3 évnél régebbi cikk

A fehérvári szennyvízben még mindig magasabb a koronavírus örökítőanyaga, mint a budapestiben
A fehérvári szennyvízben még mindig magasabb a koronavírus örökítőanyaga, mint a budapestiben

A fehérvári szennyvízben még mindig magasabb a koronavírus örökítőanyagának szintje, mint a budapestiben - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb vizsgálatából.

Több városban, így Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon stagnál, de a legmagasabb, emelkedett kategóriában helyezkedik el.

Ezzel szemben Budapesten eggyel alacsonyabb, vagyis a mérsékelt kategóriában van és a mennyisége is stagnál. Egyedül Debrecenben emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, a vírus ugyanis már az esetleges tünetek megjelenése előtt néhány nappal korábban elkezd ürülni a szervezetből.

A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

 

Borítókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek