3 évnél régebbi cikk

Fox News: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást, Trump perel
Fox News: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást, Trump perel

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt nyerte az Egyesült Államok elnökválasztását, miután Nevadában és Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot.

A Fox News szerint Joe Biden Nevada és Pennsylvania államokban is győzött, így megszerezte az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot. Joe Biden Twitter-oldalán erősítette meg a hírt.

Az amerikai hírcsatorna, a Newsmax viszont azt írja, hogy bár a mainstream média kijelentette, hogy Joe Biden nyerte meg az amerikai elnökválasztást, ők ezt még nem erősítik meg.

Nem sokkal korábban a hivatalban lévő elnök, Donald Trump a Twitteren reagált, szerinte ő nyerte meg a választást, méghozzá nagy többséggel. Egyik előző twittjében pedig azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen.

Az elnök kampánystábja által szombaton körbeküldött közleményben azt írják, hogy hétfőn megindítják a bírósági eljárásokat: "Az amerikai nép becsületes választást érdemel, ami azt jelenti, hogy a jogszerű szavazatokat mind meg kell számolni, a törvénytelenül leadott voksokat pedig nem". A közlemény egyúttal azzal vádolja Joe Biden kampánycsapatát, hogy a Trump-csapat megfigyelőit nem engedik be a szavazatszámlálásra, valamint, hogy hamis, fabrikált, illetéktelenek által és elhunytak nevében leadott voksokat akarnak beszámoltatni.

"Mit rejteget Biden? Nem nyugszom egészen addig, amíg az amerikai nép meg nem kapja azt a becsületes szavazatszámlálást, amelyet megérdemel és amelyet a demokrácia megkövetel" - írja közleményében Donald Trump.

Egyre biztosabb, hogy akár hetekig nem lehet megmondani, hogy ki nyerte az amerikai elnökválasztást.

"Úgy néz ki, hogy megismétlődik a 2000-es eset, akkor Floridára koncentrálódott az Al Gore és ifjabb Bush elnök közötti vita. Öt hét után voltak fellebbezések, majd a különböző szintű bírósági döntések utáni eredmény az ifjabb Bush-nak kedvezett. Itt viszont azt látjuk, hogy a Trump-kampány sokkal több államban szeretné a szavazatok újraszámlálását: minimum Wisconsinban, Michiganban, akár Georgiában, Pennsylvaniában és talán még Arizonában is - tehát ez egy elhúzódó jog vita lehet. Magyarországon ez viszonylag egyszerűbb, mert a bíróságoknak választási kérdésekben három napon belül kell dönteniük megyei, majd utána kúria szinten, mint fellebbviteli bíróság. Amerikában sokkal elhúzódóbb folyamat lehet" - nyilatkozta a Fehérvár Médiacentrumnak Kiszelly Zoltán politológus.

(Forrás: Origo, MTI)

Borítókép: infostart.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek