3 évnél régebbi cikk

Hogy működnek a Covid elleni oltások? A Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje megmutatja
Hogy működnek a Covid elleni oltások? A Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje megmutatja

A videó nemcsak remek humorral, de közérthetően és szakmailag hitelesen mutatja be többek között a Covid elleni vakcinák működését.

Ismeretterjesztő filmsorozatot készített a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága, A KliniKaland nevet viselő sorozat első része a védőoltásokkal foglalkozik, amelyben a hagyományos és az új - például a Covid-19 elleni - vakcinák működési elvét ismerhetjük meg.

A dr. Falus András immunológus lektorálta első részben részletekre lebontva mutatják meg a különböző hatóanyagú vakcinák pontos működése, illetve azt is, hogy az immunrendszer védelme hogyan alakul ki. Arra kérdésre is közérthető választ kapunk, hogy mi szükség van az úgynevezett emlékeztető oltásokra, vagy hogyan lehetséges, hogy egy legyengített vírus felvértezheti a védekezőrendszerünket az erősebb társaival szemben.

A kisfilmben nemcsak a  hagyományos oltóanyagok, úgy mint a természetesen gyenge vagy legyengített kórokozót tartalmazó vakcinák, az inaktivált vagy elölt kórokozót tartalmazó vakcinák, valamint az ellenanyagot (antitest) tartalmazó vakcinák működését ismerhetjük meg, de az új típusú, az örökítőanyagokon (nukleinsav) alapuló oltóanyagokról is szó esik. Ilyenek a koronavírus elleni oltások kapcsán előtérbe került a vektorvírus (virális vektor) alapú és az mRNS (vagy DNS) alapú vakcinák.

Az első évad további részeiben az immunrendszert, a vírusok és a baktériumok közötti különbségeket, az antibiotikumkúra előnyeit és hátrányait ismerhetjük majd meg.

Borítókép: YouTube/Semmelweis Egyetem
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek