3 évnél régebbi cikk

Drágább lesz idén a nyaralás?
·Utazásnyár·Utolsó frissítés: undefined
Drágább lesz idén a nyaralás?
·Utazásnyár·Utolsó frissítés: undefined

Hétről hétre egyre több információ van utazás témában, amelyek arról szólnak, hogy nem kell még lemondani az idei nyaralásról. A lehetőségek azonban a tavalyiakhoz képest sokkal szűkebbek lesznek. Egyesek szerint drágulás is várható a külföldi utak esetében.

A nyár közeledtével élénkül a kereslet az utazási lehetőségek iránt. A belföldi programok népszerűbbek, a szakemberek szerint azonban idén is lesz olyan külföldi ország, ahová mehetünk nyaralni.

Menjünk vagy ne?

„Az a tapasztalatom, hogy az utasok nem kifejezetten a betegség kockázata miatt mondanak le vagy ütemeznek át utakat, hanem a még érvényben lévő korlátozások miatt. Például nem mindenki szeretne maszkban végignézni egy múzeumot vagy plexifal mögött ülni a parton. Utóbbira például nem hiszem, hogy lesz példa, de élnek a köztudatban ilyen jellegű hiedelmek is. Azt tudom elképzelni, hogy egy étteremben például nagyobb távolságot kell tartani, ami egyébként sem baj.” – mondja Jámbor Ágnes utazásszervező. Szerencsére egyre több határ nyílik meg.

A közép-európai országok (köztük Magyarország) június 15-re tervezi határai megnyitását, egyelőre csak egymás előtt. Feltehetően ez azt is jelenti majd, hogy ha valaki ezekből az országokból visszatér, nem köteles két hét hatósági házi karanténba vonulni.

„Arra a kérdésre, hogy a vírusterjedés szempontjából melyik a legbiztonságosabb úti cél, egyetlen turisztikai szakember sem tudna válaszolni hitelesen, hiszen ki tudná azt szavatolni, hogy egy balatoni strandon előbb kapom el a vírust, mint egy görög tavernában?” – teszi hozzá a szakember.  

Horvátország tárt kapukkal vár!

A Turisztikai Világszervezet március végén közölt legfrissebb előrejelzése szerint a nemzetközi szinten utazók száma 20-30 százalékkal csökkenhet az idén a tavalyi másfél milliárdhoz képest.

Azok az országok, amelyek kevésbé fertőzöttek, és a bevételük nagy része turizmusból származik, nem engedhetik meg maguknak a kiesést.

A magyarok egyik legkedveltebb úticélja, Horvátország már bejelentette: nem mond le a turistákról, és fokozatosan megnyitja kapuit. Ugyanígy tesz Szlovénia is, amely feloldotta a karanténkötelezettséget a Horvátországból visszaérkező szlovén állampolgárok számára. Milanovic horvát elnök arra számít, hogy az idén sok látogató érkezik Szlovéniából. Mint mondta, más országok esetében majd elválik, hányan jönnek, de úgy fogalmazott, hogy minden turistát "tárt karokkal" várnak.

A turisták beutazásának meggyorsítására például mobiltelefonos alkalmazást vezetnek be: az alkalmazás segítségével a turisták előre bejelentkezhetnek a horvát hatóságoknál, megadva célállomásukat és szálláshelyük címét, ami lerövidíti a várakozási időt a határokon – olvasható a STA szlovén hírügynökségi forrásra hivatkozó MTI közleményében.

A horvát példa után Görögország is nyitást tervez, ide a tervek szerint júliustól lehet majd látogatni.

Az olasz utakkal óvatosabbak vagyunk

Olaszország június 3-ától megnyitja határait az Európai Unió, illetve a Schengen-övezet állampolgárai előtt. A kormányhatározat értelmében teljesen szabaddá válik a mozgás országon belül is. Egyes tartományok szerették volna, ha ez előbb megtörténik, de Giuseppe Conte miniszterelnök nem engedett ennek a nyomásnak, tartottak ugyanis egy második járványhullámtól.

Május 18-tól Olaszországban újraindult a kereskedelem, a vendéglátás, újra kinyitottak a templomok, a múzeumok és a strandok is.

„Azt már most látni, hogy az autóval elérhető országok, például Horvátország az idén az átlagosnál is nagyobb kedvenc lesz. Ellentétben Olaszországgal: az emberek ott még nem látják a járványhelyzet végét, óvatosabbak abba az irányba.” – összegzi tapasztalatait Jámbor Ágnes utazásszervező.

Élénkülő kereslet, drágább utak?

„Van, aki már holnap menne, és van, aki teljesen elzárkózik bármiféle utazástól, akár egész évre is. Augusztus 15-től kezdve az őszi időszak teljesen telítődik.” – mondja Grósz Pálma, az egyik fehérvári utazási iroda tulajdonosa.

Nagy kérdés, hogy a járványhelyzet hogyan befolyásolja az árakat. Grósz Pálma szerint a belföldi utaknál nem kell drágulásra számítani, a külföldieknél annál inkább – ebben a forint gyengülése és a járványhelyzet miatti bevételkiesés is közrejátszik.

„Akinek foglalása, vagyis élő szerződése van egy adott útra, annak nem kell áremelkedésre számítania. Ezt kimerem jelenteni, és nem csak a saját irodám nevében, mert tudom, hogy más irodák is így készülnek erre. Mindazok azonban, akik csak most gondolkodnak egy jó foglaláson, szembesülni fognak azzal, hogy lesz áremelkedés.”

A drágulás mértéke becslések szerint a külföldi utak esetében akár harminc százalék is lehet.

Jámbor Ágnes, turisztikai szakember egy másik problémára is rávilágít: „Az is elképzelhető, hogy a charteres, repülőgépes utaknál járatösszevonások lesznek, így kevesebb lesz a szabad hely.” Az utazásszervező szerint ennek ellenére elképzelhető, hogy idén is lesznek last minute utak, ugyanakkor biztos, hogy kevesebb lesz a kapacitás.

Emellett tapasztalható, hogy egyre inkább kezednek érdeklődni az emberek a nyár végi, ősz eleji utak iránt. Egyiptom, Görögország, az őszi időszakban az arab országok mellett Maldív-szigetek és Thaiföld iránt érdeklődtek.” – sorolja Ágnes.

Az itthoni szállodák telítődnek

Az óvatosabbak idén inkább belföldi úticélt választanak. A statisztikák szerint a magyarok fele belföldön, míg 12 százalékuk külföldön nyaralna - mondta Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az M1 csatornán. Az adatok azt mutatják - mondta Kiss Róbert Richard -, hogy júliusra és augusztusra már vannak "mérhető számban" foglalások, egyelőre a nagyobb tavak környéke, a Balaton vagy a Tisza-tó a legnépszerűbb utazási célpontok.

Sok hazai szállodában júniusra már lehet foglalni szobákat, természetesen a szükséges előleg befizetésével.

Amennyiben mégsem tudnak kinyitni, ez az összeg visszajár, azonban ha kinyitnak, de a vendég úgy dönt, mégsem utazik, a legtöbb helyen vouchert adnak, amit egy éven belül fel lehet használni.

Szigetvári József, a Szallas.hu-csoport vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: bár a jelenlegi helyzetben a Szallas.hu is az otthonmaradást támogatja, az augusztusi és őszi időszak már kedvező lehet az utazók számára. 

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek