3 évnél régebbi cikk

Miért gyullad ki mostanában egyre több jármű?
Miért gyullad ki mostanában egyre több jármű?

Manapság szinte minden hétre jut egy olyan baleset, amely a jármű kigyulladásával (ne adj' isten robbanásával) okoz riadalmat. Mivel egyre inkább növekvő tendenciát mutat az autók és a kamionok lángra gyulladása, Polgár Tibor autószerelőnél érdeklődtem, mi állhat a rejtélyes szerencsétlenségek hátterében.

A mai felgyorsult világban annyi balesetről áramlik nap mint nap információ, hogy szinte már fel sem kapjuk a fejünket egy-egy karambol hallatán. Persze akadnak olyan szituációk is, melyek extrém mivoltuknak köszönhetően így is döbbenetet váltanak ki a legtöbbünkből, így hosszabb távra is megmaradnak az emlékezetünkben.

Ilyen lehet például, ha keresztbe áll az úton egy kamion az autópályán, feje tetejére áll egy busz az árokban, vagy kigyullad egy jármű egy forgalmas út kellős középen.

Mivel az elmúlt időszakban nem egy és nem is két ilyen esetről adtak tájékoztatást, felkerestem Polgár Tibor autószerelőt, hogy avasson be a titokba: miért kap lángra manapság egyre több jármű?

"Ha egy kamionnak a kereke gyullad ki, akkor az valószínűleg fékhiba lehet. Ilyenkor a súrlódás miatt keletkezhet tűz: nagy valószínűséggel szorul a fék, vagy egy visszacsapó szelep nem engedi vissza a nyomást, és ekkor gyorsan bekövetkezik a baj" - kezdte Polgár Tibor, majd a motortérben kialakult tűzzel folytatta, amelynek szerinte több oka is lehet.

Nyest a pácban

"Az egyik, ami nagyon veszélyes, ha nyest mászik a járműbe. Ez az apró állat olyan dolgokat piszkál meg, amiket nagyon nem kéne: többek között elrághatják a vezetékeket – nekem is van olyan ismerősöm, akinek azért gyulladt ki az autója, mert a nyest elrágta a főkábelt, ezzel pedig zárlatot okozott."

Öreg autó, nem vén autó

"A kicsit régebbi típusú autóknál problémát okozhat az üzemanyagcső kirepedezése, ezáltal nekiáll szivárogni az üzemanyag, ráfolyik a forró kipufogóra, és így gyorsan lángra kaphat a járgány."

Mindig az a fránya elektronika!

"Ezeken kívül meg kell említenem az elektromos vezetékek csatlakozóit, amelyek szintén balesetet idézhetnek elő: oxidálnak, nem meg felelő a kontaktjuk, ami szikrát okoz, és ezáltal szintén kigyullad az jármű."

Nyár van, nyár

"Ha álló autó kap lángra, akkor ott a figyelmetlenség lehet az okozó: például valaki nagy melegben bent felejti az öngyújtóját a műszerfalnál, vagy valamilyen aeroszolt olyan helyen, ahol megsütheti a Nap, szintén tüzet okoz. Felrobban, és már ég is a négykerekű belseje."

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az autó kigyulladását?

"Sűrűbben kell felnyitni a motorháztetőt, és körülnézni a motortérben. Bár a mostani motorok már elég jól be vannak burkolva, de én mégis azt javaslom, amikor a szervizbe viszik az autót, akkor hívják fel a figyelmét a szerelőnek, hogy ellenőrizze a kábeleket, nehogy valami probléma legyen.

Mert ezek a nyestek csúnya világot tudnak csinálni. Tapasztalataim szerint a motortüzek meg a motortérben levő tüzek 60-70 százalékáért ők a felelősek, a többiért pedig az elhanyagolt motortér.

Hogyan védekezzünk hatékonyan a nyestek ellen?

"Elsősorban elektromos nyestriasztót szoktam javasolni. Az a lényeg, ha kisebb az autó, ha kisebb az akkumulátor amperszáma, akkor heti egyszer mindenképpen el kéne indítani a kocsit a szerkezettel. Akinek napi használatban van a járgánya, annak nincs problémája, mert ott nem merül le az akkumulátor" - tájékoztatott Polgár Tibor, majd azzal folytatta, hogy bár az elektromos riasztóknak kicsi a fogyasztása, de ha több mint egy hétig rá van kötve egy harmincöt amperórás akkumulátorra, akkor van rá esély, hogy utána nem fog elindulni az autó.

A fehérvári autószerelő szerint kutyaszőrt is lehet tenni a motortérbe, de annak gyorsan elmegy a hatása, illetve megemlítette még a vizes palackokat is, amelyek autó köré helyezése szintén nagyon jó megoldás lehet - már ha a terület ki van világítva.

"Ha a lámpa megvilágítja a flakont, annak a fénye bemegy a kocsi alá, így a nyestek nagy ívben elkerülik a járművet."
Borítókép: Pixabay
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek