3 évnél régebbi cikk

A hajléktalanokat is tesztelik koronavírusra Székesfehérváron
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
A hajléktalanokat is tesztelik koronavírusra Székesfehérváron
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Az idősek és krónikus betegek mellett a hajléktalanok a koronavírus egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja, hiszen rengeteg közöttük az időskorú és krónikus beteg. Éppen ezért a Kríziskezelő valamennyi telephelyén látogatási tilalom van érvényben.

A tavaszi időszakban az önkormányzat segítségével minden, a védekezéshez szükséges eszközt beszereztek, ahhoz pedig, hogy a hajléktalanok bemehessenek az intézménybe, be kell tartani az előírásokat.

A Sörház téren két lakókonténer segítségével az izoláció megoldot. Ha valakinél felmerülne a betegség gyanúja, azonnal a kórházba küldenék.
Tavasz óta, amióta az önkormányzat biztosította folyamatosan, elég nagy mennyiségben igény szerint ezeket a gyorsteszteket mi ezekkel nemcsak a munkavállalókat, hanem a hajléktalanokat is több hónapja már teszteljük.

Tehát akik például több napja kint voltak vagy vidékről vagy bármilyen bizonytalan helyről érkeznek, akkor a háziorvosi rendelő, az asszisztens, a doktorok segítségével leteszteljük őket. És csak abban az esetben mehetnek be az intézménybe, amennyiben egyértelműen negatív a tesztjük” - nyilatkozta a Fehérvár Televíziónak Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ intézményvezetője.

Ez idáig az intézményben nem volt pozitív személy.

Azonban ha valaki több, mint kétnapos kórházi tartózkodást követően visszatér a szállóba, negatív pcr teszttel kell rendelkeznie, és 6 napra el kell különíteni, majd egy újabb negatív gyorsteszt után mehet vissza a közösségbe. Az utcán élőkre pedig továbbra is kiemelten figyelnek.

„Gyakorlatilag az általunk ismert emberek jönnek-mennek az intézményben ls hát az utcás emberek, akikre próbálunk odafigyelni. Hétfő-szerda-péntek teajárat van novembertől, illetve akkor van nyitva az utcai szolgáltató iroda és kéthetente teszteljük az embereket" - mondta Zsabka Attila.

Az utcán jelenleg közel 150 ember él, akik közül néhányan mennek be a menedékhelyre.

Nagy részük azonban a közelgő tél viszontagságait vállalva kint marad a hidegben. Ezért takarókat továbbra is szívesen fogad az intézmény. Ruhákat azonban a járványhelyzet idején nem vehetnek át.

 

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek