3 évnél régebbi cikk

Ne lármázzunk és a kutyánkat mindig pórázon vezessük - néhány alapvető szabály természetjárás közben
Ne lármázzunk és a kutyánkat mindig pórázon vezessük - néhány alapvető szabály természetjárás közben

Sokan még mindig nem ismerik vagy nem veszik figyelembe az alapvető viselkedési szabályokat természetjárás közben, így a parkerdo.hu segítségével összegyűjtöttük azokat.

Kirándulni jó! A séták boldogabbá tesznek bennünket, segít hátra hagyni azokat a problémákat, amelyek maguktól is megoldódnának. Éberebbé, figyelmesebbé válunk az erdő csöndjétől vagy éppen neszétől és stressz hormonjaink is a normál üzemmódba terelődnek

Természetjárásotok alatt valószínű ti is találkoztatok már olyan csoportokkal, akik ugyanúgy viselkedtek a természet lágy ölén, mintha kerti partin vagy valamelyik kedvenc szórakozóhelyükön lennének. Ez a magatartás nem megengedett. A parkerdo.hu segítségével összegyűjtöttük az alapvető viselkedési szabályokat.

Az egyik legfontosabb - ami mindenki számára alapnak kellene lennie - hogy ne szemeteljünk! Az eldobált hulladék nem csak sérti más kirándulók tiszta környezethez való jogát, de a vadvilágnak is kárt okozhat. A szemét elfogyasztása az erdei állatok megbetegedéséhez, esetleg fulladásához vezethet. A mérgező hulladékok pedig évekig mérgezhetik a talajt, és a vizeinket.

Lármás viselkedésünkkel zavarjuk az erdő életét

A természetet nagy zajban nem lehet megismerni, mindennapi életét sértik az erős hangok. A vadállománynak nyugalomra van szüksége, nélküle párzásuk, költésük, utódaik nevelése elképzelhetetlen. A lármás, gyalogos csapatok elriasztják az erdei állatokat. Nagy társaságban is lehet fegyelmezetten, csendben beszélgetve haladni. Ha keveset kommunikálunk, akkor nagyobb eséllyel találkozunk az erdő vadjaival.

 
Lényeges, hogy ne vigyünk magunkkal rádiót, magnót, ne járjunk az erdőben motorkerékpárral vagy autóval!

Érdemes a kijelölt utakon haladni, ne vágjuk le az utat

Ha letérünk az ösvényről, akkor máshol is sérülhet az aljnövényzet, növekszik az erózióveszély. A természetvédelmi területeken ennek különös jelentősége van. Gondoljunk arra, hogy kirándulás célja maga az út, tehát csak akkor vágjuk le, ha nyomós okunk van rá!

Ne gyűjtsünk növényeket, állatokat

A begyűjtött állatok természetes környezetükből kiszakítva hamar elpusztulnak. Még ha szabadon engedjük is őket, hamar egy városi ragadozó áldozatává válhatnak. Hasonló a helyzet a növényekkel is. Letépés vagy kiásás helyett inkább csodáljuk őket ott, ahol az igazi hazájuk. Ahol gyakran szednek virágot, ott egyes fajok megritkulnak, esetleg virágaik kisebbek lesznek. 

Kutyánkat pórázon vezessük

Az erdőben kutyánkat mindig tartsuk pórázon. A legszelídebbnek tartott négylábú barátunk is megkergethet vadakat. Ilyenkor akár hosszabb időre szem elől téveszthetjük. Az erdőben szabadon engedett kutyák (pl. a rókák ürülékével érintkezve) komoly, emberre is veszélyes betegségeket kaphatnak el, vagy komoly veszélybe kerülhetnek, ahogy legutóbb az a kutya, akit a Sóstói Természetvédelmi Terület fagyos vízéből mentettek ki a fehérvári tűzoltók.

Túrára senki ne vigyen alkoholt, a természetjárás a csendes kikapcsolódásé. Ha találkozunk utunk során másokkal, természetes lenne, hogy köszöntjük egymást.
Borítókép: Tarsoly Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek