3 évnél régebbi cikk

5 szokás, ami végleg kikophat az életünkből a koronavírus-járvány után
·Életmódkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
5 szokás, ami végleg kikophat az életünkből a koronavírus-járvány után
·Életmódkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Most, hogy a vakcinának köszönhetően már látni a fényt a koronavírus által sötétségbe borított alagút végén, egyre többen a járvány utáni helyzetre koncentrálnak, és azt tervezgetik, hogyan fogják élni az életüket, ha végre felszabadul úgy en bloc minden.

Bár még tényleg messze a koronavírus vége, az oltóanyagnak hála közelebb vagyunk hozzá, mint valaha. Így számos embernek - köztük nekem is - olyan gondolatok fordulnak a fejében, amelyek már egy kicsit a járvány utáni helyzetet próbálják feltérképezni, azaz mit csinálhatnak, hogyan tehetnek-vehetnek, és nem utolsósorban hova mehetnek, ha végre búcsút inthetnek ennek a szörnyű időszaknak.

Nos, a nagy elmélkedések közepette összegyűjtöttem öt olyan hétköznapi szokást, vagy viselkedésformát, amelyet nagy valószínűséggel félve, vagy egyáltalán nem fogunk alkalmazni a járvány után.

Szülinapi gyertyafújás

Az első, ami rögtön eszembe jutott a témával kapcsolatban - lévén nemsokára nekem is aktuálissá válik -, az a nagycsaládos szülinapozás. Nem, nem azzal van a baj, hogy nagyszülőktől kezdve az apró rokonokig mindenki összegyűlik, hanem a tortán található, az évek előrehaladtával megszámlálhatatlannak tűnő gyertyák elfújásával. Belegondoltatok már, hogy így mennyi apró nyálcsepp kerülhet a habos-babos édességre? Hát én biztosan kihagyom, vagy majd elintézem akkor, ha elmentek a rokonok.

 

Egymás után ivás, közös szívószálas koktélozás, egyszipkás vízipipázás

Mondjuk ezeket a szokásokat én már tinikorom vége felé elengedtem, ugyanis miután egyik ismerősöm úgy kapta el a mononucleosist (vagy más néven a csókbetegséget), hogy beleivott egy másik partyarc üvegébe, egy kicsit átértékeltem a helyzetet. Mert ennyi erővel bármilyen betegséget átadhatnak egymásnak ilyen módon a népek, ami azért hosszútávon nem túl praktikus. Véleményem szerint ide tartozik a közös koktélvödörből való szürcsölés és a vízipipázás is, bár utóbbi esetében nekem világéletemben saját szipkám volt. Szóval ne igyatok és pipázzatok egymás után!

 

Svédasztalos étkezés

Bár a svédasztal volt az első, ami beugrott a kikopó szokások közül, sokat agyaltam rajta, hogy egyáltalán megemlítsem-e a listámon. Egyszerűen nem vagyok annyira biztos benne, hogy el fog tűnni a szállodák, vagy az éttermek repertoárjából. Pedig aztán bőven indokolt lenne, ugyanis azzal, hogy az emberek végigtapizzák a fedők nyitóját, majd a csipeszeket és kanalakat, egész komoly kis betegségeket is körbeadhatnak egymásnak. Persze itt is segíthet a kézmosás vagy a fertőtlenítő, de én inkább nem kockáztatnék. Engedjük el.

 

Készpénzes fizetés

Komolyan mondom, már nem is tudom, hogy mikor láttam utoljára készpénzt. Pedig aztán a koronavírus-járvány előtt a megrögzött híve voltam: amint érkezett valamennyi összeg a bankszámlámra, egyből levettem, ugyanis szerettem, ha fizikailag is nálam van még a legutolsó huncut kanyi is. Most meg? Csak a bankkártya játszik, amelynek köszönhetően nem kell a sokat látott és sokak által megtapogatott papírdarabokkal bíbelődni, amelyek szintén a kórokozók melegágyai lehetnek.

 

Érintőképernyős kütyük tapogatása

Hasonlóan a svédasztalos étkezésekhez, a mobilszolgáltatók boltjaiban sem tudom elképzelni azt, hogy üvegkalitkába zárják a kipróbálható és letesztelhető ketyeréket. Ám az, hogy napi szinten megszámlálhatatlan ujj érinti, simogatja a képernyőket, vírusok és kórokozók szempontjából szintén eléggé necces. Így a jövőben valószínűleg ezt a fajta manővert is a háttérbe szorítom, vagy egyáltalán nem is fogom alkalmazni. Alkalomadtán persze elkerülhetetlen lesz, hogy átvizsgáljak egy általam megvenni kívánt kütyüt, de azért próbálom minimalizálni.

 

+1. Maszk és a kesztyű használata

És ha már jövő, akkor meg kell említenem a maszk és a kesztyű kellemetlen, ám annál praktikusabb párosát, amelyek használata szintén kikophat a köztudatból. Pedig például vásárláskor, tömegközlekedésen való utazáskor, netalán kilincsek lenyomásakor a koronavírus után is hasznosak lehetnek ezek a védőfelszerelések. Én biztosan nem fogok teljesen eltávolodni tőlük. Bocsi, hipochonder vagyok.

(Forrás: GIPHY)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek