe (bejárati épület, mosdó) pedig maximalizálják a belépők számát. A múzeum munkatársai rendszeresen fertőtlenítik és takarítják majd a mosdókat.

 

Buli: Jägermeister presents: #ClubAtHome Finálé - Margaret island, JummoDaddy, Chris-M
Mikor?: Május 23., szombat 18:00
Hol?: Jägermeister Facebook-oldalán

A #ClubAtHome Finálét egy igazán különleges műfajjal, az akusztikus, folk popzenével kezdődik: keresve sem találhattak jobb jelöltet erre, mint a Margaret Island, akik szinte minden létező hazai elismerést begyűjtöttek már: a zenekar volt az év felfedezettje, az év junior könnyűzenei alkotója, két lemezük után pedig most a szombat délutánunkat aranyozzák be. A hazai dallamok után Chris-M repít át minket a tengerentúlra a legnagyobb bulihimnuszokkal: a népszerű DJ eleinte house és groove-house lemezeket pörgetett, az utóbbi években viszont összeforrt a neve az R’n’B-vel a funky-val. A #ClubAtHome keverőpultját végül, de nem utolsósorban JumoDaddy veszi kézbe, akinek munkásságát tovább tartana felsorolni, mint végighallgatni az összes eddigi #ClubAtHome-mixet.

 

Buli: Hegyilevegő Online Fesztivál
Mikor?: Május 23., szombat 19:00
Hol?: Bagossy Brothers Company Facebook-oldalán

Online fesztivált szervez a Bagossy Brothers Company, amely egyben a Maradj Otthon Fesztivál egyik záróeseménye is lesz szombaton este. A közel két órás műsor során 19 produkciót láthat majd a közönség. A fesztivál különlegessége, hogy a fellépőket - akik az otthonukból jelentkeznek be - a Bagossy Brothers Company tagjai kapcsolják, illetve konferálják majd fel. A Hegyilevegő Online Fesztivál fellépői közt olyan ismert magyarországi és erdélyi zenekarokat, vagy zenekarok frontembereit láthatjuk-hallhatjuk majd, akikkel Bagossyék barátai kapcsolatot ápolnak. A műsorban kiemelt helyet kaptak az erdélyi zenekarok, melyeknek szélesebb körű bemutatkozási lehetőséget kínál az online rendezvény.

 

Buli: 21. Jam Bory Vár online
Mikor?: Május 23., szombat 20:30
Hol?: MéhKasAula Facebook-oldalán

Az audiovizuális esten az "audiót" DJ Zöld, a "vizual"-t pedig a Méhkas Dia Project szolgáltatja. 1999 óta szerveznek programokat a Bory-várba. Szombaton audiovizuális esttel készülnek a szervezők, amely rendhagyó módon a közönség fizikai jelenléte nélküli online követhető az esemény. Többek között egy mikrobarázdás lemezbemutatón hallgatható lesz a Savages y Suefo, amely két budapesti DJ/producert takar, akik eddig két nagy- és több kislemezt jelentettek meg a német Agogo Recordsnál.

Fellép még az Erik Sumo Band, a honi egyetlen kacat-western-extrém-popzenekara is, akik a Liza, a Rókatündér filmzenétől kezdve, a My Rocky Mountainen és a The Trouble Soupon át egyéb, Tövisházi Ambrus zeneszerző életművéhez köthető zenét játszanak. A slammuffot Pajor Dóri és Takács Petra képviselik, mindketten a székesfehérvári KAMU néven futó összművészeti csoport tagjai. 

 

Színház: La Fonataine mesék
Mikor?: Május 24., vasárnap 11:00
Hol?: Vaskakas Bábszínház YouTube-csatornáján

Az embert, aki világhírűvé tette a tücsköt és a hangyát, az oroszlánt és a szúnyogot, a hollót és a rókát, meg még vagy három tucat állatot, úgy hívják: Jean de La Fontaine. Meséi a halála óta eltelt több mint három évszázadban mit sem veszítettek népszerűségükből - az egyszerűségükben nagyszerű történetek számos generáció számára szolgáltak szórakoztató okulásul.
Hogy a francia mester művei ma is mosolyt csalnak a nézői arcokra és bogarat ültetnek a nézői fülekbe, arról ki-ki maga bizonyosodhat meg a Vaskakasban – nullától száz éves korig és még azon túl is. Előadásunkban nyolc La Fontaine-történet elevenedik meg - a legkülönfélébb bábtechnikákkal.

 

Állandó programok:

- Művészkaraván

- Ökotúra Sóstón

Könyvet házhoz! - Vörösmarty Mihály Könyvtár

Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek