3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 4000 felett Magyarországon, 7 millió felett világszerte a koronavírus-fertőzöttek száma - 96. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balogh Zoltán
Koronavírus: 4000 felett Magyarországon, 7 millió felett világszerte a koronavírus-fertőzöttek száma - 96. nap

4008 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejérben újabb 1 főnél mutatták ki a koronavírust, világszerte több mint 7 millióan fertőződtek meg, hétfőtől kéthetes karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek, továbbra is üzemel a Kína-Magyarország légihíd - ezek voltak június 6. legfontosabb hírei.

Újabb 18 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4008 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 idős, krónikus beteg. Ezzel 546 főre emelkedett az elhunytak száma, 2279-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1183 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti.  386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejérben újabb 1 fővel nőtt a fertőzöttek száma, így összesen 374 koronavírusos beteget tartanak számon megyénkben.

A területi adatok szerint továbbra is Budapesten találták eddig a legtöbb fertőzöttet (1903), a megyék közül Pest (582) után Fejér (374) áll a második helyen. Minden 100 ezer lakosból a fővárosban 109, Pest megyében 45, míg Fejérben 90 fertőzött.

 

Hétfőtől kéthetes karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek

A brit kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon. A brit turisztikai ágazat ugyanakkor élesen bírálja az intézkedést.

A hétfőn brit idő szerint nulla órakor életbe lépő új szabályozás alapján a külföldről érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító - contact locator - kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén - gov.uk - elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak vagy nyomtatott formában, vagy telefonjukban, elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot. A kérdőív kitöltésének elmulasztása esetén a beutazó 100 font (38 500 forint) helyszíni bírsággal sújtható.

Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok ezer font (385 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.

Ha a beutazó nem tud megfelelő nagy-britanniai lakhelyet megjelölni, a brit kormány gondoskodik elszállásolásáról a karantén 14 napjára, de a szállásdíjat ebben az esetben a beutazónak kell fizetnie.

Az érintettek a karantén két hete alatt munkába, iskolába nem járhatnak, közterületen nem tartózkodhatnak, tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival nem utazhatnak. Élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlása céljából az elkülönítésben lévők akkor hagyhatják el lakóhelyüket, ha nincs olyan ismerősük vagy hozzátartozójuk, akik ezek beszerzéséről gondoskodni tudnak számukra.

 

Továbbra is üzemel a Kína-Magyarország légihíd

Szijjártó Péter a bejegyzésében úgy fogalmazott: a koronavírus-világjárványról senki nem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám. "Mindenesetre nekünk a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültnek kell lennünk" - mondta, hozzátéve, ezért a Kína-Magyarország légihíd továbbra is üzemel. A miniszter a videóban elmondta: a héten is több repülőgép szállított a védekezéshez szükséges eszközöket Budapestre, 1800 lélegeztetőgép és 1 millió 800 ezer maszk érkezett.

 

Világszerte több mint 7 millióan fertőződtek meg

A cikk írásának pillanatában világszerte 7 037 385 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 403 347, a gyógyultaké pedig 3 442 061.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol 1 996 569 a fertőzöttek száma, 112 205-an haltak meg, és 752 921-en meggyógyultak.

(worldometers.info)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek