3 évnél régebbi cikk

Készül az első balatoni musical a magyar Forrest Gump segítségével
Fehérvár Médiacentrum fotója
hajozas.hu
Készül az első balatoni musical a magyar Forrest Gump segítségével

Rege a tihanyi visszhangról - ez lesz az első mesemusical a Balaton mondavilágával. A jótékonyságról és futásról Fehérváron is jól ismert Iváncsics Zsolt és a Hahota Gyermek Színház a Házhoz visszük a mesét program után most még nagyobb célt tűzött ki maga elé: egyrészt a hazai mesék és mondák megismertetése, másrészt az állami gondozott, hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyerekek szórakoztatása.

"Pali Róberttel, Vonyarcvashegy polgármesterével és Szűcs Balázzsal, a Hahota Gyermek Színház társulatvezetőjével közösen fogalmazódott meg bennünk, hogy kellene írni egy mesemusicalt szeretett tengerünkről, a Balatonról, a körülvevő mondavilágról" - meséli Iváncsics Zsolt, a magyar Forrest Gump. A történet pedig egy mesevilág szerelemmel és zsiványokkal...

Ötvözni szerettük volna a népi elemeket és a Balaton múltját, hagyományait. A halászattól kezdve a mesékig mindent próbáltunk beleszőni. A zenékben csak ősi hangszerek jelennek meg és minden számnál hallhatjuk a Balaton hullámzását, a balatoni este hangjait vagy éppen a hullámherceget körülvevő sellőket.

Olyan képi megoldások és olyan misztikumok lesznek a darabban, amik 0-99 éves korig le fogják kötni a nézőket. A premier helyszíne - stílusosan - a tihanyi Belső-tó. Mivel szabadtéri előadásról van szó, még idén, a rossz idő beállta előtt szeretnék megtartani.

Az amatőr futó - ahogyan ezt több alkalommal Székesfehérváron is bizonyította már - semmit sem tesz önkényesen. Tetteinek középpontjában mindig a gyerekek állnak: a hátrányos helyzetű, állami gondozott és fogyatékkal élő gyerekek - ez most sem lesz másképp.

"Két premiert szeretnék: egyet a nagyközönségnek, egyet pedig a 19 megye állami gondozottjainak. Az előadások előtt nem hostesszek fogják a helyükre kísérni a vendégeket, hanem fogyatékkal élő vagy állami gondozott gyerekek töltik majd be ezt a szerepet. Belépőjegy helyett pedig egy kis palackot kapnak a nézők, benne balatoni vízzel és homokkal, nemzeti színű szalaggal átkötve" - részletezi Zsolt.

A tervek szerint az előadás tovább él majd. Mint Iváncsics Zsolt meséli: "Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is a projekt mögé állt, és a Lázár Ervin Program keretében szeretné, hogy a 7. osztályos gyerekekhez országosan szinten eljuttassák a darabot."

A művészet erejével szeretnénk tanítani az ifjúságot, hogy tudják milyen érték van a kezükben és hogy mire kell majd vigyázni itt az a következő évszázadokban.

Iváncsics Zsolt egy olyan célt is megfogalmazott, hogy a musical láttán, a balatoni regék megismerésével talán többen elgondolkodnak azon, milyen szép is a magyar tenger. "Talán hozzá tudunk járulni ahhoz is, hogy minél többen menjenek le a Balatonra és járják járják ezeket a helyszíneket, ha pedig már ott vannak, akkor eszükbe jussanak a megismert mondák."

Szűcs Balázs, a Hahota Gyermek Színház vezetője elmondta, hogy március-április óta dolgoznak ezen a projekten. Hozzátette, hogy a csapatot is átformálja: "ez egy nagyobb volumenű munka, mint ami eddig volt; hívunk rendezőt is, aki komoly szakmai segítséget tud nyújtani és így más rálátást ad az egészre."

Olyan ez számomra, mint egy időutazás - egy múltbeli történetet hozhatunk a jelenbe. Ez pedig egy olyan üzenetet is hordoz, hogy a kultúra itt él velünk; egyszerűen csak hozzá kell nyúlni és foglalkozni vele. Nem egy olyan dolog, amit meg kell tanulni, aztán felelni belőle. Egyszerűen csak engedni, hogy gazdagabbak legyünk tőle.

A zenékért Füri Gábor zeneszerző felel, az adminisztrációs munkákért pedig a csókakői Szabados Melinda, a Kilincscica című mese szerzője. A tervek szerint a csapat nem áll meg ennél az egy mondánál: még többet szeretnének feldolgozni.

Korábban már találkozhattak a csapattal a székesfehérvári gyerekek is, hiszen tavasszal a Házhoz visszük a mesét projekten belül A brémai muzsikusok című interaktív darabot mutatták be nálunk, az országos turné első állomásaként.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek