3 évnél régebbi cikk

A hermelin lett 2021-ben az Év Emlőse
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/TessLuna
A hermelin lett 2021-ben az Év Emlőse

Hermelinnel leggyakrabban tavak, patakok, csatornák mentén találkozhatunk, de ínséges időkben a faluszéli baromfi ólakba is bemerészkedik egerekért vagy egy-egy tyúktojásért.

A Vadonleső Program a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdette meg az „Év Emlőse” rendezvénysorozatot, amely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Az elmúlt években, sorrendben a sün, az ürge, a denevér, a mogyorós pele, a földikutya, a hiúz, majd az elmúlt évben a vidra érdemelte ki az Év Emlőse elismerő címet.

A Vadonleső Program most nyilvánosságra hozta az idei választás győztesét, mely a rejtőzködő életmódot folytató hermelin (Mustela erminea) lett.

Fejének és törzsének hossza élőhelyétől és nemtől függ: Európában 20-33 centiméter, Észak-Amerikában eléri a 44 centimétert. A hímek akár kétszer akkorák is lehetnek, mint a nőstények. Farka 8-12 centiméter hosszú, testtömege 70-245, néha 440 gramm is lehet. A kizárólag ragadozó életmódot folytató, elsősorban kisebb rágcsálókat, madarakat fogyasztó jobb híján a rovarokra, lárvákra, de akár a dögevésre is ráfanyalodó fürge kis vadász ritkán kerül a fényképezőgépek, kamerák látókörébe.

Rejtőzködő életmódja miatt keveseknek adatik meg, hogy természetes élőhelyén csodálhassák meg a hermelint. Az elmúlt években a Dél-Alföld több területéről is stabil létszámú hermelin-populációról érkezett bejelentés.

A nappalt rendszerint átalussza, és alkonyatkor indul portyára, de ha éhes, fényes nappal, az emberek szeme láttára is vadászik. Napszállta felé nagyon élénk és virgonc, és először tanyája környékét kutatja át. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, közben felágaskodik és figyel. Könnyeden fut és ugrik, kitűnően kúszik, és szükség esetén széles folyókat is gyorsan és biztosan úszik át.

Természetes életkörülmények között másfél-két évig él – a hímek valamivel rövidebb életűek, mint a nőstények. Fogságban 7–8, esetenként 10 évig élő példányokról is tudunk.

Téli vedlése novemberben vagy decemberben kezdődik, ilyenkor az állat fekete farok hegyét leszámítva hófehér színt ölt. A fehér téli bunda először a hermelin hasán, nyakán és farka alatt kezd növekedni. Nyáron a háta gesztenyebarna, hasa és melle fehér (esetleg sárgás árnyalattal), farka hegye fekete. Természetes ellenségei főként a baglyok, rókák, macskák, valamint az ember, aki értékes bundája miatt csapdázással ritkítja számát. Magyarországon a védett állatfajok közé tartozik. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft egyedenként.

Az év élőlényei választásokról korábban már ebben az írásunkban megemlékeztünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek