3 évnél régebbi cikk

Latinovits versus Beckham: apák ellentmondó elvárások között
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Latinovits versus Beckham: apák ellentmondó elvárások között

A magyarok fele úgy gondolja, hogy az apának nem elég csupán az anyagiakat biztosítania a családja számára, hanem az érzelmeit is ki kell mutatnia – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kutatásából. A jelenség hátterében a „női energiák” előretörése is áll.

A feminizmus hatására a hatvanas-hetvenes években Nyugaton megingott a fehér, középosztálybeli, heteroszexuális férfiak „uralma”, a nők a munka terén előretörtek, ennek hatására a férfiszerepek is elkezdtek változni.

A dzsentri és a metroszexuális

A genderkutatók szerint Magyarország e téren Amerikához és Nyugat-Európához képest körülbelül harminc-negyven évvel van lemaradva. A magyar társadalom történelmi okokból még mindig makacsul ragaszkodik a hagyományos férfi- és apamintához.

A hagyományos magyar férfi leginkább a dzsentri, akit például Latinovits Zoltán testesít meg.

Ez a fajta férfi kompromisszumkötés helyett inkább a küzdelmet, a konfrontálódást választja nemcsak a magán-, hanem az üzleti és politikai életben is. Ezt a fajta beállítódást a kisfiúk öntudatlanul sajátították el édesapjuktól és a család férfi tagjaitól.

Ugyanakkor főleg a városi, 30 év alatti férfiak között már Magyarországon is megjelentek a metroszexuálisok, akiknek a példaképe David Beckham.

Az ebbe a típusba tartozó férfiak számára a testről való nőies gondoskodás, a vásárlás és a kozmetikumok használata természetes dolog.

Ellentmondó elvárások

A férfiszerepek változása az apaképre is kihatott. Az internetes fórumok is tele vannak olyan anyukákkal, akik egyszerre várják el párjuktól, hogy tartsák el a családot és minél több időt töltsenek a gyerekeikkel.

Az elmúlt évtizedekben a társadalmi szerepek határai fellazultak, ezért a férfiakra is nagyobb felelősség hárul. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy a kemény, határozott pénzkereső vagy az érzelmeit kimutató, családcentrikus apamintát követi, vagy esetleg megpróbálja a két véglet közötti egyensúlyt megtalálni.

A férfiak számára ijesztő lehet, hogy a nők megállták a helyüket a férfias világban, ezért nekik is be kell fogadniuk a nőies energiákat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a férfiaknak a korábbi generációkkal ellentétben jobban ki kell mutatniuk az érzelmeiket. Ehhez azonban pontosan tisztában kell lenniük azzal, milyen a szüleikkel, különösen az édesanyjukkal a valós a viszonyuk.

Anya és munkamánia

Az anyával való kapcsolat tisztázására azért van szükség, mert ellenkező esetben a negatív érzelmeket például a haragot, a bűntudatot, a félelmet vagy a fájdalmat a férfiak nem tudatosítják, ezért a nőies viselkedésmintákat nem tudják kezelni. Általában emiatt nem vesznek részt a gyerek gondozásában és kevesebb időt töltenek a családjukkal. Ezekben az esetekben a férfiak visszatérnek a hagyományos mintához, és a munkába temetkezve próbálnak kompenzálni.

A megoldást a mélyebb önismeret jelenti. A 21. században a túlterheltség és az információs áradat miatt nem olyan egyszerű senkinek sem lecsendesedni, lelassulni és alaposan magába tekinteni.

Sokszor az állás-, a társ elvesztése, egy betegség már önmagában is alkalmat ad az alaposabb önvizsgálatra. Ha azonban valaki ezt a durva jelzést meg szeretné előzni, érdemes segítséget igénybe vennie, például elmennie egy családállításra, kineziológushoz, vagy részt venni egy pszichodráma kurzuson. A 21. századi férfiakban is tudatosítani kell, hogy tökéletes szülő nincsen, és „lelkizni” nem a gyengék szoktak, hanem azok, akiknek van bátorságuk szembenézni a valós problémákkal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek