3 évnél régebbi cikk

Amikor a sötét lehangol – hogyan védekezzünk az őszi-téli lehangoltság ellen?
Amikor a sötét lehangol – hogyan védekezzünk az őszi-téli lehangoltság ellen?

Megnövekedett alvásigény, állandó fáradtságérzet és folyamatos nassolás utáni vágy – október végétől, november elejétől az európai emberek nagyjából tíz-tizenöt százalékánál jelentkezik az őszi-téli lehangoltság, ami súlyosabb esetekben depresszióhoz is vezethet.

Az ősz végi- téli depresszió a városi életmód egyik következménye. Régen a paraszti világban, az őszi mezőgazdasági munkák végeztével teljesen természetes volt, hogy a következő néhány hónapban az emberek is többet pihennek.

A városok növekedésével és az elektromosság elterjedésével a munkával illetve a szórakozással töltött órákat is meg lehetett hosszabbítani.

A nyári és a téli életritmus közötti különbség egyre kisebb lett, így nagyon kevés idő maradt és marad a regenerálódásra. Ebből fakadóan a szervezet sokkal jobban ki van téve a lelki és a külvilágból érkező változásoknak.

Az általános rossz közérzetet hormonális változás okozza.

A rövidebb nappalok hatására kevesebb, a hangulatot is befolyásoló szerotonin, és jóval több, az alvás mennyiségét szabályozó melatonin termelődik.

A napfény csökkenésével párhuzamosan a téli lehangoltság a lakosság tíz-tizenöt százalékánál jelentkezik. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik az erőtlenség, a hangulati ingadozás, a fásultság és az enerváltság. Ilyenkor megnövekszik az édességek, zsírosabb ételek iránti vágy.

Nehezebben megy a reggeli felkelés.

Az őszi-téli lehangoltságtól szenvedők gyakran szoronganak. A belső feszültség a mindennapjaik részévé válik, így a koncentrációs képességük is csökken. Gyakran küzdenek alvászavarral.

A nők jobban szenvednek az őszi-téli depressziótól:

A nők közel ötven százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek téli lehangoltságban, mint a férfiak.

A hölgyek negyvennégy százaléka állította azt, hogy nehezebben tud felkelni a téli hónapokban, míg a férfiak körében ez az arány csak harminc százalék.

A nők harminchét százaléka vallotta azt, hogy télen nehezebben talál motivációt, míg a férfiak közül csak huszonnyolc százalék számolt be erről a problémáról. (Forrás: Medipress)

A lelki változások a testre is kihatnak, hiszen az érintettek közül sokaknak rendszeresen fáj a feje, a háta. Súlyosabb esetekben pedig vérszegénység valamint szív- és pajzsmirigyproblémák is kialakulhatnak.

A lehangoltságot, depressziót a kiegyensúlyozott táplálkozással is lehet kezelni. Érdemes ilyenkor olyan ételeket fogyasztani, amelyek tele vannak az idegrendszer működésére ható B-vitaminnal vagy az immunrendszert erősítő D-vitaminnal.

A cinkben gazdag fogások javítják a szellemi teljesítményt. A megnövelt magnézium- és folsavbevitel pedig kedvezően hat az izmok, az idegek és a szív működésére. A mangánról sem szabad elfelejtkezni, ugyanis ez az elem a központi idegrendszerre van kedvező hatással.

A citrusfélék fogyasztása is orvosolhatja a problémát, mert „magukban hordozzák a napfényt”.

Olyan vidéken termettek, ahol magas a napsütéses órák száma. A fényterápia is jó megoldás, hogy a folyamatos lehangoltságban szenvedők úrrá legyenek a hétköznapi életet megnehezítő tüneteken.

A rendszeres testmozgás, a kardiótréning nemcsak a fizikai erőnlétet, hanem a kedvet is javítja. A társaságba járás remekül oldja a feszültséget. A különféle relaxációs technikák illetve légzőgyakorlatok segítségével könnyebben el lehet lazulni.

Ha valaki úgy érzi, a téli depresszió okozta tüneteket huzamosabb ideig tapasztalja és egyedül nem tudja kezelni, érdemes szakemberhez fordulnia!

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek