3 évnél régebbi cikk

Minden tünet influenzára utalt, mégis covidos voltam
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Minden tünet influenzára utalt, mégis covidos voltam
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Mindenki tudja, hogy a koronavírus legáltalánosabb tünetei a köhögés, a íz- és szagvesztés, rosszabb esetben a nehézlégzés. Nekem egyik sem volt, mégis pozitív lett a koronavírus-tesztem.

Rutinos, kétgyerekes fehérvári anyukaként nem szoktam megijedni egy kis náthától és torokfájástól. Amióta a nagy, most már elsős, fiam elkezdte a kiscsoportot, minden évben januárban vagy februárban legalább egy, rosszabb esetben két hétig beteg volt az egész család. Vagy a torkunk fájt, vagy a végtagjaink, vagy náthásak voltunk egy kis hőemelkedéssel, vagy valakinek fájt a füle.

Koronavírus, influenza tünetek

Az idei szezon is hasonlóan indult. A kiscsoportos fiam februárban egy péntek délután fájlalta a torkát. Adtam neki pluszban egy kis D-vitamint, és másnapra már kutya baja nem volt, így hétfőn elvittük az oviba. Közben a férjem is el kezdte fájlalni a torkát, húzta is az ágy, de egy nap alatt ő is kikeveredett a betegségből, így nem tulajdonítottam az esetnek különösebb jelentőséget.

Aztán jöttem én. Kedden délután az ágyban vacogtam a takaró alatt. 38,1. Picit pihentem, ittam egy bögre forró teát, összekaptam magam és az esti vacsi-fürdés-mese műszakba besegítettem a férjemnek.

Másnap home office-ban itthonról dolgoztam. Már csak hőemelkedésem volt, de nehezen bírtam kikelni az ágyból, mert az ízületeim és az izmaim úgy fájtak, mintha forró késsel vagdosták volna. Itt már egy kicsit megijedtem, ezért pánikszerűen elkezdtem tesztelni, van-e szaglásom. Mivel éreztem minden ízt és illatot, azzal nyugtattam magam, hogy ez csak influenza.

Estére, mint korábban a férjemnek és a kisebbik fiamnak, nekem is begyulladt a torkom. Meleg teával, extra csípős levesekkel, nyers fokhagymával és tormával kúráltam magam pedig alapjáratom nem szeretem a csípőset.

Csütörtök reggel úgy ébredtem, hogy egy kis náthát leszámítva semmi bajom nem volt.

De ilyen apróságnak két gyerek mellett oda sem néztem! Tettem a dolgom. Döcögött a hétköznapi verkli. Egyedül a kétszáz kilométerre élő édesanyám aggódott a telefonban. "Mi van, ha ez covid és nem influenza?!" - szegezte nekem a kérdést.

Koronavírus influenza közötti különbség

Nagy elánnal soroltam: nem köhögök, érzek minden ízt és illatot, és tüsszögök, folyik az orrom. A neten található összes diagram szerint ezek inkább az influenza tünetei. Anyu nem lett ettől nyugodtabb, és végül meggyőzött, menjek biztosra, kérjek egy tesztet.

Pénteken le is vették a mintát. Már a gyorsteszt pozitív lett. Nem hittem a szememnek. 10 perc alatt 180 fokot fordult velem a világ.

Nem gondoltam volna, hogy a koronavírus influenzaszerű tüneteket is okozhat főleg úgy, hogy érzek minden ízt, illatot és nem köhögök.

A háziorvosom tanácsára elkezdtem vérhigítót szedni nehogy a vírus szövődményeként trombózis lépjen fel. Izgultam azért a hetedik és a tizedik nap között, mert állítólag akkor még egyszer újult erővel támad. Nekem szerencsém volt, a fáradékonyságon, az orromra nőtt herpeszen és néha egy kis izomfájdalmon kívül semmi mást nem tapasztaltam. Ha nem pihentem eleget, akkor felerősödtek a tünetek.

Még így is, hogy ennyivel megúsztam, megdöbbentem, hogy 10 nap karantén után az első alkalommal alig bírtam 500 métert sétálni. Egyelőre csak „kiskört” teszek a környező utcákban. De egyre jobban megy. Még egy hétig szednem kell a vérhigítót, aztán egy általános vérvétel vár rám.

Egy dolgot megtanultam, nem szabad alábecsülni az influenzára, megfázásra utaló náthát és a torokfájást, mert akár koronavírus is lehet!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek