3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Művészkorzó, swing a Koronázó téren, zoknicsere a Jancsárkertben, Krisz Rudi és Scooby
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kuczi Noémi
Fehérvári programok a hétvégére: Művészkorzó, swing a Koronázó téren, zoknicsere a Jancsárkertben, Krisz Rudi és Scooby
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár az időjárási előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek, azért nyugodtan készüljetek úgy, hogy ezúttal is a szabadban töltitek a hétvégét, amely során számos fehérvári és túli programon vehettek részt: többek között kilátogathattok a Művészkorzóra, bulizhattok a '90-es évek legnagyobb slágereire a Parabában, netalántán táncra perdülhettek a Paraba Swing Clubbal a Koronázó téren - és még Scooby-Doo is befigyel a mozikban!

Kiállítás: A Kagán lovasa - avagy egy avar páncélos lovas életre keltése
Mikor?: Július 24-október 31.
Hol?: Csók István Képtár

Megérkezett Székesfehérvárra A Kagán lovasa - avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című vándorkiállítás: pénteken, 17 órai kezdettel egy kurátori tárlatvezetés során tekinthető meg először a Csók István Képtárban Kerény - a lovával együtt - teljes életnagyságban.

A Debreceni Déri Múzeum és a Szent István Király Múzeum együttműködésében megvalósuló kiállításon többek között egy eredeti állapotában bemutatott lovassír, egy teljesen felszerelt avar jurta, valamint tapintható, körbejárható, kipróbálható rekonstrukciók és valódi fegyverleletek is várják látogatókat.

Az esemény regisztrációhoz kötött, a kiállítás szervezői kérik, hogy a kagan@szikm.hu e-mail-címen jelezzétek részvételi szándékotokat. További infókat ide kattintva találhattok!

 

Fehérváron túl: Margaret Island
Mikor?: Július 24., péntek 19:00
Hol?: Kőröshegyi Levendulás

A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb zenekar a hazai könnyűzenei palettán: Eső című daluk 2016-os berobbanását követően hamar állandó színfoltjává váltak a hazai kluboknak, valamint rádiós toplistáknak is, most pedig a kőröshegyi levendulamezőre látogatnak.

 

Tánc: Swing a téren
Mikor?: Július 24., péntek 20:30
Hol?: Koronázó tér

Ismételten táncra perdül a Paraba Swing Club, amely csapat lelkes tagjai ezúttal a Koronázó téren mutatják meg, mit is jelent valójában a swing életérzés. A fehérvári swingesek legutóbb Frankie Manning születésnapján, egyben a Lindy Hop világnapja alkalmából táncolták el Frankie kedvenc solo jazz rutinját, a shim shamet, és a karantén alatt sem tétlenkedtek: a tánc világnapja arra sarkallta őket, hogy otthoni környezetben, mindenféle stílusos kellékkel és helyszínekkel megfűszerezve hozzanak össze egy igencsak pofás videót.

Mozi: Kertmozi a Belvárosban - Éretlenségi
Mikor?: Július 24., péntek 21:00
Hol?: Városháza díszudvarában

Ötödik előadására készül a város kertmozija: a filmek kedvelői az Éretlenségi című vígjátékot láthatják a szabadtéri vetítésen, Olivia Wilde rendezésében, illetve Skyler Gisondo, Kaitlyn Dever, Lisa Kudrow és Jason Sudeikis főszereplésével.

Amy és Molly legjobb barátnők és rém szorgalmas tanulók. Iskolaéveiket végiggürcölték a jó eredményekért, ennek köszönhetően biztatóbb jövő előtt állnak, mint folyton bulizó társaik. Ám a bizonyítványosztás előtti este a két elválaszthatatlan, rendszerezett életű lány egyszeriben rádöbben, hogy totálisan kimaradtak a szórakozásból. Hogy bepótoljanak négy évnyi nem-partizást egyetlen éjszaka alatt, őrült kalandra vállalkoznak, amihez nem lehet elég éretlennek lenni.

UPDATE: A kiszámíthatatlan, az előrejelzés szerint esősnek ígérkező időjárás miatt a Városháza díszudvarán ezen a hétvégén elmarad a kertmozi vetítése. A jegyek árát visszafizetik: az online vásárlóknak visszautalják, a pénztárban váltott jegyeket pedig a mozi jegypénztárában lehet visszaváltani.

 

Buli: '90-es évek buli Paraba módra
Mikor?: Július 24., péntek 21:00
Hol?: Paraba

Ahogy Paraba hétvégi bulijának eseményleírásában olvashatjátok: "Nem csak vatizláv és alban doktor csapott az arcunkba annak idején, és ezt mi jó be is bizonyítjuk nektek! Megfogjuk a boldog kilencvenes évek zenei bugyrát, összerázzuk és reggelig adagoljuk minden jelenlévőnek!"

Környezetvédelem: Zoknicsere a Jancsárkertben
Mikor?: Július 25., szombat
Hol? Jancsárkert

Ez a július is a végéhez ér - ezzel pedig a Műanyagmentes kihívás is. A hónap utolsó hétvégéjét még érdemes kihasználni, hiszen a Jancsárkertben július 25-én is találkozhatnak újdonságokkal azok, aki szeretnék csökkenteni ökolábnyomukat.

A szombati piacon megismerkedhettek a zokni-csereprogrammal: ehhez azt kérik a szervezők, hogy az otthon megtalálható fél pár vagy lyukas, esetleg más okból már nem használható zoknikat vigyék el a vásárlók most szombaton, július 25-én. A csereprogram ezek begyűjtésével ugyanis tűnemezelt filcet készít.

Kultúra: Művészkorzó
Mikor?: Július 25., szombat 16:00
Hol?: Belváros

Már jól tudják a fehérváriak, hogy hétvégente is érdemes lesz sétát tenni Székesfehérvár hangulatos történelmi Belvárosában, ahol kicsiknek és nagyoknak is tartalmas kikapcsolódást kínál majd a Művészkorzó szombaton kora este.

16.00 órától a Vörösmarty Színház előtt Szent László király, a Városház téren pedig előtt pedig I. Géza és Salamon király ötméteres óriásbábjaival találkozhat és fotózkodhat majd a közönség.

17.00 órától a Free Spirit Dance-es lányok és fiúk kápráztatják el koreográfiáikkal a Belváros közönségét, valamint Morvai Anna és Eszes Nina, a legutóbbi Fehérvár Hangja döntősei énekelnek majd a Városház téren. A program 18.00 órától a Fejér Baranta HSE harcművészeti bemutatójával folytatódik a Városház tértől indulva, a Fő utcán át az Országzászló térig, majd a Zichy ligetig.

A kalandokban elfáradt látogatókat rendszerint 19 órától a Zichy ligetbe várják, ahol a Zenepavilonban muzsikusok játszanak fülbemászó dallamokat a nap végén. Most szombaton sem lesz ez másképp, az eheti színes zenei „csokrot” az ArsOktett szolgáltatja majd. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai közül a ligetben Bondor Erika, Molnár Eszter, Hartyáni Ágnes, Lókodi-Sziklási Szilvia, illetve Sárkány Katalin hegedűn, Molnár Petra brácsán, Mády-Szabó Eszter csellón, Nagy Ferenc bőgőn játszik majd.

 

Buli: Krisz Rudi
Mikor?: Július 26., vasárnap
Hol?: N-JOY Club

A hétvégén a '90-es évek végén nagyot dobbantó Krisz Rudi is Fehérvárra látogat, hogy fergeteges estét varázsoljon a nosztalgikus muzsikára szomjazóknak. Krisz Rudi első nekifutásra az 1989-ben alapult Rockonok formációban zenélt, majd a '93-as névváltoztatás után már Dominóként szolgáltatták tovább a talpalávalót. 2000-ben adta ki első albumát, amely a Tűz címmel indult hódító útjára, majd még ebben az évben debütált legismertebb dala, a Keresem a szót. Rudi 2008-ig közel kétévente szórakoztatta újabb nótákkal a közönséget, majd egy hosszabb szünet után 2016-ban jelentkezett újabb dalokkal.

 

Természet: Bodajki Gyógynönénygyűjtés
Mikor?: Július 26., vasárnap 9:30
Hol?: Bodajk, Szoborpark

A rendszeres Herbarius túrák égisze alatt ezúttal a vadvirágok felkutatására, és begyűjtésére lesz lehetőség. Szedhettek még apróbojtorjánt, galajféléket, zsályát, aranyvesszőt, cickafarkot, útifüvet, kakukkfüvet - mindezt hozzáértő vezetéssel. Lencsés Rita gyógynövényszakértő nem csak a szedésben segít, hanem ellátja a résztvevőket a legfontosabb tudnivalókkal és felhasználási lehetőségekkel is. Amire szükség lesz: egy kis kosárka, papírzacskó, vágóeszköz, illetve a melegre való tekintettel kalap és folyadék.

Mozi: Scooby
Mikor?: Július 23-tól
Hol?: Cinema City Alba

Vannak sztárok, vannak (kevesebben) szupersztárok, és itt van az egyetlen és utánozhatatlan Scooby-Doo, akinek újabb filmje nemcsak azt beszéli el, hogyan lett a beszélő és majdnem okos dán dog kölyök Bozont legjobb barátja, hanem azt is, hogy miképpen lettek ők és új barátaik a természetfeletti bűn állhatatos üldözői - hogy végül szembenézzenek minden idők legnagyobb, leggonoszabb főgonoszával, Gézengúz Gusztival, aki Sanda Sólyom nevű űrhajójáról a kutyokalipszist akarja rászabadítani a világra.

A Frédi és Béni alkotóitól származó banda Bozont, Scooby-Doo, Vilma, Diána és Fred 1969 óta gyerekek és felnőttek kedvence: most végre elkészült az első, egész estés, animált moziváltozat, amely még viccesebb, még látványosabb és még scoobysabb, mint valaha!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek