3 évnél régebbi cikk

Fa Nándor és Gál József 35 éve indult föld körüli útra a Szent Jupát fedélzetén
·Utazásvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined
Fa Nándor és Gál József 35 éve indult föld körüli útra a Szent Jupát fedélzetén
·Utazásvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined

1985. szeptember 26-án hajóztak ki, majd 1987. szeptember 12-én, 717 nap és 60 ezer kilométer megtétele után futott be a fehérvári Fa Nándor és Gál József a Szent Jupát fedélzetén Opatija kikötőjébe.

Fa Nándor székesfehérvári hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó 1980 és 1985 között szintén helyi barátjával, a gépészmérnök Gál Józseffel egy Balaton-31 típusú hajóból építette meg a 15 négyzetméter felülettel rendelkező, 31 láb hosszú Szent Jupát (a nevét a kenusok védőszentjéről kapta) túrahajót, amellyel délről megkerülve a Jóreménység fokát és a Horn-fokot körülvitorlázták a Földet.

1985. szeptember 26-án (kereken 35 éve) a horvátországi Opatijából (egykori Abbázia) indultak, majd a Gibraltári-szoroson átkelve jutottak ki az Atlanti-óceánra. Első állomásuk Las Palmas, a Kanári-szigetek legnagyobb városa volt, ezután a Zöld-foki-szigetek, 1986 februárjában pedig a dél-afrikai Fokváros következett a sorban.

Májusban elérték Ausztráliát, Sydneyben fél évet vártak, hogy kedvező időben induljanak tovább. Eközben rendbe hozták a vízi járművet, alapos karbantartást végeztek, majd novemberben indultak Új-Zéland felé.

1987. március 1-jén, a déli órákban haladtak át az amerikai kontinens legdélebbi pontján, a Horn-fokon, majd az elemek tombolását túlélve következett Buenos Aires, utána pedig Rio de Janeiro. 1987. szeptember 12-én értek vissza, ekkor már több ezer zászlót lobogtató, Himnuszt éneklő magyar várta őket Opatijában.

Az utazásuk során mintegy 70 000 kilométert tettek meg, 12 országban kötöttek ki, és 295 napot töltöttek vízen. Fa Nándor és Gál József kalandjaik során kétszer is felborultak.

Expedíciójukkal beírták nevüket a magyar sport történetébe, az útról 1988-ban jelent meg Fa Nándor könyve ''A Szent Jupát 700 napja'' címmel, míg Gál József ''Széllel, szél ellen'' című útinaplója egy év múlva került a könyvesboltokba. 

 A Fehérvár Televízió folyamatosan beszámolt Fa Nándor és Gál József útjáról:

(Forrás: hajozas.hu, wikipedia.hu)

Borítókép: Origo/MTI/Baric Imre
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek