3 évnél régebbi cikk

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő egy dunaújvárosi lakásban
Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő egy dunaújvárosi lakásban

Egy gyermek is tartózkodott abban a lakásban, ahol helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő október 19-én este a Dunaújvárosban.

A helyi hivatásos tűzoltók a fürdőszoba légterében mutatták ki a mérgező gázt, ahol egy nyílt égésterű vízmelegítő működött. A gázszolgáltató szakemberével és a kéményseprővel végzett közös átvizsgálás során kiderült, hogy a gázkészülék karbantartásának hiánya vezetett a szén-monoxid visszaáramlásához. Személyi sérülés nem történt, a szén-monoxid-érzékelő riasztása után a lakásban tartózkodó felnőtt és gyerek a lépcsőházban várta meg a tűzoltókat.

Évente egyszer, különösen a fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok, -bojlerek, -vízmelegítők és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőriztetését.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is, amely lakástűzhöz vezethet.

A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti elemek, amelyek hibái a lakók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

Kiegészítő védelemként minden olyan lakásba, ahol valamilyen nyílt égésterű fűtőberendezés működik, legyen az akár cserépkályha, kályha, kandalló, gázkazán, -bojler, átfolyós vízmelegítő, vagy konvektor) szén-monoxid-érzékelő elhelyezése javasolt, hiszen a szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha ezek a fűtőeszközök elhasználják a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Ide kattintva megnézhetitek szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listáját.

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek