4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: lezárják a fehérvári sportpályákat, nem terveznek kijárási tilalmat az országban, több százezer munkanélkülire számít a kormány - 16. nap
Koronavírus: lezárják a fehérvári sportpályákat, nem terveznek kijárási tilalmat az országban, több százezer munkanélkülire számít a kormány - 16. nap

Szombattól lezárják a fehérvári szabadtéri sportpályákat, hétfőtől pedig ritkábban járnak a buszok. Az Operatív Törzs nem tervez kijárási tilalmat, a kormány szerint több százezren elveszíthetik a munkájukat a koronavírus miatt. Közben Olaszországban már több áldozata van a járványnak, mint Kínában. Ez történt csütörtökön.

Csütörtök reggel 15-tel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. A koronavírus.gov.hu közölte, hogy ezzel 73 a hazánkban diagnosztizált betegek száma. Hatan közülük súlyos állapotban vannak, mondta el az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

A kormány és az operatív törzs sem tervezi kijárási tilalom bevezetését vagy településrészek lezárását - szögezte le a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor hozzátette: a hatósági házi karantén ellenőrzésének hatékonyabbá tételére viszont lesznek intézkedések. (MTI)

Lezárják a szabadtéri sportpályákat és játszótereket szombattól Székesfehérváron, jelentette be a Facebookon Cser-Palkovics András. A Halesz, a Bregyó, a Túrózsáki úti és az Aszalvölgyi szabadidőparkokon kívül zárva lesznek a kutyafuttatók is. Hétfőtől a fehérvári közszolgáltatóknál csak online ügyintézésre lesz lehetőség. Ugyancsak hétfőtől ritkábban járnak a buszok Fehérváron. A városban jelenleg 18 hatósági házi karanténra kötelezett személyt tartanak számon. A polgármester teljes posztját és további részleteket itt lehet elolvasni:

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusos betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte - mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány "százezres munkanélküliséggel számol, csak az a kérdés, hány százezres lesz". (MTI, Kormányinfó)

Hetvenegy vállalatnál kezdték el a munkát a honvédelmi irányító törzsek. A listában szerepel többek között a Budapesti Értéktőzsde, a Magyar Posta, a MOL, a MÁV, a MAVIR, az Auchan és az MTVA is - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön. Ezzel segíteni tudják az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú magyar vállalatok biztonságos tevékenységét és zavartalan működését. További részletek és a cégek teljes listája a honvedelem.hu oldalon érhető el. Az országban már péntek reggeltől több településen - köztük információink szerint Székesfehérváron is - megjelennek a katonák. 

A járványügyi helyzet miatt a MÁV-START átszervezte és korlátozta a személyes ügyfélszolgálatai működését, írja a vasúttársaság honlapja. Az eddigi megszokott nyitott pultos ügyfélszolgálati helyett az adott állomás személypénztárában történik az ügyfelek fogadása. Az érintett irodák: Székesfehérvár, Keleti pályaudvar, Déli pályaudvar, Győr, Szolnok,  Pécs, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Békéscsaba.

Olaszországban egy nap alatt 427 életet követelt a koronavírus. A csütörtök esti adatok alapján az országban ezzel összesen 3405-en haltak bele a járványba, vagyis már több halottjuk van, mint Kínának (3245), ahonnan indult a vírus. Az olaszoknál ráadásul egyáltalán nem úgy tűnik, hogy lassulna a fertőzés terjedése: az egy nap alatt regisztrált 4480 új megbetegedés is szomorú rekord. (MTI)

A Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót. Részletek itt: Koronavírus: természetes eredetű az új vírus, nem laboratóriumban készült

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek