3 évnél régebbi cikk

Extrém hőség vagy véget nem érő esőzés? - Mutatjuk, milyen időjárás várhat ránk a nyáron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Extrém hőség vagy véget nem érő esőzés? - Mutatjuk, milyen időjárás várhat ránk a nyáron

Bár szépen lassan átcsusszantunk a nyárba, ez az időjáráson még nem nagyon látszik meg. Konkréten az égető napsugarakkal társuló fülledt meleg és a végeláthatatlan viharos esőzések váltják egymást. Igen ám, de vajon egészen szeptemberig ez fog menni, vagy esetleg lesz valami aranyközépút? Ennek jártunk utána.

Egy adott időszak tényleges időjárás előrejelzését sok minden befolyásolhatja. Vannak objektív, tényszerű adatok és vannak számítógépek által számított, valószínűsíthető adatok is.

Minél hosszabb egy időtáv, annál kevesebb a valódi, tényszerű adat és annál több a számított, de bizonytalan bekövetkezéssel rendelkező kimenet - így dolgoznak a mai meteorológusok: "A légkör aktuális állapotát is vizsgálják, majd egyéb, különböző lehetséges variációkkal bíró kimeneteket is betáplálnak a szuper számítógépeikbe, és a legvalószínűbb beválási eséllyel bíró lesz maga az előrejelzés" - kezdte Bán Balázs amatőr meteorológus.

Rövid távon, azaz néhány órára, egy-két napra kisebb a bizonytalansági tényező, ezért az előrejelzések pontosabbak. Bár itt meg kell jegyezni, hogy bizonyos időjárási helyzetek már ekkor is nehezebben jelezhetőek előre: ilyen lehet a csapadék lehetősége, mennyisége, halmazállapota, vagy az olyan szélsőséges időjárási események pontos helyének, mértékének bekövetkezése, mint például a tornádó, vagy a jégeső.

Minél hosszabb időtávon próbálunk időjárási előrejelzést készíteni annál több lesz a lehetséges, előfordulhat, bekövetkezhet fogalomhasználat, amelynek közös eleme a feltételes mód.

A mai technikai, technológiai körülmények között a szuperteljesítményű számítógépek ellenére sem tudunk néhány óránál, napnál hosszabb időtávon jelentős beválási eséllyel bíró előrejelzést készíteni. Ez leginkább a változékonyabb éghajlatú, időjárású helyekre érvényes, amilyen a mi égövünk, a mérsékelt övezet is.

Egy egész évszakra szóló előrejelzést ezért nem is olyan sok meteorológiai szolgálat készít. Természetesen vannak ilyenek, de vizsgálva a beválási esélyeiket, hát bizony nem túl biztonságosak és felettébb dőreség lenne ezekre építve foglalni például a nyári szabadságunkat.

"Persze lehet, hogy éppen pont olyan idő lesz pont ott, ahol ezt jósolták, de tulajdonképpen mi is készíthetnénk hasonló időtávú jóslatokat és lehet, hogy a miénk is ugyanúgy beválna, sőt, lehet még jobban is. Ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy nagyon nehéz ma a 21. század második évtizedének végén egy egész évszakos időjárási előrejelzést készíteni. Pontosabban készíteni lehet, de hogy az be is válik, azt nem lehet garantálni" - folytatta a fehérvári amatőr meteorológus.

Csak a játék kedvéért, azért nézzük meg, hogy mit is jósolnak a neten található hosszútávú modellek: az egyik (CFS) azt vetíti előre, hogy az átlaghoz képest kicsit hűvösebb és szárazabb nyár elé néz térségünk, amin itt most elsődlegesen Közép- és Kelet-Európát értjük, így a Kárpát-medencét is, ahol hazánk helyet foglal. A másik nagy modell (AccuWeather) viszont az átlagnál melegebb, de szintén szárazabb nyarat jósol.

A két modell hőmérséklet szempontjából szembe megy egymással, viszont csapadék terén mindkettő ugyanazt mondja: szárazabb nyárra készülhetünk.

Ha ez bejön, az nagyon rossz hír a gazdáknak és a kiskert tulajdonosoknak, mert ha az elmúlt száz évet vesszük, már idáig is az egyik legszárazabb első öt hónapon vagyunk túl Magyarországon. Ha ez tényleg így folytatódna, annak bizony katasztrofális következményei lehetnek:

  • Nem lesz normális gabona-, zöldség- és gyümölcstermés sem.
  • Égbe szökhetnek az árak és az export bevételek is elmaradhatnak.
  • De nem olyan jó hír ez a fürdőzőknek sem, mert a folyók, de elsősorban a tavak vize is annyira leapadhat, hogy gondok lehetnek a vízminőséggel, főleg ha hőség is párosul a szárazsághoz.

A hűvösebb nyár pedig a turizmusnak nem kedvezne. A hőség meg a klímahasználat miatti energiafogyasztást, illetve az idegrendszerünket viselné meg a legjobban.

Szerencsére, mint korábban kitűnt, nagyon nagy a hosszútávú előrejelzések beválási, bizonytalansági faktora, így még bízhatunk benne, hogy inkább egy átlaghoz közelítő, nem túl forró, de nem is hűvös, kellő csapadékkal bíró nyarunk lesz az idén. Azzal szerintem mindenki kiegyezne.
A végére azért legyen itt egy konkrét jóslat is, ami Bán Balázs amatőr meteorológus sajátja:

A korábbi évekhez hasonlóan az idei nyár is melegebb lesz az átlagnál és aszályos, hőséggel terhelt időszakokat időnként akár rövid, de hevesebb viharokkal érkező hidegfrontok szakíthatják meg. De ezek is csak egy-két napra hoznak majd felfrissülést. Úgyhogy melegkedvelők nyara lehet ez az idei is.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek